Varen door het helderblauwe water van Venetië in een ranke gondel

De gondeliers besturen in een gestreept shirt de befaamde zwarte ranke gondels van Venetië. Langs de prachtige omgeving die de Italiaanse waterstad rijk is: beeldschone historische gebouwen, kleurrijke huizen en een wirwar van kleine bruggetjes, banen ze zich een weg op de smalle kanalen.

Ranke zwarte gondels

Wie naar Venetië gaat, kan onmogelijk voorbij de talloze gondels kijken. Op verschillende bruggetjes staan de gondeliers passagiers te ronselen om in te stappen. Het is een duur prijskaartje: 80 euro om 40 minuten over het water te glijden. Toch overtuigt de gondelier ons om een tochtje te maken over enkele van de 150 kanalen die Venetië rijk is. Op de smalle wateren doorheen de stad is het enorm druk: 4 gondels varen naast elkaar op een breedte van slechts 3 meter. De gondeliers zijn getraind en weten rechtopstaand te balanceren wanneer het er soms wat hobbelig aan toe gaat.

Piazza San Marco

Het immense San Marco-plein, dat het hart van de stad vormt, vult zich met toeristen én duiven. Meer dan 20.000 duiven strijken er neer. De gevederde dieren zijn happig naar ons laatste restje brood. Een voorbijgaande inwoner zegt dat we de duiven geen brood mogen toegooien. De duiven voederen op het San Marco-plein is namelijk verboden.

Op het majestueuze plein schitteren de prachtige historische gebouwen die Venetië rijk is: het Dogepaleis met daarnaast de Biblioteca Marciana, de klokkentoren Campanile en de San Marco-basiliek. Deze Byzantijnse basiliek moest de rijkdom en de welvaart van de waterstad benadrukken. Het imposante bouwwerk met een mix van stijlen, gewijd aan de patroonheilige van de stad Marcus, laat ons genieten: de muren prachtig versierd met goudmozaïek, oosterse koepels en versieringen in goudsmeedkunst. Het pronkstuk is ongetwijfeld het altaar Pala d’Oro dat maar liefst 2486 juwelen telt.

Naast de San Marco-basiliek staat het prachtige Dogepaleis. Ooit was dat paleis het onderkomen van de doge (leider) en alle belangrijke politieke instellingen van de Republiek Venetië. Het paleis dat een meesterwerk is van gotische kunst, werd gebouwd tussen 1309 en 1424. Glinsterende staatsbureaus, hofzalen en majestueuze trappen moesten indruk maken op buitenlandse ambassadeurs en weerspiegelden de macht, rijkdom en pracht van de Republiek.

Brug der zuchten

Onder één van de bekendste bruggen in Venetië, vertelt onze gondelier in gebrekkig Engels een anekdote. "De Brug der Zuchten verbindt het Dogepaleis met de voormalige gevangenis. De ter dood veroordeelden liepen dan over deze brug waar ze - onder het slaken van een zucht - voor de laatste keer een glimp opvingen van het daglicht. Het is ook het symbool van romantisch Venetië: als een koppel elkaar in een gondel onder deze brug kust, is er voor hen eeuwige liefde weggelegd." Een gondel met een liefdesstel vaart ons voorbij. Ook zij kregen de anekdote te horen en terwijl de gondelier verder ratelt, zit het liefdesstel uitgebreid te zoenen.

Filmfestival van Venetië

Op slechts een paar minuten van Venetië strekt de bijna elf km lange landstrook van Lido zich uit langs de Adriatische Zee. Het eiland biedt prachtige art deco-architectuur en heerlijke stranden met een magnifiek uitzicht over het helderblauwe water. Daarnaast is het eiland wereldberoemd om zijn Filmfestival, dat elk jaar eind augustus of begin september plaatsvindt. Het zag zijn levenslicht in 1932 en is daarmee het oudste ter wereld. Samen met Cannes en Berlijn behoort het tot de drie belangrijkste filmfestivals.

Tempio Votivo

De Tempio Votivo met zijn grote groene koepel schittert in de stralende zon op het eiland Lido. Het Venetiaans oorlogsmonument werd gebouwd tussen 1925 en 1935 door architect Giuseppe Torres en domineert de skyline van Lido. Het religieuze gebouw werd opgericht omdat de Venetianen zo blij waren dat Lido geen ernstige schade had geleden tijdens WO I en na het Oostenrijks-Hongaars bombardement op 27 februari 1918.  

Venetiaanse maskers

De ellenhoge toren op het befaamde San Marco-plein in hartje Venetië is vanop Lido goed zichtbaar. Een zigzaggende rit met een van de vele vaporetti of waterbussen brengt ons naar de aanmeerplaats nabij het San Marco-plein. De immense verschillen met het rustige Lido zijn meteen duidelijk: souvenirkraampjes vullen de pleinen samen met veel volk. In bijna elk souvenirkraampje vinden we ze terug: de typisch Venetiaanse maskers. Deze in alle kleuren verkrijgbare maskers werden voor het eerst gedragen in 1268 tijdens het carnaval. Tot op vandaag is het ‘Carnavale di Venezia’ een traditie waarbij iedereen zich schitterend uitdost met bijzondere kostuums en maskers. Deze kostuums en maskers dienden om zich onherkenbaar te maken. Zo kon het onderscheid tussen rijk en arm worden opgeheven en kon iedereen zich helemaal uitleven en genieten van alle feestelijkheden die in de stad plaatsvonden. Tegenwoordig is het 'Carnavale di Venezia' een van de grootste evenementen van Italië waarbij twaalf dagen lang de pleinen gevuld zijn met feestgangers in rijk gedecodeerde kostuums en maskers.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
Villa d'Amelia is een stijlvol en hedendaags hotel, 15 kilometer ten zuiden van Alba.
..."