Toerisme Tips Tsjechië: wandelen, fietsen en glasblazen

GRANDE.be sprak met Erna Snoeij, PR-manager van CzechTourism Benelux. Ze geeft ons vier tips voor een buitengewone vakantie in Tsjechië: fietsen, wandelen, op citytrip of kennismaken met de bijzondere glastraditie.

1. De IJzeren Gordijnroute: historische fietsroute in Bohemen en Moravië

“Fietsvakanties in Tsjechië zijn altijd populair, maar de IJzeren Gordijnroute is nog niet zo bekend”, vertelt PR-manager Erna Snoeij. De IJzeren Gordijnroute is een Europese fietsroute (EuroVelo 13) van wel tienduizend kilometer lang. 770 km van die route, gaat door Tsjechië: je doorkruist eerst de regio West-Bohemen, daarna Zuid-Bohemen en als laatste ga je verder naar Zuid-Moravië. “Regelmatig steek je de grens over naar Duitsland of Oostenrijk”, vertelt Erna. “Dat maakt de route extra interessant”. In Zuid-Bohemen fiets je doorheen het prachtige Nationale Park Boheemse Woud (Šumava) en langs het populaire Lipnomeer. Regelmatig kom je langs monumenten of bunkers die je herinneren aan het historische IJzeren Gordijn. Je rijdt over harde paden en bospaden, doorheen ongerepte natuur en charmante dorpjes. Een afwisselende route dus, voor echte fietsliefhebbers. 

2. De Lužnice Valley Trail: wandelroute in Zuid-Bohemen

“Actief toerisme zoals wandelen is erg populair geworden sinds de coronapandemie”, volgens Erna. Tsjechië is dé ideale bestemming om dat te doen. “De wandelpaden zijn erg duidelijk en aangeduid met verschillende kleuren”. De Lužnice Valley Trail, bijvoorbeeld, is een echte aanrader. “De route staat op de lijst met de beste routes in Europa, de ‘Leading Quality Trails Best of Europe’”, legt ze uit. De wandeling is 55 km lang en leidt je door het schitterende rivierlandschap van de rivier de Lužnice. Ook kom je langs rotspartijen, valleien en historische stadjes. Zo ook het stadje Tábor, waar je het chocolademuseum kan bezoeken. Welke Belg kan dat weerstaan?

3. Citytrip in Brno: dé plek voor een gastronomische belevenis en om Kerstmis te vieren

Brno is de grootste stad van Moravië en de tweede grootste stad in Tsjechië. Hier bruist het van leven en gezelligheid: “Brno is een hippe stad, met veel studenten uit Tsjechië zelf, maar ook internationale studenten”, vertelt Erna. De stad heeft tal van lekkere restaurantjes én wordt omringd door wijngaarden: “Maak zeker een uitstap naar een van de wijnstadjes of wijngaarden in de buurt voor een heerlijk glas”, raadt ze aan. In Brno is geen luchthaven, maar de stad is makkelijk te bereiken vanuit Wenen. “Je kan de twee steden dus combineren”.

Ook tijdens de kerstperiode is Brno zeker het bezoeken waard. In de adventstijd worden de straten volledig in de kerstsfeer gehuld en wordt er op de pleinen een Kerstmarkt gehouden. Van 26 november tot en met 23 decemer kan je genieten van allerlei lekkernijen, een kersttram, een traditionele kerststal en nog veel meer. 

4. Glastradities in Liberec

Liberec is een regio in het noorden van Tsjechië. Glasmakerkunst is hier al eeuwenlang een traditie. “Het is een bijzonder ambacht. Het glas blazen, beschilderen, werken met de hitte,… Er zijn niet veel mensen die dat nog kunnen”, aldus Erna. Je kan een bezoekje brengen aan een van deze werkplaatsen en fabrieken en aanschouwen hoe het glas wordt omgevormd tot beeldschone vazen, glazen, en ook: kerstballen! “In bepaalde fabrieken kan je ook zélf aan de slag”. In Kunratice u Cvikov, bijvoorbeeld, in de werkplaats van Jiří Pačinek, een van de belangrijkste glaskunstenaars op wereldniveau, kan je gebruik maken van de kleine buitenoven om zelf eens het blazen te proberen.

Meer info vind je via deze link:

Visit Czech Republic

Copyrights foto's: A. Motejl, www.toulava.cz, P. Mares, M. Karásek Cejková, M. Hlavacova

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels