Toerisme Tips: naar de Dominicaanse Republiek

Hector Torres van de Toeristische Dienst van de Dominicaanse Republiek heeft weinig moeite om het exotische eiland met z’n duizenden wuivende palmbomen en heerlijke stranden te promoten. Met gepaste trots opent hij de brede waaier van activiteiten en specialiteiten van zijn land.

Wat zijn de troeven van de Dominicaanse Republiek?

“Onze focus ligt op de ontdekking van de verschillende regio’s en het stimuleren van het contact met locals. De wegen zijn een stuk verbeterd en de afstanden tussen mooie steden, dorpen en regio’s flink ingekort. Er is veel plaats voor toeristen, de 80.000 hotelkamers die hier zijn bieden voor iedereen een plekje in de zon.”  

“Het prachtige Santo Domingo met zijn, door UNESCO Werelderfgoed beschermde, koloniale zone is een heerlijke plek om rond te wandelen, lekker te gaan eten en de meer dan 300 monumenten te bezoeken. De stad heeft ook een moderne wijk met prachtige architectuur, kunstgalerijen, trendy winkels en mooie parken.”

Wat bieden jullie aan gastronomie en cultuur?

“De hotels serveren zeer verzorgde en rijke buffetten, op restaurant is vis of kreeft een must. Als je van mama’s keuken houdt, bestel je ‘mofongo’. Dat is een warme en pittige bereiding met groene banaan, knoflook, vlees of vis.”

“In oktober en november zijn er jazz festivals in Puerto Plata en in Santiago maar dé dans en de muziek van het eiland is de Merengue en de Bachata. Honderd procent Dominicaans en met trots uitgedragen door iedere eilandbewoner. De Merengue is zelfs uitgeroepen tot UNESCO cultuurpatrimonium. Met een glaasje rum en een sigaar erbij kan de avond niet meer stuk.”

Waar kan ik naartoe als natuurliefhebber?

“In het binnenland zijn de valleien groen en uitbundig: vol met koffieplantages, tabak, bananenbomen en cacao. De Pico Duarte is de hoogste bergpiek van het Caraïbisch gebied. In het binnenland slaap je in eco-lodges, kan je raften, paardrijden, klimmen en wandelen.”

“De Dominicaanse Republiek publiceerde onlangs ook zijn eigen duikgids met tips, sites en ‘best spots’. Op de peninsula van Samanà heb je de beste duikinfrastructuur. In de baai van Samanà neem je de boot naar Sabana de la Mar waar ‘El Valle’, een mooi natuurpark, zich ontplooit.”

Samengevat: waarom moet de Vlaming naar de Dominicaanse Republiek op reis?

“Als de door palmbomen omzoomde stranden beginnen te vervelen ligt er een brok cultuur te wachten in bruisend Santo Domingo. De wegen zijn heraangelegd en bieden comfortabeler verbindingen. Voor duikers zijn de warme baaien een must en het binnenland biedt de mooiste valleien van de Caraïben waar het Eco toerisme zijn kop opsteekt. Een lekkere exotische rum-cocktail smaakt nog beter in de omgeving van de Dominicaanse Republiek.”

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels