Toerisme Tips: deze zomer in Wallonië

"Wallonië is voor de Vlaming toch iets anders. Het is en blijft België, maar geeft toch dat vakantiegevoel”, vertelt Morgane Vander Linden van Wallonie België Toerisme. Een vakantie binnen onze eigen landsgrenzen blijft populair bij de Vlaming. Morgane geeft ons een aantal uitstekende redenen waarom je deze zomer voor Wallonië zou moeten kiezen.

Welke thema’s zetten jullie in de kijker dit zomerseizoen?

“Deze zomer is ons thema ‘Waterrijk Wallonië’, water is dus het centrale thema. We zetten in op allerlei evenementen of bezigheden die met water te maken hebben. Ik denk dan bijvoorbeeld aan een fietstocht langs de Maas, vissen op de vele mooie visplekjes of boottochten, kajakken en kanovaren op onder meer de Lesse.”

Wat zijn de topbestemmingen in Wallonië deze zomer?

“Wallonië is over het algemeen een topbestemming. Als ik toch een aantal dingen zou moeten opnoemen, dan zouden de Thermen van Spa zeker op mijn lijstje staan. Hier kan je volledig relaxen. De meren van Nisramont en Virelles zijn zeer mooie natuurgebieden vol prachtige fauna en flora. Verder kan je de grootste merensite van België, Les Lacs de l’Eau d’Heure, ontdekken met de amfibus Le Crocodile Rouge of de Rode Krokodil. Dat is een bus die zowel kan varen alsook kan rijden, een uniek concept in Europa!”

Wat zijn de belangrijkste zomerevenementen?

“De Macrallensabbat van Vielsalm is een van de meest authentieke evenementen van de Ardense folklore. Het is een soort feest waarop mensen verkleed gaan als ‘Macralles’, heksen en tovenaressen met een gebroken neus, een tandeloze mond, vuil, piekerig haar en een wilde blik in de ogen. De sabbat vindt plaats op 20 juli rond 23 uur in ‘Le Tienne Messe’, vlakbij het centrum van Vielsalm. Het feest wordt afgesloten met vuurwerk.”

“De dag na de Macrallensabbat, op 21 juli, kan je in Vielsalm naar het bosbessenfeest. Dat feest wordt gehouden om het fruit uit de steek te eren, waarbij je op een markt ambachtelijke bosbesproducten kan kopen. Daarnaast houden de heksen van Vielsalm een optocht en treden muziekgroepen op. Ook het bosbessenfeest wordt afgesloten met vuurwerk.”

“Niet alleen Vielsalm, maar ook Luik heeft heel wat te bieden. Daar kan je naar de 15-augustusfeesten van Outremeuse. Dat is een evenement vol tradities: een vlooienmarkt, een marionettentheater, een processie, een openluchtmis en een optocht met de reuzen van de provincie Luik. Daarnaast worden er volksspelen zoals mastklimmen en concerten georganiseerd. Op de 16e begraaft men het feest, letterlijk en figuurlijk: het symbool van het feest, namelijk Matî l'Ohê (het been Mathieu), wordt dan onder de grond gestopt. Daarrond wordt een hele stoet georganiseerd met wenende mannen en vrouwen. De begrafenis is bedoeld als een afsluitend grapje.”

“Naast deze evenementen vindt doorheen augustus ook nog de Internationale brocantemarkt van Temploux plaats. Dat is de grootste en beroemdste brocantemarkt van België met meer dan 1500 exposanten.”

Kort samengevat, waarom moet de Vlaming deze zomer naar Wallonië komen?

“Wallonië is dichtbij, maar toch ervaar je als Vlaming door de andere omgeving meteen een vakantiegevoel. De Vlamingen kennen Wallonië wel, maar geloof me, hier valt nog zoveel meer te ontdekken!”

Copyrights foto's: Jean-Paul Remy, Joseph Jeanmart en JL Flemal

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Midden-november 2018 opende Radisson het gloednieuwe Radisson Blu Hotel Brugge op de site ‘Nieuw Brugge’, gelegen aan het station. Het hotel ligt op slechts een korte loopafstand van het pittoreske stadscentrum van Brugge. GRANDE.be deed de test en was gecharmeerd!

..."