Twee dagen ontdekkingen in Andorra

In het hart van de Pyreneeën sieren scherpe blauwige bergtoppen de ministaat Andorra. We gaan op ontdekking in een waar postkaartdecor, waar het goed leven is, zowel in de zomer als in de winter.

Dag 1

9.15 uur Aan boord van de toeristenbus. Ideaal voor een eerste kennismaking met het Vorstendom. Je kunt kiezen uit maar liefst tien themaroutes. Elke route duurt gemiddeld vier uur en staat in het teken van een welbepaald facet van het Andorrese leven: cultuur, tradities, architectuur… Op route 1 of 9 bezoek je de kerk Sant Miquel d’Engolasters, het opvallende parlementsgebouw in de hoofdstad Andorra la Vella en het opmerkelijke Tabakmuseum van Sant Julià de Lòria.

13.30 uur Lunchpauze in Borda de l’Arena. In dit kleine familierestaurant maakt chef Alex Imbernón onweerstaanbaar lekkere gerechten, zoals geroosterde varkenspoten, gegrilde inktvis en aardappelsalade. Het restaurant vind je op 1,3 kilometer van Sant Julià de Lòria, op de weg naar Os de Civis.

15.00 uur Op weg naar Naturlandia. Een must voor wie op zoek is naar sensationeel avontuur in een uitzonderlijke natuur. In Andorra vind je een van de langste roetsjbanen ter wereld. De tobotronc is maar liefst 5,3 kilometer lang en kronkelt bergaf door bossen en velden.

17.30 uur Wijn degusteren. De druiven voor de Andorrese witte wijn ‘Cim de Cel’ komen van een van de hoogste wijngaarden van Europa op 1.050 meter hoogte. Door de afzetting van leisteen op zeerots is de grond er uiterst geschikt voor de teelt van de gewürztraminer. Eigenaar Joan Visa laat je proeven van zijn kwalitatief hoogstaande wijnen.

18.30 uur Sterrentochten. Nieuw in het park Naturlandia. Je kunt kiezen uit vier tochten: op sneeuwraketten, met een sneeuwscooter, een rupsvoertuig of een hondenslee. Tijdens je tocht geniet je van een ‘cheese’art’-maaltijd onder de blote hemel of, voor de koukleumen, in het restauant El Refugi Alpi op 2.050 meter hoogte.

Dag 2

09.30 uur Verjongingskuur in kuuroord Caldea. Het wellnesscentrum Caldea herken je van ver aan zijn glazen spits die naar de hemel reikt. Dit is dé place to be om weer op krachten te komen na een intensieve dag skiën of wandelen. Je komt er volledig tot rust, of het nu in een van de vele zwembaden van het domein is, in de buitenjacuzzi of op een massagetafel. Het centrum beschikt ook over een hamam, sauna’s en solariums. ‘s Avonds geniet je in de zwembaden van een spectaculair klank- en lichtspel. Magisch! 

15.00 uur Bezoek aan het etnografisch museum Casa Cristo. Wanneer je door de lage deur van dit eenvoudige gebouw stapt, maak je een sprong in de tijd en ontdek je hoe de Andorrezen in de 19de eeuw leefden. In de winter kun je aan het haardvuur proeven van fijne vleeswaren op een geroosterd broodje terwijl een verteller je meeneemt naar vroegere tijden. 

16.30 uur Flaneren in het charmante dorpje Ordino. Ontdek dit bergdorpje met zijn chalets die wegdommelen in het winterlandschap. In de lente schittert de blauwe leisteen in de zon en worden de weiden bevolkt door veelkleurige vlinders. Ordino is niet alleen bekend om zijn prachtige landelijke en idyllische landschap, je vindt er ook een uniek museum: het Miniatuurmuseum. De bescheiden ruimte staat vol met microscopen. Alleen zo kun je de prachtige kunstwerkjes van de miniatuurkunstenaar Nikolai Siadristyi bewonderen. Van een rijstkorrel of piepklein scherfje parelmoer maakt hij de prachtigste werkjes, die evenwel zo klein zijn dat je ze niet met het blote oog kunt bewonderen.

18.30 uur Shoppen in de hoofdstad. Nadat je je wat opgefrist hebt, is het hoog tijd om te gaan shoppen. De hoofdstraat van Andorra la Vella is omzoomd met winkels van luxemerken, je raakt er gewoon niet op uitgekeken. Alles vind je hier: van sportartikels, juwelen, elektronica tot haute couture.

20.30 uur Smullen in restaurant Cal Cisco de Sans. In het souterrain van de gelijknamige herberg vind je dit kleine restaurant, met laag plafond en muren vol souvenirs. Het is de ideale plaats om kennis te maken met de Andorrese gastronomie. Hier komen ook veel families en vriendengroepen eten. Chef-kok Rosa komt tussen twee gerechten in vaak een praatje maken aan je tafeltje. Proef er zeker de specialiteit van het huis: timbaal van rode paprika’s en gekaramelliseerde geitenkaas en risotto met eekhoorntjesbrood.

Copyright foto's: andorraturisme
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels