Toerisme Tips Kroatië: Meer en meer Belgen worden verliefd op Kroatië

GRANDE.be sprak met Ivan Novak, de vertegenwoordiger van het Nationaal Toerismebureau van Kroatië in de Benelux. Hij maakt duidelijk waarom meer en meer Belgische toeristen verliefd worden op het land. “In Kroatië ontdek je elke keer weer iets nieuws!”

Ontspannen aan de kust en wandelen in nationale parken

De Adriatische kust van Kroatië is een van de mooiste in Europa. Dankzij het milde Middellandse Zeeklimaat, is het land zeker geschikt voor een rustige zonvakantie. Zelfs tot in de herfst: “Vorig jaar zwom ik in november nog in de zee”, lacht Ivan. “Het water was nog altijd warm”.

Maar ook een actievere reis is mogelijk in Kroatië: het land is een prachtige bestemming voor wandelaars. “Kroatië is twee keer groter dan België, maar telt veel minder inwoners. Je kan je dus inbeelden dat er nog veel ongerepte natuur is”. In het bekendste nationaal park Plitvice, bijvoorbeeld, wandel je doorheen een magisch watervallengebied.

Een stedentrip in Zadar of op rondreis door het hele land

“De steden mogen we natuurlijk ook niet vergeten”, zegt Ivan. “Dubrovnik, Split, Zadar, Rijeka, Pula en Zagreb,… Allemaal zijn ze het bezoeken waard”.  Ze zijn vaak ook makkelijk te bereiken met de wagen of per directe vlucht vanuit België en Nederland. 

Ivan vertelt ons wat meer over Zadar, een historische havenstad aan de Adriatische Zee. Deze stad, met al haar oude ruïnes en bezienswaardigheden, is net een openluchtmuseum. “Bovendien is de natuur nooit ver weg. Je kan dus makkelijk cultuur en natuur met elkaar combineren”.

Uiteraard hoef je je niet te beperken tot één locatie: “Kroatië is het perfecte land voor een rondreis. Je kan lokaal een auto of campingcar huren of met je eigen auto komen. Een rondreis geeft je de kans om de schoonheid van de Kroatische natuur én cultuur volledig ontdekken”.

Drie gastronomische regio’s: Istrië, Dalmatië en Zagreb 

“In Kroatië heb je in principe drie gastronomische regio’s: Istrië, Dalmatië en Zagreb.”, legt Ivan uit.  In Istrië proef je van verschillende kruiden, truffels en beroemde olijfolie. In Dalmatië staan vooral schaaldieren, zeevruchten en vis op het menu en in de regio Zagreb vind je veel restaurants met diverse specialiteiten uit de nationale en internationale keuken zoals mlinci (een soort pasta), štrukli (een kaasstrudel) en traditionele notencake. Elke regio heeft ook zijn eigen wijn.

Kerstmis in Zagreb

Volgens Ivan is Kroatië ook dé ideale bestemming om Kerstmis te vieren, vooral in de hoofdstad. “Zagreb is in 2016, 2017 en 2018 drie keer op rij uitgeroepen tot ‘beste kerstmarkt van Europa’ door ‘European Best Destinations’”, vertelt hij. Het is een feeërieke belevenis met animatie, muziek en vooral: gezelligheid. “Natuurlijk kan je er ook allerlei spullen kopen, maar plezier staat op de eerste plaats, niet het commerciële”.

Carnaval in Rijeka 

Kerstmis is niet het enige feest dat uitgebreid gevierd wordt in Kroatië. Je kan er ook andere evenementen beleven, zoals Carnaval in Rijeka, de derde grootste stad van Kroatië. “Het carnaval in Rijeka kent een lange traditie die teruggaat tot in de middeleeuwen”, vertelt Ivan. Elk jaar vanaf 17 januari doet de hele stad mee: alles wordt versierd en iedereen verkleedt zich in prachtige kostuums. “Bovendien was Rijeka in 2020 de Culturele Hoofdstad van Europa”.

Meer en meer Belgische toeristen 

Kroatië is makkelijk te bereiken, heeft een groene, beeldschone natuur, een interessante cultuur, lekkere gastronomie en vriendelijke inwoners. Het is dan ook niet verwonderlijk dat meer en meer Belgische toeristen hun weg vinden naar het land. “Maar wat vooral opvalt is dat ze nadien ook altijd eens terugkomen. “Dat is voor ons hét bewijs dat ons land een geweldige vakantiebestemming is!"

Copyright foto's: A. Gospic, I. Biocina, Z. Jelaca, L. Esenko

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels