Toerisme Tips Oostenrijk: Opnieuw thuiskomen in Oostenrijk

GRANDE.be sprak met Katrin Erben, de Belgische PR-verantwoordelijke voor Oostenrijk. Ze geeft ons vijf tips voor een magische winter in het land. “Mensen een welkomstgevoel geven is heel belangrijk in Oostenrijk. Dat hebben we vorig jaar door corona enorm gemist. Maar nu kunnen we eindelijk weer gastvrouw en gastheer zijn”. 

1. Skiplezier voor de hele familie in Zillertal  

“Tijdens de winter in Oostenrijk is skiën dé belangrijkste activiteit”, begint Katrin het interview. “Iedereen kan hier skiën: zowel professionele skiërs als beginners en families. Je hebt bijvoorbeeld ook skischolen met Nederlandstalige gidsen”.  

Veel Belgen trekken tijdens de winter naar de deelstaat Tirol, het Westen van Oostenrijk. Hier heb je het Zillertal: een breed zijdal van het Inndal in Tirol met wel 542 km aan eindeloze pistes. Maar je hebt ook de Hintertuxer gletsjer. “Dit is een van de acht gletsjers in Oostenrijk waar je kan skiën”, vertelt Katrin. En dat kan het hele jaar door. Ook de ijsgrot op de Hintertuxer gletsjer is volgens de PR-verantwoordelijke een enorme aanrader: “De ijsgrot is een unieke ervaring om het ecosysteem van de natuur en de bergen te ontdekken”.

Voor sommige wintersporters is de culinaire belevenis bijna even belangrijker als het skiën zelf. Evenementen in de openlucht, verschillende concerten en culinaire festivals in de bergen: Oostenrijk is hét land voor genieters.  

2. Andere winterse belevenissen in Oostenrijk  

Natuurlijk heeft Oostenrijk ook nog andere winterse belevenissen in de aanbieding. “Nieuwe trends zijn bijvoorbeeld sneeuwschoenwandelen, langlaufen en toerskiën”, vertelt de PR-verantwoordelijke. “Je kan de activiteiten ook met elkaar combineren: een dagje skiën, de dag erna weer iets anders”. Families zijn een belangrijke doelgroep. “We zien steeds vaker multigeneratievakanties”, aldus Katrin. “Kinderen, ouders én grootouders: iedereen komt samen vakantie vieren in Oostenrijk”. Of je nu verwikkelt raakt in een sneeuwballengevecht met je kinderen, een schitterende wandeling maakt in de bossen of samen geniet van de prachtige winterzon: Oostenrijk belooft een magische reis te worden met alles wat het Belgische hart begeert. “Sommige Belgen komen al twintig jaar lang naar dezelfde regio”, vertelt ze. “Oostenrijk is voor velen een tweede thuis”.

3. Kerstmarkt in de hoofdstad Wenen  

Geen wintervakantie in december is compleet zonder kerstmarkt. “Kerstmarkten heb je overal in Oostenrijk. Zowel in de steden als in de kleinere dorpjes. Maar de bekendste zijn de Christkindlmarkten in Wenen” aldus Katrin, die zelf in Wenen geboren is. Voor het stadhuis Rathausplatz is een van de mooiste kerstmarkten van Europa, met meer dan 150 verschillende kraampjes, lekker eten en sfeervolle lichtgevende decoraties. Vorig jaar waren de kerstmarkten afgelast door corona, maar vanaf midden november tot eind december zijn ze weer helemaal terug.

4. Combinatie stad en berg in Innsbruck

Stedentrip of skiën, een moeilijke beslissing? “Persoonlijk vind ik het leuker om tijdens de vakantie berg en stad te combineren”, aldus Katrin. En die combinatie is zeker mogelijk: “Als je bijvoorbeeld in Innsbruck bent, de hoofdstad van Tirol, dan ben je ook dicht bij enkele skiregio’s zoals Kühtai. Je hoeft dus niet te kiezen tussen een ski- of stedentrip”.

Tegenwoordig kan je ook gebruik maken van de SKI plus CITY Pass. Met deze pas kan je skiën in de 13 gebieden rondom Innsbruck en in het Stubaital met in totaal 308 kilometer piste en 111 kabelbanen. In Innsbruck zelf kan je de pas gebruiken om allerlei bezienswaardigheden te ontdekken én je krijgt toegang tot het openbaar vervoer. Het is de ideale manier om op avontuur te gaan in de hoofdstad van de Alpen.

5. Volledig tot rust komen en je welkom voelen   

Wie op vakantie helemaal tot rust wil komen, kan ook terecht in Oostenrijk. Er zijn verschillende bekende spa’s zoals Tauern Spa in Kaprun en Aqua Dome in Ötztal. Gecombineerd met een lekkere maaltijd, is totale ontspanning verzekerd. “Regionale specialiteiten en producten worden steeds belangrijker”, weet Katrin. “Natuurlijk is er de haute cuisine, maar er zijn ook verschillende nieuwe trends”. Oostenrijk staat bekend om het welkomstgevoel dat je er zonder twijfel krijgt. “Zonder gastvriendelijkheid werkt Oostenrijk niet”, aldus de PR-verantwoordelijke. “Volgens mij is Oostenrijk het meest gastvrije land ter wereld”.

Copyrights foto's: The Creating Click, M. Ablinger, M.Loeff, WEST4MEDIA

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Vlakbij de start van de Asitz kabelbaan en tegenover het Epic Bikepark Leogang ligt het prachtige viersterrenhotel Salzburger Hof Leogang. Het hotel biedt een unieke wellnesservaring aan midden in de Oostenrijkse bergen en is de perfecte uitvalsbasis voor fietsers en wandelaars.

..."