Venntrilogie, een driedelige wandelroute voor een grenzeloze verbinding in de natuur

“De wandelroute Venntrilogie moet een toonbeeld worden voor de streek. Zoals de Vennbahn zich toespitst op fietsers, willen we met de Venntrilogie een tegenhanger creëren voor wandelaars”, vertelt Jef Schuwer, Projectleider Venntrilogie. “Fietsers houden van het fietsen op asfalt, wandelaars zijn er allergisch voor. Het heeft veel tijd en energie gekost om een mooie en kwaliteitsvolle route te ontwikkelen, waarbij we de variatie van de streek in de kijker zetten.” 

 

Drie natuurlandschappen in één 

“Om de wandelroute uit te stippelen, trokken we al wandelend en met de mountainbike op pad doorheen de streek. We hebben voor deze route gekozen omdat er drie heel verschillende natuurlandschappen in elkaar overvloeien. Deze vormen een mooi geheel, maar ze zijn ook elk afzonderlijk interessant. Die drieledigheid komt ook in kunst en literatuur vaak terug omdat er een zekere dramaturgie in zit. Onze lokale artiest Boris Servais illustreerde het begeleidende wandelboek met prachtige zwartwit tekeningen,” vertelt Jef.

“Het eerste deel van de wandelroute loopt door het noorden van de Oostkantons, van het drielandenpunt bij Kelmis tot in Eupen. Daar wandel je door groene gebieden, voornamelijk weides. Het is een heel vrolijk en rustiek landschap. De hoogteverschillen zijn er niet zo groot en je ontdekt veel cultureel erfgoed. In het tweede deel klauteren we omhoog naar het plateau van de Hoge Venen. Hier word je langs historische wandelpaden meegenomen voor een intense natuurbeleving. Je klimt naar boven, hoger dan de weides, en opeens waan je jezelf op de maan. We hebben de infrastructuur vernieuwd, waardoor de paden nu goed toegankelijk zijn voor wandelaars. Via de waterval van Bayehon bereik je uiteindelijk Malmedy, waar het derde deel van de route vertrekt. Het laatste deel van de Venntrilogie loodst je door de vallei van de Warche naar Burcht Reinhardstein. Verderop lopen we langs het stuwmeer van Robertville om tot slot Bütgenbach te bereiken”, licht Jef toe. De wandelroute is in twee richtingen bewegwijzerd, dus men kan ook van Bütgenbach naar het Drielandenpunt wandelen.

Een wandelroute van 109 kilometer die de streek verbindt 

“We hebben een fascinerende streek vol boeiende verhalen, maar met een ingewikkeld verleden. Tijdens mijn research voor de route, kwam ik veel interessante anekdotes tegen. Als je weet wie in de huizen of kastelen heeft gewoond, komt de geschiedenis van het gebouw waar je voor staat opeens tot leven. Dat groter verhaal wilden we vertellen. Want als je als toerist enkele dagen in de streek vertoeft, is het fijn iets bij te leren over de lokale bewoners. Zo ontstond het idee om een boek te maken waarin de leukste en meest tragische verhalen uit de streek gecombineerd worden met alle praktische informatie over de wandelroutes”, licht Jef toe. “Ik heb ervan genoten om de grenzeloosheid van onze streek in kaart te brengen samen met Boris Servais. De streek kent vele culturele en natuurlijke verschillen. De taalgrenzen en landschappen die je doorkruist tijdens de wandeling zijn daar een mooi voorbeeld van. Als wandelaar ontbijt je in het Duits en ‘s avonds bestel je jouw bier in het Frans. Onze gloednieuwe wandelroute verbindt de streek, met al zijn culturele verschillen.”

Meer informatie vind je via: 

Ostbelgien.eu

Copyrights foto's: © Michael Dehaspe
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek