Toerisme Tips Tsjechië: Ronddwalen in drie UNESCO-stadjes en afkoelen in een bierkuip

Nog geen plannen deze zomer?  Laat je verleiden door de zomerse tips van Erna Snoeij, PR-manager van CzechTourism Benelux, en boek een reisje naar Tsjechië. “Tsjechië is niet ver weg, niet duur, maar wél ontzettend divers. Voor een prijsje geniet je van een spetterende vakantie!”

Het Hospitaal Kuks 

"Het Hospitaal Kuks is een historisch gebouw aan de rivier de Elbe in het noorden van Tsjechië dat volledig gerenoveerd werd en een interessante geschiedenis heeft. Het gebouw, dat ook wel eens een barokmirakel wordt genoemd, maakte ooit deel uit van een kuuroord. Het was bovendien een plek van leven en dood: aan de ene kant van de Elbe waren er feesten, theatervoorstellingen en kuurbaden. Aan de andere kant van de Elbe lag de begraafplaats.

Door een overstroming kwam het kuuroord in verval, maar het hospitaal staat er nog steeds en heeft de op een na oudst bewaarde apotheek van Europa. Er staan ook enkele interessante beelden van kunstenaar Matthias Braun, zoals de 12 menselijke deugden en ondeugden bij de ingang. Ik zou zeker aanraden een Engelse rondleiding te nemen in combinatie met een lekkere lunch. In café Baroque heb je uitzicht op het monumentgebouw en de rivier.”

De UNESCO stadjes: Kutná Hora, Český Krumlov en Telč

“Kutná Hora, Český Krumlov en Telč zijn drie UNESCO-stadjes in Tsjechië met een pittoresk centrum, historische gebouwen, mooie kathedralen en kronkelige straatjes met kasseien.

Kutná Hora ligt slechts op 70 km van Praag en is daardoor perfect te combineren met een stedentrip naar de hoofdstad. Je vindt er bijvoorbeeld de enorme St. Barbarakathedraal, maar het bekendste gebouw van het stadje is toch wel de bottenkapel in de wijk Sedlec: een kapel versierd met tienduizenden menselijke botten! Heel luguber, maar tegelijkertijd ook indrukwekkend. Er hangt zelfs een wapenschild gemaakt van allerlei verschillende beenderen.

Vroeger was Kutná Hora een mijnwerkersstad. Het mijnmuseum is dan ook een leuke aanrader. Zeker met kinderen, want je kan een stukje ondergronds gaan met een gids. Spannend!

Český Krumlov is naast Praag de meest bezochte stad in Tsjechië, maar ontsnapt toch nog aan het massatoerisme. Het sfeervolle stadje ligt in een lus van de rivier de Moldau en heeft een prachtig kasteel in barok- en renaissancestijl.

In het zuidoosten van Tsjechië ligt Telč. Je zou het een hidden gem kunnen noemen, want het is nog niet zo bekend en rustiger dan de andere twee stadjes. In Telč vind je een van de mooiste pleinen van heel Tsjechië, pastelkleurige gevels en een gezellige atmosfeer.”

De bierstad Pilsen en ontspannen in een bierspa

“De populaire wijnen van de regio Moravië zijn zeker een aanrader. Maar ik wil deze keer graag een tip geven voor de bierliefhebbers onder ons: een bezoekje aan Pilsen, de bierstad! De allereerste pils ter wereld werd hier gecreëerd in 1842 in de enorme Pilsner Urquell brouwerij. Deze brouwerij kan je vandaag nog steeds bezoeken. Tijdens een rondleiding leer je meer over de geschiedenis van de pils en proef je van een ongefilterd biertje.

Combineer een bezoek aan de stad zeker met een welverdiende spa dag in een bierspa. In Chodová Plana kun je badderen in kuip vol bier (water met bierextracten en hop) en tegelijkertijd een biertje voor jezelf tappen om op te drinken. Bier is niet alleen goed voor je huid en haar, het zorgt ook voor een grappige belevenis.”

Zomerse evenementen

“Een uniek evenement dat ik zeker wil aanraden is het muziekfestival Colours of Ostrava, het grootste internationale muziekfestival van Tsjechië in de stad Ostrava dat elke zomer in juli gevierd wordt. Het bijzondere aan dit multi-genre festival is dat het plaatsvindt op een industrieterrein. Enkele bekende namen die dit jaar komen zij The Killers, Twenty One Pilots en Martin Garrix.

Ook historische markten zijn een typische, zomerse activiteit in Tsjechië. Ze vinden regelmatig plaats bij kastelen en burchten. Mandenvlechten, riddergevechten, een show in oude kostuums… de Tsjechen zijn er dol op!”

Meer info vind je via deze link

Visit Czech Republic

Copyright foto's: David Falat, Ladislav Renner, Michal Vitasek, Mikhail Markovskiy, Sergey Fedoskin, Michaela Dusíková, David Marvan

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels