Toerisme Tips Polen: Drie steden die je absoluut moet bezoeken in Polen

GRANDE.be sprak met Dominika Szulc, directeur van het Pools Informatiebureau voor Toerisme. Ze vertelt ons over drie steden die je zéker eens moet bezoeken in Polen.

1. Wroclaw, het Venetië van Polen

“De meeste mensen denken bij een citytrip naar Polen enkel aan Warschau en Krakau. Maar ook Wroclaw is zeker het bezoeken waard”, begint Dominika het interview. Wroclaw ligt in het Zuiden van Polen en is een oude gotische stad met een lange geschiedenis. “Wroclaw wordt ook wel eens ‘Little Venice’ genoemd, want er is erg veel water rond de stad”, voegt ze toe. “Er zijn wel honderd bruggen en 12 eilanden, wat zorgt voor een mooi en gevarieerd landschap”.

Een toeristische attractie die je volgens de directeur zeker niet mag missen, is het Africarium. De naam van de attractie is een samentrekking van de twee woorden ‘Afrika’ en ‘Aquarium’. “Hier kan je alles leren over de ecosystemen in het water van Afrika”, weet Dominika. “Het is tevens het enige aquarium ter wereld dat volledig gewijd is aan de fauna en flora van één continent”.

2. Geschiedenis beleven in Poznań

De tweede stad die volgens Dominika minder bekend is, maar alsnog een absolute aanrader, is Poznań. Deze stad bevindt zich in het Westen van Polen en is een van de oudste steden van het land. “Hier kan je de Sint-Petrus-en-Paulusbasiliek bezoeken, de oudste kathedraal van Polen, daterend uit de 10de eeuw”, vertelt ze. Dompel je onder in de geschiedenis van deze renaissance stad, wandel naar de kleurrijke Oude Markt en bewonder het prachtige Raadshuis waar tegenwoordig het stedelijk historisch museum in gehuisvest.

Bovendien heeft het Raadshuis een bijzondere klok: “Bovenaan het gebouw zie je twee kleine poortjes. Elke dag om 12 uur komen hier twee mechanische geiten uit die met elkaar beginnen te vechten”, aldus Dominika. Volgens de legende was het gebouw verwoest tijdens een brand. De burgemeester wilde dat het opnieuw gebouwd werd, met een bijzondere klok aan de voorzijde. De gelegenheid zou gevierd worden met een uitgebreid diner, gemaakt door de jonge kok Pietrek. Zijn hoofdgerecht was echter mislukt, waardoor hij nog snel twee geiten moest stelen. De geiten ontsnapten, en begonnen met elkaar te vechten in de toren van het heropgebouwde Raadhuis. Gelukkig vond de burgemeester het grappig: hij wilde dat de geiten deel werden van de klok.

Een andere (gloednieuwe) toeristische attractie die de directeur ons aanraadt, is het Enigma Museum. “Enigma was een Duitse codeermachine dat de nazi’s gebruikten tijdens de Tweede Wereldoorlog”, vertelt Dominika. “Het museum vertelt het verhaal van de Poolse Wiskundigen die de code konden kraken en zo bijdroegen aan de overwinning van de Geallieerden”. Het museum is ook interactief: “Je leert zelf ook coderen én decoderen”.

3. Winterpret in Warschau

Tijdens de winter is Warschau, de hoofdstad van Polen, de ideale keuze voor een magische citytrip. “De hele stad is verlicht”, vertelt de directeur. “Alle straten zijn gedecoreerd voor Kerstmis, er zijn beelden gemaakt uit licht, en er staat een prachtige kerstboom”. Warschau doet dit op een ecologische manier: er wordt slechts weinig energie verbruikt. “Naar mijn mening vind je hier de mooiste kerstverlichting in heel Europa”.

Copyrights foto's: WOT
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels