Verborgen schatten: de Spaanse ecologische stranden

Wanneer we het over duurzaam toerisme hebben, mogen we de Spaanse stranden niet vergeten. Deze bieden een unieke kans om je te ontspannen en van de zee te genieten in een natuurlijke droomomgeving, dankzij het heldere zeewater en de nadruk op milieubewustheid.

Meer dan 500 Spaanse stranden mogen het kwaliteitslabel Blauwe Vlag hijsen, een record in Europa. Dat label geeft aan dat de oppervlaktewateren van goede kwaliteit zijn en dat er een systeem van milieubeheer in werking is.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met TURESPAÑA.

Zeldzame planten en vochtige gebieden

Een aanrader is het kleinste eiland van de Canarische Eilanden: het eiland El Hierro. Dat is een paradijs van duurzaamheid dankzij de volledige werking met hernieuwbare energie. Al in 2000 werd het eiland uitgeroepen tot bio reservaat.
Het blauw turkooise water van de Balearen, en meer bepaald het eiland Formentera, herbergt een geheim in haar diepe wateren: prachtige oceaanweiden vol posidonie, geklasseerd als UNESCO Werelderfgoed. Deze autochtone plant van de Middellandse Zee wordt beschouwd als het oudste leven op aarde want meer dan 100.000 jaren oud. De planten groeien op 7.650 hectaren rond het kleine eiland.
Een ander voorbeeld van de rijkdom van de natuur in Spanje is de delta van de Ebre, het grootste vochtige gebied van Catalonië. Dit gebied werd uitgeroepen tot bio reservaat door UNESCO en ontving in 2009 de EDEN prijs voor buitengewone toeristische bestemmingen. De delta draagt ook het label van het Europese Charter van Duurzaam Toerisme. Zo blijven de 320 vierkante kilometer oppervlakte een beschermd leefgebied voor meer dan 300 vogelsoorten, waaronder de flamingo en de Audouin meeuwen.

Meer info:

Ontdek duurzaam toerisme via deze links:

Agrotoerisme

Ecotoerisme

El Hierro

Formentera

Delta van de Ebre

Nationale parken

Copyrights foto's: TURESPAÑA
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels