Toerisme Tips: deze zomer in West-Vlaanderen

Een uitstapje in eigen land wint steeds meer aan populariteit. Ook in de meest westelijk gelegen provincie van ons land valt veel te beleven. Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde voor onder andere toerisme en recreatie, vertelt ons waarom West-Vlaanderen een mooie zomerbestemming is.

Wat zijn de thema's waarop jullie deze zomer de nadruk leggen?

“Er zijn eigenlijk vooral twee thema’s waar we op focussen: buitenleven en streekgastronomie.”

“Voor het buitenleven zijn de toppers de waterbeleving langs de Kust, de micro-avonturen in het Brugse Ommeland, de boottochten in de Leiestreek en het thema ‘van de bergen tot de zee’ in de Westhoek.”

“Qua streekgastronomie worden zowel grote alsook kleine adressen door binnen- en buitenlandse toeristen erg gewaardeerd. In de campagne ‘Het Lekkere Westen’ werken we samen met ruim honderd West-Vlaamse chefs die dan ook echte ambassadeurs zijn. De actie ‘Zee van Smaak’ plaatst de producten uit de Noordzee in de kijker.”

Welke bestemmingen zijn zeker de moeite waard deze zomer?

“We plaatsen niet één of twee regio’s specifiek in de kijker. Wij hebben ervoor gezorgd dat elke regio iets uniek heeft en dat elke regio de moeite waard is. De vier West-Vlaamse regio’s blijven samen met Brugge de topbestemmingen.”

“Het Brugse Ommeland presenteert een hele reeks minivakanties. De bossen zijn ultieme troeven in deze regio. Knap is het aanbod met ‘bosbaden in het Bulskampveld’. Voor de Kust is ‘waterbeleving’ een natuurlijke troef. Van surfen op de Noordzee tot sporten op het strand: op en langs het water is veel te beleven.”

“De Leiesteek pronkt terecht met de streekbieren. De traditionele boottochten krijgen dit jaar een nieuwigheid met de ‘fietsboot’. Zo kan je fietsen en varen combineren. De Westhoek plaatst de rijke landschapsbeleving in de kijker. De inspirerende campagne ‘Van de bergen tot de zee’ laat de bezoeker genieten van de bijzondere landschappen en de authentieke couleur locale. Vermeldenswaard is zeker het eerste fietsnetwerk in Noord-Frankrijk, waarmee je met de knooppunten nu grensoverschrijdend kan fietsen vanuit de Westhoek naar dorpjes in Frans-Vlaanderen.”

Wat zijn de belangrijke evenementen deze zomer?

“Rond maart begint voor ons het seizoen van de hopscheuten, dat is natuurlijk heel belangrijk. Mensen kunnen de hopscheuten komen proeven, maar er zijn ook evenementen. Bij een bezoekje aan de hopboeren kan je kijken hoe de hopscheuten geteeld worden.”

“In Poperinge op de Grote Markt kan je op zaterdag 15 en zondag 16 september naar ‘Lekker Westhoeks’. Op de zevende editie van dit festival kan je bij foodtrucks lekkere streekproducten proeven en bekende of onbekende bieren kan degusteren. Ook voor kinderen is er animatie voorzien. Sfeer en ambiance verzekerd!”  

“Kunstliefhebbers kunnen in de Leiestreek terecht voor de ‘Kunstzomer van de Leiestreek’. Op dit jaarlijks evenement stellen beloftevolle kunstenaars uit de Leiestreek hun werk voor, en dat helemaal gratis! Daarnaast zal de opening van het vernieuwde Gruuthusemusem in Brugge voor internationale uitstraling zorgen.”

“Vanaf begin juni opent in Zeebrugge de expo ‘Operatie Noordzee 1944-45’. Die tentoonstelling neemt je mee naar 1944, het jaar waarin de geallieerden landden op de stranden van Normandië. De expositie toont een aantal topstukken uit het verleden, die een goed beeld geven van hoe D-Day echt was.”

Samengevat: waarom moeten Vlamingen deze zomer naar West-Vlaanderen komen?

“Hoewel je dicht bij huis bent, ben je er in West-Vlaanderen even tussenuit. De regio is gekend, maar toch niet helemaal. Met de authentieke troeven van Kust en hinterland blijven onze West-Vlaamse bestemmingen zich onderscheiden. Een minivakantie in één van onze regio’s of aan de Kust zorgt steevast voor een vakantiegevoel.”

Copyrights foto's: Jan D'Hondt

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Midden-november 2018 opende Radisson het gloednieuwe Radisson Blu Hotel Brugge op de site ‘Nieuw Brugge’, gelegen aan het station. Het hotel ligt op slechts een korte loopafstand van het pittoreske stadscentrum van Brugge. GRANDE.be deed de test en was gecharmeerd!

..."