Van noord naar zuid in Duitsland

GRANDE.be trekt doorheen Duitsland van noord naar zuid. Onze route begint bij Frankfurt en gaat over Wiesbaden, Würzburg en Nurnberg, en we eindigen in Ingolstadt. Sommige steden klinken minder bekend in de oren, maar ze hebben elk hun eigen charme en karakter.

De ‘Altstadt’ van Frankfurt

We starten onze tocht in de kleinste metropool ter wereld: Frankfurt. Het is de grootste stad in de Duitse deelstaat Hessen. De meeste mensen kennen Frankfurt vooral als het financiële hart van Duitsland. Het zakelijk karakter van de stad wordt dan ook versterkt door zijn uiterlijk waarbij wolkenkrabbers de skyline van Frankfurt domineren.

Een van de toeristische trekpleisters in Frankfurt is de ‘Altstadt’ of de oude stad. De ‘Altstadt’ ligt in het centrum aan de rivier Main. In het hart van deze historische plaats ligt het authentiek Middeleeuws Römerbergplein. Het is een levendig plein met veel bars, restaurants, winkels, straatartiesten, vakwerkhuizen en gezellige terrasjes. Over de Main loopt vanuit de oude stad een grote voetgangersbrug, de ‘Eiserne Steg’. De brug is erg geliefd bij toeristen want het biedt je een magnifiek uitzicht.

Luxe en weelde in Wiesbaden

Niet ver van Frankfurt ligt een stad die bekend staat om haar luxe en weelde: Wiesbaden. Deze stad ligt aan de rechteroever van de Rijn en vormt de hoofdstad van Hessen. Je kan er heerlijk winkelen, theaters bezoeken en midden in de natuur relaxen in één van de parken die de stad rijk is.

De luxe die de stad kenmerkt is terug te vinden in de vele spa’s en de natuurlijke warmwaterbronnen. In totaal telt Wiesbaden meer dan 25 warmwaterbronnen. Sommige inwoners geloven dat het water van deze bronnen een geneeskrachtige werking zou hebben. Of het nu wel of niet zo is, heerlijk ontspannen doe je hier sowieso.

Würzburg tussen de wijnbergen

Würzburg is een middelgrote stad in het noorden van de Duitste deelstaat Beieren. Vroeger was de stad lange tijd een zelfstandig vorstendom onder leiding van een bisschop. Vandaag de dag is Würzburg een levendige universiteitsstad midden tussen de wijnbergen.

Als oude bisschopstad heeft Würzburg veel kerken. De topper onder de kerken is ongetwijfeld de imposante Dom. In 1945 werd deze kerk zwaar beschadigd door een bombardement. Nu is hij gerestaureerd en het resultaat is magnifiek. De oude bewaard gebleven elementen en de nieuwe toegevoegde architectuur en kunst vormen samen één mooi geheel: werkelijk een lust voor het oog.

Nurnberg omringd door stadsmuren

Verderop in de deelstaat Beieren, komen we terecht in Nurnberg. Dat is een populaire bestemming vanwege zijn historische bezienswaardigheden. Een daarvan is de prachtige ommuring van de oude binnenstad. Oorspronkelijk waren het middeleeuwse stadsmuren maar deze zijn grotendeels gesneuveld tijdens de Tweede Wereldoorlog.  De stadsmuren werden herbouwd en vormen vandaag de grens tussen het oude Nurnberg en de nieuwe stadsdelen.

Ingolstadt, Donaustad

De laatste stad van onze trip, is ook gelegen in Beieren: Ingolstadt. Deze stad wordt ook wel de Donaustad genoemd omdat de rivier Donau dwars door Ingolstadt heen loopt. Ingolstadt kent een rijk verleden en dat weerspiegelt zich overal in het stadbeeld. Geschiedenis, een veelzijdige gastronomie, imposante vestingbouwwerken en een moderne stedelijke uitstraling komen hier schitterend samen.

Niet alleen geschiedenisliefhebbers maar ook autoliefhebbers kunnen in Ingolstadt hun hart ophalen. Hier is namelijk het hoofdkantoor, fabriek en museum van het automerk Audi gevestigd. Tijdens een twee uur durende tour leidt een gids je rond in de autofabriek. Hierna kun je op eigen gelegenheid ook nog het museum bezoeken waar de hele geschiedenis van Audi mooi uitgestald staat.    

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Hotel Das Neue Moselschlösschen in Traben ligt prominent op 150 m van de stalen brug, die Traben met Trarbach verbindt over de Moezel.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

In oktober 2016 opende de hotelgroep Gekko in Baden-Baden het Roomers hotel ‘Flamingo im Schwarzwald’. Het luxueuze hotel biedt unieke gastvrijheid en topkwaliteit in het hartje van het levendige stadje Baden-Baden.

..."