Toerisme Tips: dit najaar in West-Vlaanderen

Het West-Vlaamse najaar volgens Dirk Marteel van toeristische dienst Westtoer. Maak kennis met de culinaire kant van de provincie in ‘Het Lekkere Westen’, het bier- en fietsplezier in de Westhoek, de kunstprojecten aan de kustregio of de kastelen in het Brugse Ommeland.

1. Waar besteedt West-Vlaanderen dit najaar extra aandacht aan?

“In onze vier West-Vlaamse regio’s de Leiestreek, het Brugse Ommeland, de Kust en de Westhoek valt dit najaar heel wat te beleven. Met ‘Het Lekkere Westen’ focussen we op korte culinaire vakanties in die regio’s en Brugge. 136 chefs vertellen een uniek culinair verhaal gekoppeld aan eigenzinnige streekproducten.”

“De kustregio brengt bijvoorbeeld verscheidene artistieke projecten dit najaar. Zo kan je in Oostende naar de internationale tentoonstelling ‘Het vlot’, over het vaartuig en de vervoering van kunst en met Jan Fabre als curator. Middelkerke staat in het teken van strips: striphelden sieren de dijk en de stadsmuren. Blankenberge organiseert voor de tweede keer een ‘Bel’Lumière’. Je kan er drie dagen lang het einde van het jaar vieren in een sfeervolle winterse belle-epoquestijl met video- en lichtprojecties.”

“De kastelen en abdijen in het Brugse Ommeland zetten nog tot eind november hun deuren open voor bezoekers en in Damme kan je tijdens het festival ‘Damme Culinair’ lokaal lekkers proeven. In de Westhoek lanceren we ‘Tournée Locale’: maak er kennis met lokale streekbieren, brouwerijen en bieradresjes bij evenementen en bierfietsroutes.”

“De Leiestreek stippelt jouw najaar uit met ‘48 uur in de Leiestreek’. Zeven kant-en-klare 48 uur programma’s met verschillende thema’s maken het gemakkelijk om je weekend te plannen. Zo kan je Kortrijk en Roeselare ontdekken of actief de streek met kinderen verkennen, of je nu een kunst-, bier- of natuurliefhebber bent.”

2. Wat zijn de cultuurhistorische hoogtepunten?

“Aan de kust kan je in De Haan een bijzondere digitale wandeling maken, ‘iDeHaan’. Een GPS-app loodst je van stop naar stop langs een parcours doorheen de stad. Onderweg passeer je de erfgoedparels van de stad en maak je kennis met het verleden van Einstein in De Haan.”

“Het kasteel van Loppem is één van de kastelen uit het Brugse Ommeland dat zeker een bezoek waard is. Het kasteel is vanbuiten en vanbinnen nog in oorspronkelijke staat en is perfect voor een wandeling door haar omliggend landschapspark met o.a. een doolhof.”

“De Westhoek staat ook dit jaar in het teken van WOI. Het thema ‘1917, Totale oorlog in Vlaanderen’ brengt je 100 jaar terug via wandelingen, fietstochten en autoroutes langs de vroegere mijnkraters, loopgraven en begraafplaatsen middenin de landelijke velden van de Westhoek.”

“Ook in Waregem herdenken ze de Grote Oorlog in ‘Hippo.War’, dat de rol van het paard en de Amerikanen in WOI vertelt. En in de oude fabriekshallen van Eperon d’Or in Izegem ontdek je het arbeidersleven uit de jaren ’30 van de voormalige schoenfabriek.”

3. Wat voor de natuurliefhebbers?

“De Westhoek blijft een paradijs voor wandelaars met maar liefst 5 wandelnetwerken en natuurdomeinen als De Blankaart. Aan onze kust kan je natuurlijk terecht in Het Zwin, de groene buffer tussen Knokke-Heist en Zeeuws-Vlaanderen. Het park werd helemaal vernieuwd en heropende in 2016 als het ‘Zwin Natuur Park’. De Zwinvlakte werd uitgebreid en een nieuw bezoekerscentrum, bistro, shop, tentoonstellingsruimte en huttenparcours werden op poten gezet.”

4. Hoe kunnen sportliefhebbers zich uitleven?

“Op zondag 15 oktober vindt de eerste editie van de ‘Great Bruges Marathon’ plaats. Deze marathon zal ook internationaal veel lopers en wandelaars aantrekken. Zo worden er deelnemers uit meer dan 40 landen verwacht. Het uitzonderlijk parcours loopt door het centrum van Brugge tot aan de kust om terug te keren langs pittoreske dorpjes als Lissewege en Dudzele.”

“Verder zullen naar jaarlijkse gewoonte de rallymotoren brullen in de Leiestreek tijdens de Rally van Kortrijk, dit jaar in het weekend van 25 november. Voor de 25ste keer zullen de ‘Zes uren van Kortrijk’ het Vlaams rallyseizoen afsluiten.”

“Het Provinciedomein De Gavers in Harelbeke is een aanrader voor dit najaar. Naast hun normaal avontuurlijk aanbod, brengen ze dit najaar ook ‘Je Wildste Westen’, een avontuurlijk programma met klimparcours, paintball, watersporten en andere avontuurlijke sporten.”

5. Samengevat, waarom moeten Vlamingen dit najaar naar West-Vlaanderen reizen?

“West-Vlaanderen heeft voor elk wat wils. Nazomeren aan de kust, de geschiedenis van de Westhoek, de kunst en natuur in de Leiestreek, de waterwegen in Brugge en het Brugse Ommeland. En dit najaar hebben ze allemaal iets gemeenschappelijk: genieten van streekgerechten, proeven van heerlijke bieren en fijne mensen ontmoeten.”

© FOTO'S: Flickr, VISITFLANDERS en Westtoer
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"
De familie Dequeecker – Van Hee verwelkomt je hartelijk in dit drie sterren hotel met erg goede prijs/kwaliteitverhouding. De grote troef is de ligging, op 50 meter van het strand en in hartje winkelcentrum. De comfortabele kamers zijn ingericht met een ruime badkamer met regendouche.
..."
GRANDE reporter Kevin De Vos
bezocht deze B&B en schreef:
"

Charming Brugge is gevestigd in een herenhuis uit de vorige eeuw, maar werd in 2007 volledig gerenoveerd. Christoph Minnebo en zijn echtgenote bieden vier gastenkamers met bijbehorende badkamer aan.

..."
"
Het pand van Hotel Damier dateert uit 1769 en heeft een elegante historische gevel met inrichting van Decoene. Als je comfort zoekt, zit je hier goed vanwege het luxe-ontbijtbuffet, de vriendelijke service en een eigen restaurant en café.
..."
"
Het Leopold Hotel beschikt over een prachtige locatie: op drie minuten sta je aan het strand en aan het Kursaal van Oostende. Een halfuurtje rijden en je staat in De Haan, Brugge of Sea Life Blankenberge.
..."
"
De smaakvol ingerichte kamers in dit landelijke charmehotel biedt uitzicht op de karakteristieke polders.  De grote troef is de ligging in een groene, rustige omgeving op een boogscheut van het centrum van Knokke-Heist en het strand aan de rand van het pittoreske dorpje Ramskapelle.
..."
"
De comfortabele, luxe kamers in boetiekstijl hebben bijna allemaal havenzicht. In het restaurant Grand Café du Bassin kan je de hele dag terecht voor een hapje of een drankje. ’s Avonds kan je dineren met zicht op museumschip Amandine, de laatste IJsvaarder.
..."
"
Dit pareltje etaleert uitbundig zijn authenticiteit met individueel ingerichte kamers. Het pand kreeg een kunstzinnige en moderne toets en het wellness aanbod is uniek voor de regio. Het romantische interieur biedt een luxueuze thuis voor gastronomen en levensgenieters.
..."
"

Het hotel La Bonne Auberge is een zogenaamd 'rebelmantique' hotel. In het huis, dat werd gebouwd in belle-époque stijl, ontmoeten de romantische en rebelse stijl elkaar.

..."
"
Voor een daguitstap of een weekendje weg naar de kust is Hotel Cosmopolite in Nieuwpoort ideaal gelegen. Na een dagje strand, op slechts 3 minuten lopen, kan je tot rust komen in het wellnesscentrum.
..."
"
Geniet in het stijlvolle hotel Kemmelberg op het hoogste punt van Vlaanderen van een grandioos uitzicht op de Frans-Vlaamse vlakte. De natuurlijke omgeving van het hotel is de ideale uitvalsbasis om te wandelen, fietsen en golfen.
..."

Pagina's