Utrecht ademt puur cultuur

Je merkt het meteen wanneer je door de straten struint: Utrecht ademt cultuur! Vanop een boot op het water wuiven toeristen en Utrechtenaars je vriendelijk toe. Vol vreugde varen ze door de eeuwenoude en razend populaire grachten en werfkades: één van de culturele schatten van de stad. Ga je liever te voet op schattenjacht? Bewonder dan een van de kunstparels in de verschillende musea, bezoek diverse indrukwekkende kerkgebouwen, beklim de eeuwenoude Domtoren of breng een bezoek aan je grootste kindervriend en het bekendste konijn ter wereld: Nijntje

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Visit Utrecht Region.

Beklim de Domtoren

Utrecht verwent kunst- en cultuurliefhebbers. De stad loopt over van culturele en historische bezienswaardigheden. Zo steekt het icoon van de stad – de welbekende Domtoren - letterlijk met kop en schouders boven de rest uit en is hij zichtbaar vanop elke plek. Niet alleen is dit gebouw – met 112 meter - de hoogste kerktoren van Nederland, het doet ook dienst als oriëntatiepunt voor de inwoners van de stad. Wanneer je eropuit bent en de weg niet meer vindt, kijk je gewoon omhoog en je weet meteen waar je bent. Vooral ’s avonds is het een plezier om de toren te zien: alle lichtjes gaan dan branden, wat de ideale gelegenheid is voor een terrasje in de binnenstad. 

Je kan de toren ook van dichterbij bewonderen. Dat kan door hem te beklimmen. Het is een heuse beproeving om de 465 traptreden te trotseren, maar eenmaal je de top bereikt hebt, geniet je van een prachtig zicht. Je kan uren in de verte turen en de binnenstad in het klein bewonderen. Als je goed kijkt, kan je zelfs de stadjes buiten Utrecht zien. Tijdens de rondleiding toont de gids je bijzondere ruimtes. Het is indrukwekkend om in de klokkenkamer de immense klokken te zien hangen, die meermaals per dag over de stad luiden. Je brengt ook een bezoek aan de Michaelskapel, die ooit de privéruimte van de bisschop was. 

Street art

Al wandelend door de binnenstad en de wijken spot je immense muurschilderingen, die van dichtbij alleen maar groter ogen. In de Otterstraat bijvoorbeeld kan je een muurschildering vinden die gemaakt is met de straatnaam in het achterhoofd. Een otter ligt onder een heldere blauwe lucht uit te rusten voor de Domtoren. De muurschildering is perfect te zien vanop de baan. Bijna iedere bestuurder vertraagt hier wel even, om het werk te kunnen bewonderen. 

Als we verder wandelen richting het Westplein, vlak bij het centraal station, gaat het er minstens zo indrukwekkend aan toe. Het zeventiende-eeuws schilderij ‘Slapende Mars’ van Hendrick ter Brugghen is er in het groot afgebeeld op de muur. Je ziet een slapende God na de Tachtigjarige Oorlog. Wellicht werd dit schilderij in een politieke context gemaakt. Het zet je in ieder geval aan het denken. Op de kruising van de Croeselaan met de Van Zijstweg vinden we een muurschildering die nog veel groter is: 190 vierkante meter om precies te zijn. Op het enorme werk heeft illustrator Munir de Vries een grote wijkparade afgebeeld, waarvoor hij de inspiratie in zijn eigen wijk vond. Het zal vast een leuke wijk zijn waar de Vries woont, gezien de vele kleuren en de vrolijkheid die het werk uitstraalt. 

Kasteel de Haar

Zin om je even een kasteelheer of jonkvrouw te wanen? Tijdens een rondleiding in Kasteel de Haar kan je wegdromen over andere tijden en culturen. De Haar is het grootste kasteel van Nederland en is gelegen in het dorpje Haarzuilens, een eeuwenoud gehucht waar je mooie wandelingen kan maken: over slingerpaden of door de immense bloemenvelden, die er overal te vinden zijn. Je kan er dus voor kiezen om eerst een wandeling te maken alvorens het kasteel te bezoeken. 

Lang geleden was Kasteel de Haar privé-eigendom van de familie van Zuylen. Nog steeds brengen de nakomelingen er jaarlijks een bezoek. En ook heel wat bekendheden brachten een nacht door in een van de luxueuze kamers: van Roger Moore tot Coco Chanel. Het is indrukwekkend om te zien hoe het leven er hier vroeger uitzag en historische elementen al die jaren bewaard zijn gebleven. De royale rode matten in de eetplaats, de gouden lusters, de lange gedekte tafel met zware houten stoelen errond: het interieur gooit alle charmes van het kasteel in de strijd. Het zal je nu wellicht niet meer verbazen, maar je kan ook trouwen op deze weelderige locatie. Wees gerust: aan luxe geen gebrek. 

Diverse kerkgebouwen

In Utrecht kan je ook bijzondere kerken spotten tijdens je bezoek. De Sint-Augustinuskerk bijvoorbeeld – aan het noordelijke gedeelte van de Oudegracht - verrast je met haar neoclassicistische, sobere uitstraling. Het is bijzonder om te zien hoe kerken zo kunnen verschillen van elkaar. Aan de grachtzijde van deze kerk kan je verschillende Dorische zuilen opmerken, die relatief weinig versieringen hebben, maar opvallen vanwege hun karakteristieke sigaarvorm. Een heel ander kerkgebouw vinden we in de Hamburgerstraat in de binnenstad. De Lutherse Kerk staat er verscholen achter een normale gevel. Het is even verschieten wanneer de deuren opengaan en er een statig kerkgebouw tevoorschijn komt. De kerk werd volledig gebouwd in de Lodewijk XIV-stijl, waardoor deze gelijkenissen vertoont met de Amsterdamse grachtenpanden van vroeger. Boven op de toren pronkt een windwijzer in de vorm van een zwaan. Het staat symbool voor protestants theoloog en reformator Maarten Luther, die tot op de dag van vandaag een van de bekendste Duitse kerkfiguren uit de geschiedenis is.

Sonnenborgh Museum en sterrenwacht

Kunstmusea vind je overal, maar er zijn in de stad ook musea die andere thema’s in de kijker zetten. Wanneer we richting de buitenzijde van het centrum wandelen, komen we op een bijzondere plaats terecht. Gevestigd op een zestiende-eeuws bastion, te midden van al het groen en omgeven door water, ligt het Sonnenborgh Museum, dat helemaal in het teken staat van de sterrenkunde. Het museum is ondergebracht in een oude sterrenwacht, wat je bezoek nog specialer maakt. Je voelt je net een astronaut in de ruimte. Met een telescoop kan je de maan, de planeten en sterren van heel dichtbij bekijken. Ook de zon kent geen geheimen meer na je bezoek, want met een speciale zonnetelescoop kan je ieder deeltje nauwkeurig bestuderen. Net als een echte weerman mag je vervolgens het weer voorspellen. En er is ook gedacht aan de geschiedenisliefhebber, want in het museum kan je je verdiepen in de weerkunde-, sterrenkunde- en bastiongeschiedenis. 

Nijntje

Nijntje is een echt symbool in de stad. Dick Bruna, de bedenker van Nijntje, leefde hier zijn hele leven lang. Hij werd wereldberoemd met zijn kinderboekjes over Nijntje. Je merkt het vanzelf wanneer je door de stad stapt: overal duikt het populaire konijn op. Net buiten het centrum is er het Nijntje Pleintje, een gezellig groen plein, omringd door water. Je maakt er kennis met het Nijntje standbeeld, dat gemaakt werd door Bruna’s zoon, Marc Bruna. Op de Mariaplaats – vernoemd naar de Mariakerk die er vroeger stond - kan je op de foto gaan met een levensgrote Nijn, en in de Lange Vliestraat staat er een Nijntje stoplicht. Het is een slimme truc, je wacht er met plezier tot het licht op groen springt. 

In de Agnietenstraat aan de Oudegracht is een volledig museum gewijd aan Nijntje.  Je kan er terecht om het levenswerk van Bruna te bewonderen en om jeugdherinneringen op te halen op een interactieve manier. Ook kleine kinderen kunnen zich uitleven. Ze ontdekken op een speelse manier Nijntjes wereld. 

Buiten Utrecht

Maar ook in de rustigere stadjes buiten Utrecht kan je culturele schatkamers vinden.  In het voormalige vissersdorp Spakenburg kan je bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het Klederdracht- en Visserijmuseum, in Amersfoort kom je terecht in een middeleeuwse stad, vol met monumenten die doen terugdenken aan het verleden, en in de Vechtstreek kan je varen over de Vecht, een van de mooiste rivieren van Nederland. In de regio geraak je overal op minder dan dertig minuten tijd. Je kan dus perfect het drukke Utrechtse stadsleven combineren met de rust in de stadjes erbuiten. 

Meer informatie vind je via deze links:

Visit Utrecht Region

Utrecht

Domtoren

Domtoren beklimmen

muurschilderingen

Kasteel de Haar

Sonnenborgh Museum

Nijntje Museum

Spakenburg

Klederdracht- en Visserijmuseum

Amersfoort

Vechtstreek

Vecht

Copyrights foto's: Visit Utrecht Region, Jesscia de Korte
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

In Valkenburg, in het schitterende Ingendael, op 10 minuten rijden van Maastricht, ligt Château St. Gerlach. Een landgoed vol herinneringen en met een overweldigende schoonheid en grandeur.

..."
"

In het heuvellandschap van Zuid-Limburg bevindt zich het Parkhotel Het Gulpdal. De familie Huls baat het viersterrenhotel uit in Slenaken, een pittoresk dorp met authentieke vakwerkhuizen. Het hotel heeft een prachtige ligging in het dal van de rivier Gulp.

..."
"

Mooi midden het snijpunt van Nederland, Duitsland en België vormt Hotel Winselerhof een oase van rust, natuur en genieten. Het behoort tot de Zuidlimburgse Oostwegel Collection. Een absolute aanrader is het exquise restaurant Pirandello, waar men de smaak van Italië serveert.

..."
"
Net achter het Maastrichtse Vrijthof vind je het Kruisherenhotel: een oude kerk met kloostercomplex van de monnikenorde der Kruisheren. De bouw werd begin van de zestiende eeuw afgerond, binnenin is de design supermodern.
..."
"

Het iconische Hilton Amsterdam, doordrenkt van geschiedenis en raffinement, ligt in het chique residentiele Amsterdam-Zuid.

..."
"

Hilton Rotterdam ligt in het hartje van de stad; een plek vol cafés, restaurants, shops en musea.

..."
"

Het DoubleTree by Hilton Royal Parc Soestduinen ligt in de bossen. Je voelt je als een koning in de luxe kamers met balkons die uitzicht bieden op de bossen en de golfbaan met 9 holes.

..."
"

Hilton Amsterdam Airport Schiphol biedt het perfect begin van de vakantie.

..."
"
Het is een erg comfortabel hotel op het Noordzeestrand, op een kilometer van het (enige) dorp. Alleen wie hier woont, mag met een wagen op het eiland rijden, dus de rust is op Vlieland absoluut. 
..."
"

Peter en Heleen Faas hebben in het gereputeerde Hotel Noordzee in Cadzand een onvervalste New England annex Cape Cod-stijl geïntroduceerd, met veel wit geschilderd hout, maritieme details en vlotte River Woods-kleurtjes. Het hotel beschikt over 62 kamers opgesplitst in tien categorieën.

..."

Pagina's