Van noord naar zuid in Portugal met de N2

Met zo'n 739 kilometer is de Nacional 2 (N2) de langste autoweg in Portugal. Deze zachte bochtenslinger is de roadtrip bij uitstek om Portugal te doorkruisen van noord naar zuid: van het noordelijke stadje Chaves, langs meer dan 20 dorpjes tot de stad Faro in het rustieke landschap van de Algarve.

Het warme noorden

In Porto e Norte weet startpunt Chaves je meteen te verrassen met zijn rijke geschiedenis. De Romeinse brug die de rivier Tamega overspant, brengt je naar de middeleeuwse wijk, beschermd erfgoed met smalle huisjes en balkons die de straten versieren. In de middeleeuwen werd het kasteel van Chaves compleet verwoest. Enkel de toren staat nog overeind en wordt omringd door een prachtige kleurrijke tuin. Verderop in Porto e Norte passeer je langs Vila Real, waar je je picknickdeken kan openslaan in de tuinen van Casa de Mateus, één van de hoogtepunten van de barokke bouwkunst in Portugal. Voor je Centro de Portugal binnenrijdt, verleidt Porto e Norte je nog met de heerlijke wijnen en uitzichten van de Dourovallei en het prachtige Nossa Senhora do Remédios in Lamego.

Het charmante Centro de Portugal

In het Centro de Portugal moet je zeker tijd maken voor het stadje Viseu, Tomar, Abrantes. Viseu werd al meermaals uitgeroepen tot beste Portugese stad om in te leven. En dat voel je ook. Daarnaast is de regio gekend om haar Dao-wijn. Na een bezoek aan Viseu maak je best een klein ommetje naar Tomar. Het klooster Convento de Cristo, het visitekaartje van de stad, is een van de belangrijkste Portugese bouwwerken uit de renaissance.

Het rustieke Alentejo

In Alentejo raden we je aan om even de N2 te verlaten en koers te zetten naar de nabijgelegen historische steden Evora en Beja. Het historische centrum van Evora met witte en mosterdgele accenten pronkt al sinds 1986 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Vanop het dak van de Sé kathedraal heb je een weids zicht over de groene heuvels en slaperige dorpjes van Alentejo.

De aanstekelijke Algarve

Op het einde rijd je de Algarve binnen, gekenmerkt door fijn zand, verborgen baaien, rustieke dorpjes en grillige kliffen, maar ook door kurk. 54% van alle kurk wordt namelijk in Portugal geproduceerd. Houd daarom even halt bij de kurkfabriek Nova Cortica bij kurkstad Sao Bras de Alportel. Net voor de eindhalte Faro ligt Estoi, voornamelijk bekend om het impressionante oude paleis. Afscheid nemen van de N2 doe je in Faro, waar je kan kuieren doorheen het historische centrum en dobberen in een kajak in natuurpark Ria Formosa.

Foto: © Joao Bernardino
 GRANDE.be reporter Phebe Coppens volgt de toeristische actualiteit en schrijft elke week een nieuwsbericht, over Vlaanderen of ver daarbuiten.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels