Toerisme Tips: ontdek Calabrië

Op het uiteinde van het Italiaanse vasteland ligt Calabrië, een voor velen onbekende parel. Gelukkig geeft Franca Vilardo, voorzitster van de vereniging 'Calabresi in Europa', ons haar tips voor de stranden, de groene parken, het lekkere eten en doorheen de geschiedenis van Calabrië.

Hoe zou je Calabrië omschrijven?

“Calabrië ligt in het uiterste zuidpunt van de Laars van Italië, onder Napels. De smalle landstrook verbindt de Tyrreense Zee met de Ionische Zee. De vijf provincies combineren al het beste van de natuur. De noordelijke stad Cosenza, van de gelijknamige provincie, staat dankzij de Griekse invloeden ook gekend als ‘het Athene van Calabrië’. Ook buurprovincie Crotone heeft vele historische stopplaatsen: het oud zeefort Le Castella, het amfitheater in het Silagebergte en heuveldorpjes in de Ciró-wijnstreek. Provincie nummer drie is Catanzaro, de smalle provincie waar je terzelfdertijd kunt uitkijken over de Tyrreense en Ionische Zee, de Eolische Eilandengroep en -met wat geluk- de Vesuvius. Daarna komt het landelijke Vibo Valentia, gekend voor haar groene heuvels, bergplateau’s, zacht klimaat en rijke gastronomie. Zeer interessant daar: Capo Vaticano, de Costa degli Dei en het meer van Angitola. Het meest zuidelijke is de provincie Reggio di Calabria, genoemd naar de hoofdstad van heel Calabrië. Hier domineren het Nationaal Park L’Aspromonte, de heuvels met wijngaarden en olijfbomen en witte stranden als Viola en Gelsomini het landschap.”

Wat zijn de troeven van Calabrië?

“Onze regio is vrijwel onbekend bij Belgen. Nochtans zijn Calabrië en haar inwoners volledig authentiek. Het fascinerende verleden wordt er volop in leven gehouden op de historische plaatsen, in de keuken en door de folklore-evenementen. Calabrië is een ruraal en onbezoedeld stukje Italië, zonder massatoerisme. Alle oude beschavingen hielden er halt: Grieken, Romeinen, Albanezen en Occitaniërs. Er moet dus wel een soort magie zijn waardoor ze bleven en hun invloeden nalieten. Misschien komt het door die voorouders dat de Calabresi iedere bezoeker met open armen en in ‘koninklijke stijl’ ontvangen.”

Wat moet je zeker gezien hebben?

“Zonder twijfel de stranden. Ze gaan steeds hand in hand met historische monumenten en zijn hét sterke punt van de regio, maar niet zo gekend. Opvallend is dat de stranden aan de Ionische zeekust wit zand hebben, terwijl aan de Tyrreense kant het zand zwart kleurt.

Langs de Ionische kustlijn kan je zwemmen tussen de overblijfselen van oude beschavingen: in Roseto liggen restanten van een Romeins fort, in Sibari is een Grieks-archeologisch park en rond Capo Colonna en Ciró Marina kom je allemaal middeleeuwse kerken en Byzantijnse wachttorens tegen. Langs de Golfo di Squillace liggen tal van badplaatsen en witte stranden, waar je vanaf de rotsen zo het water induikt.

Westwaarts dan, richting de Tyrreense Zee. Van Praia tot Amantea kijk je uit over groene heuvels bezaaid met citrusbomen en rotskusten met grote villa’s, vroegere plantages en charmante vissersdorpen. De Costa degli Dei of Godenkust dankt haar naam aan de mooie uitzichten over de Eolische Eilanden, grote zeegrotten en prachtnatuur. Onvergetelijk zijn de historische 12 kerken die werden gebouwd op de granietrotsen, zoals in Tropea en Parghelia.”

Wat valt er cultuurhistorisch te bezichtigen?

“Calabrië telt maar liefst 4 grote archeologische parken met overblijfselen uit verschillende beschavingen: Locro, Capo Colonna, Roccelletta en Sibari. Veel vondsten uit het bronzen tijdperk staan tentoongesteld in het Nationaal Archeologisch Museum in Reggio Calabria.

Kunstliefhebbers trekken best naar de steden Catanzaro, Cosenza en Rossano. In Catanzaro vind je in het MARCA-museum veel internationale hedendaagse kunst, Cosenza promoot in haar openluchtmuseum verschillende schilderperiodes en de antieke stad Rossano vertoont werken uit het middeleeuwse en Byzantijnse tijdperk.

Veel Calabresi dragen religie nog steeds hoog in het vaandel: heiligenprocessies zijn veelvoorkomend. Het klooster van San Francesco de Paola is ook een belangrijke religieuze plaats. Hij was heilige van de armen én van de machtigen. Het pittoreske bergklooster is qua architectuur en uitzicht heel opmerkelijk.”

Welke prachtige natuur heeft Calabrië?

“Het binnenland telt 3 belangrijke nationale parken. Pollino, in het noorden, staat door haar hoge pieken, diepe valleien en grotten gekend voor haar wilde verschijning, een geliefd natuurdecor voor fotografen, speleologen en klimmers. Wat zuidelijker ligt het Silapark, het 'park voor iedereen'. Een uitgelezen plek voor mountainbikers, wandelaars en gezinnen in de uitgestrekte bossen en op de weidse vlaktes. Als laatste is er het Aspromonte Nationaal Park, een van de meest mysterieuze en onbekende plaatsen in Italië. Bezoekers kunnen vandaag in het imposante massief archeologische wandeltochten langs oude Griekse sites volgen.

De regionale parken zijn ook de moeite waard: in Serre geniet je van de watervallen en bergen, rond het meer van Tarsia kan je heel wat dieren en vogels zien en in het park van Catanzaro ontmoeten natuur, cultuur en architectuur elkaar.”

Hoe komen sportievelingen aan hun trekken?

“Laat je onderdompelen in de wilde en pure natuur. Zo kan je aan rafting of canyoning doen op de Laorivier in Park Pollino of de rotsen van de Ragnellovallei beklimmen. In grotten als Sant-Angeloe, Monarca en Verzino kan je op speleologisch onderzoek gaan. De 800 km lange kustlijn is ook ideaal voor vissers en duikers die de mysterieuze grotten rond Soverato en Carminia van dichtbij willen bekijken. Het binnenland is erg geschikt voor lange tochten voor wandelaars, mountainbikers, motorliefhebbers en ruiters.

Je kan ook de rust opzoeken in een van de vele historische thermen die Calabrië rijk is. De moderne thermen bij Luigiane bijvoorbeeld. Ze staan sinds 1446 gekend om hun therapeutische werking voor geest en lichaam. Traditionele behandelingen en moderne methodes helpen je er tot rust te komen. Ook de thermen van Sint-Elias waren bekend bij de monniken van Galatro en Locri is al sinds de oudheid een beroemde badplaats.”

Calabrië heeft ook een rijke gastronomie, wat moeten bezoekers zeker proeven?

“Ik kan een hele lijst met streekproducten opsommen. Citrusvruchten en ceder, bergamot en vijgen groeien volop in Calabrië, verser zal je ze niet vinden. De Belmonte-tomaten zijn ook gekend: denk hierbij aan een erg grote 'coeur de boeuf'-tomaat. Onze charcuterie is veelal afkomstig van varkens en vormt vaak de basis voor Calabrese gerechten. Andere unieke producten zijn: de rode ui van Tropéa, de Calabrese chilipepers en Sibari-rijst. We hebben ook lokale gerechten zoals Morzello, een soort opgevulde pizza, en een lekkere vijgentaart!

Samengevat, waarom moeten Vlamingen naar Calabrië komen?

“Calabrië is immens gastvrij! De zee rond Calabrië is onvergelijkbaar. Je geniet bij ons van prachtige panorama’s: of je nu aan de zee of in de bergen staat, én dat gepaard met ontspannend relaxen en een lekkere keuken. Bovendien is er ook een verband tussen onze regio en België: koningin Paola is afkomstig uit de adellijke familie Ruffo di Calabria.”

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
Villa d'Amelia is een stijlvol en hedendaags hotel, 15 kilometer ten zuiden van Alba.
..."
"

Op de grens van Toscane, Umbrië en Lazio, recht in het hart van Italië, ligt Casale Colline Dolci.

..."
"

Na een jarenlange zoektocht in Italië zijn Nadine en Peter eind 2009 verliefd geworden op de prachtige regio Le Marche.

..."
"
Foresteria Valsesia is prachtig gelegen in het noorden van Piemonte aan de oevers van de Sermenza, een zijrivier van de Sesia.
..."
"

B&B/Agriturismo Amoliv is een typische boerderij op de rand van het Natuurpark van Cavriglia in Toscane.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
Bovenop de heuvels van Alba in Piemonte ligt het Roero Park Hotel in het dorpje Sommariva Perno.
..."
"

La Vallata in Umbrië biedt ruime kamers en appartementen met een ongelooflijk panoramisch zicht, en een groot kindvriendelijk zwembad.

..."
GRANDE reporter Sven De Potter
bezocht deze B&B en schreef:
"
Het Belgische koppel Dirk en Annemie baat deze B&B uit in een historisch palazzo in de magische driehoek Pisa-Firenze-Siena van Toscane.
..."