Toerisme Tips: dit najaar in Vlaams-Brabant

Monique Swinnen, voorzitter Toerisme Vlaams-Brabant, gidst ons in het najaar door haar provincie. Ze tipt de kleurrijke bossen van het Meerdaalwoud en arboreta zoals dat in Wespelaar en de historische oevers van de Demer.

Ook is er de tentoonstelling Duitse Negatieven in het belevingscentrum ’14-’18 in Tildonk en cyclocrossen in de voetsporen van Sven Nys in Baal.

1. Waar besteedt Vlaams-Brabant dit najaar extra aandacht aan?

“De Groene Gordel rond Brussel zet in de herfst bossen en wouden in de kijker. ‘Mysterieuze bossen’ nodigt je uit in Oud-Heverlee, Bierbeek, Huldenberg, Bertem en Kortenberg op evenementen opgebouwd rond legendes, mysteries en geheimzinnigheid.” Volg ‘de boom’ als je durft.

“Langs de Demer lanceren we het project ‘Ontmoet de Demer’. Vijf toeristische ontmoetingsplaatsen in de Demervallei laten je kennismaken met het verleden van de rivier en er te wandelen, fietsen en kajakken. Het pad telt heel wat nieuwigheden: zo kom je in Langdorp een picknickbank in meandervorm tegen. Vlakbij is er een nieuwe kajak-aanmeerplaats en in Zichem wacht een authentieke platboot met picknickbank. Op de brug in Betekom is een historisch tolhuisje geënsceneerd en in Werchter kan je tussen de boomkruinen wandelen.”

“Op de Dag van het Brabants trekpaard, op 15 oktober, organiseert Vollezele wedstrijden, koetsritten, kinderanimatie en loop je binnen in het museum voor het Brabants trekpaard.”

2. Wat zijn de cultuurhistorische hoogtepunten?

“Het belevingscentrum ’14-’18 in Tildonk brengt tot 11 november een buitententoonstelling over Duitse Negatieven. Dat toont ons Belgische erfgoed door de lens van de bezetter. Binnen in het oude Ursulinenklooster beleef je de provinciale oorlogsgeschiedenis verteld door historische personen, levensverhalen, foto’s en voorwerpen. Vanaf januari 2018 komt het kunstproject ‘Coming World Remember Me’ opnieuw naar Tildonk om de slachtoffers van WOI te herdenken.”

“In Tremelo is het Damiaanmuseum vernieuwd sinds mei 2017. Het museum loodst je doorheen het leven van de Grootste Belg. In Leuven ondergaat het voormalig Museum Parkabdij een complete verandering. Parcum opent dit najaar op 25 oktober en brengt religie, kunst en cultuur onder één dak samen.”

3. Wat voor de natuurliefhebbers?

“De Brabantse bossen en natuurgebieden hebben ook in de herfst veel te bieden. Beleef de herfstkleuren in het Zoniënwoud, het Heverleebos, het Hallerbos en het Meerdaalwoud. Vlaams-Brabant heeft ook enkele botanische tuinen, waar je struik- en boomsoorten uit de hele wereld kan ontdekken. Alles is toegankelijk dankzij het bewegwijzerde wandelnetwerk en dus perfect voor een kleurrijke herfstwandeling. Natuurreservaat Doode Bemde telt 9 km knuppel- en wandelpaden in de winterbedding van de Dijle. Geniet er in volle natuur van de combinatie van kleine akkers, weilanden, rietvelden, bossen en vijvers. Of kom de eenden spotten in de nevels van het Vinne in Zoutleeuw.”

4. Hoe kunnen sportliefhebbers zich uitleven?

“In de buurt van het Sven Nys Cycling Center in Baal kan je zelf het veldritparcours van de Grote Prijs Sven Nys ervaren met de crossfiets of de mountainbike. Het Sven Nys Cycling Center is een belevingscentrum over veldrijden en andere offroad disciplines in Tremelo. Voor geoefende mountainbikers ligt er een extra pad én een uniek parcours voor BMX’ers. Er is ook een wandelpad voor wie de natuur rondom het domein wil verkennen.”

5. Samengevat, waarom moeten Vlamingen dit najaar naar Vlaams-Brabant komen?

“Vlaams-Brabant heeft de mooiste bossen van Vlaanderen. De kleurenpracht nodigt je uit om in de herfst fantastische wandelingen te maken met het hele gezin.”

© FOTO'S: Flickr, VISITFLANDERS en Toerisme Vlaams-Brabant
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Anneke De Bundel
bezocht dit hotel en schreef:
"

In het hartje van Leuven restaureerde men een deel van het Groot Begijnhof tot dit hotel. Alle kamers kijken uit op de beschutte binnentuin of de nabijgelegen Dijle. ’s Avonds kan je in de bar nog nagenieten van lichte hapjes en een selectie Belgische bieren.

..."
"
Deze stijlvolle B&B ligt in één vleugel van een typische Brabantse en erg charmante vierkantshoeve op het platteland.  De kamers stralen warmte uit en zijn voorzien van alle comfort. ’s Ochtends serveert de gastvrouw een gevarieerd ontbijt met lokale producten.
..."
"
Dit hotel is gevestigd in een gerenoveerde watermolen. De 25 sfeervolle kamers zijn voorzien van alle comfort en geven een rustgevende uitkijk op het stromende water van de Demer. Ruwe muren met veel houtwerk en authentieke elementen uit de molens bepalen de sfeer.
..."
GRANDE reporter Kevin De Vos
bezocht dit hotel en schreef:
"

In een beschermd gebouw uit de zestiende eeuw vestigde de Belgische groep Martin's een schitterend hotel waar rust, goede smaak en zalig comfort elkaar in harmonie versterken. De loungebar en het zomerterras doen je zeker wegdromen.

..."