Toerisme Tips Eure: Vier thema’s voor je volgende vakantie

GRANDE.be sprak met Alexandra Souillard, marketingverantwoordelijke voor het Franse departement Eure in de regio Normandië. Ze vertelt ons over vier thema’s die belangrijk zijn voor het nieuwe toeristische seizoen. “Kunst, geschiedenis, natuur en lekker eten… In Eure kan iedereen plezier kan hebben”.

1. Impressionisme in Giverny en Vernon

“Het eerste thema dat belangrijk is, is het impressionisme”, vertelt Alexandra. Het impressionisme is een kunststroming die ontstond in Frankrijk in de tweede helft van de negentiende eeuw. Fans van Claude Monet, een van de bekendste schilders van de stroming, moeten zéker eens een reis plannen naar Eure. “Je kan het Museum van het Impressionisme bezoeken in het dorpje Giverny”, aldus Alexandra. Dit museum richt zich op de geschiedenis van het impressionisme en bevindt zich op een heuvel, précies op de plek waar Claude Monet in de jaren 1890 zijn beroemde "Meules" heeft geschilderd. “In Giverny heb je ook de stichting Claude Monet. Je kan een bezoekje brengen aan het huis waar hij 43 jaar gewoond heeft. Ook de tuin is prachtig”, aldus de marketingverantwoordelijke. Tot slot heb je in het museum van Vernon, een gemeente in Eure, nog drie originele werken van de schilder.

2. Middeleeuws kasteel in Les Andelys

Ook de middeleeuwen zijn een belangrijk thema voor de regio. Verschillende plekken getuigen tot op de dag van vandaag van de rijke en indrukwekkende geschiedenis van Normandië. “Het kasteel Gaillard is magnifique”, zucht Alexandra. Dit kasteel, in de gemeente Les Andelys, waakt al meer dan 800 jaar over de Seine en is een militair meesterwerk uit de middeleeuwen. Het werd gebouwd tussen 1196 en 1198 in opdracht van koning Richard I van Engeland en is een beschermd historisch monument sinds 1862.

3. Forêt de Lyons, het grootste bos van Normandië

“De mensen zochten tijdens de pandemie steeds vaker de natuur op”, weet Alexandra. Als je graag tijd spendeert in de buitenlucht, vind je in Eure zeker gading. Je kan bijvoorbeeld een rondleiding nemen in het bos Forêt de Lyons. Dat is het grootste bos van Normandië én een van de grootste beukenbossen in Europa. “In het bos kan je ook een bezoekje brengen aan Lyons-la-Forêt, een van de mooiste dorpen van Frankrijk”, aldus Alexandra.

Wie van water houdt, kan bovendien de Seinoscope bezoeken in Poses. “Hier kan je de vele vissoorten van de Seine ontdekken”, vult ze aan.

4. Gastronomie en artisanale producten in Cormeilles

Eure is tevens de perfecte regio voor echte lekkerbekken. Het vierde en laatste thema gaat dan ook over de heerlijke gastronomie en artisanale producten van de streek. Het charmante dorpje Cormeilles, bijvoorbeeld, laat je watertanden. “Je kan hier de distilleerderij van Busnel bezoeken”, raadt Alexandra aan. “Dan kan je zien hoe de cognac Calvados wordt geproduceerd, en natuurlijk proeven”. Ook kan je verschillende boerderijen bezoeken, zoals de boerderij van Amélias, waar yoghurt wordt gemaakt. Of een rondleiding nemen in het atelier van Sonia Auzou in Val-de-Reuil, waar lekkere authentieke macarons worden vervaardigd. Smakelijk!

Copyright foto's: S. Bachelot, G. Bouget
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Al sinds 1913 is het vijfsterrenhotel 'Le Royal' van de hotelgroep Barrière een prachtig toeristenoord aan de Normandische kust.

..."
"

Straatsburg bezoeken, én genieten van de natuur en de rust!

..."
"
De ruime en individueel ingerichte kamers van dit 16de eeuwse herenhuis zijn bereikbaar via de vierkante toren met zijn stenen trap. Het hotel serveert elke ochtend een continental ontbijt in de gezellige lounge.
..."
"
Het hotel is ondergebracht in een landhuis in second empire-stijl, dat vooral populair was op het einde van de negentiende eeuw. Het Villefromoy hotel werd gerenoveerd met oog voor de grandeur van weleer maar wel met hedendaags comfort.
..."
"

Dit oude klooster werd met veel smaakgevoel omgetoverd tot een aangenaam designhotel. De kamers van dit sfeervol 15e-eeuws pand liggen rondom de binnentuin, zijn ruim en hebben hier en daar nog authentieke elementen.

..."
"

De Champagneregio is een allercharmant hotel mét verfijnd restaurant rijk. Het gaat om Les Avisés in het schattige dorpje Avize. Dit logeeradresje vormt een perfecte blend tussen logeren en genieten van champagnebubbels, want de uitbater ervan, Anselme Selosse, is meteen ook champagneboer.

..."
"

Dit hotel vind je in het historische hart van de stad Troyes, op wandelafstand van de kathedraal en het voormalige bisschoppelijke paleis. Dit vakwerkhuis behoorde ooit toe aan de Orde van de Tempeliers en de fundamenten dateren uit de twaalfde eeuw.

..."
"

Lichte kleuren en Louis XVI-meubilair zorgen voor een op-en-top Frans sfeertje.

..."
"
Het Sozo Hotel is gevestigd in een voormalige kerk. De originele structuren van het gebouw werden behouden. Het geheel werd ingericht met designmeubelen van onder meer Philippe Starck en Ron Arad. Bovendien baadt elke verdieping in een andere sfeer dankzij de uitgekiende en aparte verlichting.
..."
"

Hotel le Maréchal in de wijk Petite Venise is een adres waar de romantiek en de nostalgie van de muren druipen. Toch vind je in dit gebouw uit 1565 alle comfort uit de 21ste eeuw.

..."

Pagina's