Toerisme Tips: deze zomer in Wallonië

Sonia Vijvermans van Wallonië-België Toerisme luidt de Waalse zomer in met de brochure ‘Buitengewoon België’. Hierbij worden dorpen, wandelroutes, kastelen,… in een nieuw, origineel, buitengewoon jasje gestoken: van een wandelroute langs de verschillende points de vue tot een ondergrondse wandeling binnenin de grootste stuwdam van België.

1. Waaraan besteedt Wallonië deze zomer extra aandacht?

“Elk jaar wordt er ingezet op een nieuw thema: vorig jaar was dat ‘Smullen in Wallonië’, het jaar daarvoor ‘Fietsen in Wallonië’,… Deze zomer luidt onze slogan: ‘Buitengewoon Wallonië’, waarbij de dorpen, wandelroutes, kastelen,… een buitengewoon en origineel accent krijgen. Een voorbeeld hiervan: een barbecue in een huifkar getrokken door boerenpaarden.”

2. Wat zijn de cultuurhistorische hoogtepunten?

“Niet alleen dorpen, wandelroutes en kastelen worden in een nieuw jasje gestoken maar ook culturele gebouwen. Een van die culturele gebouwen die onder handen werd genomen voor ‘Buitengewoon Wallonië’ is de ‘Toren van Eben-Ezer’. Deze toren staat In Bassenge en kijkt uit op de vallei. Binnenin het gebouw bevindt zich het Silexmuseum. Wat de toren zo uniek maakt? Op elke hoek werd een gebeeldhouwd dier geplaatst: van een stier en een leeuw in de ene hoek tot een adelaar en een sfinx in de andere.”

3.Wat voor de natuurliefhebbers?

“In Wallonië heb je heel veel point de vue’s of uitzichtpunten. Deze points de vue kan je bezichtigen tijdens de 50 km lange wandeltocht ‘Route des Points de Vue’. Mijn favoriet is het uitzichtpunt van Chesnay. Ik ben daar ooit gaan wandelen met een gids en je komt daar helemaal tot rust. Je neemt plaats in de ligstoel, je hebt een panoramisch uitzicht over de valleien, je hoort de vogeltjes fluiten en je hebt het gevoel: ik ben hier helemaal alleen. Het is er puur zen en genieten.”

“Achouffe is mijn favoriete plek:  je kan er lekker gaan eten in het restaurant ‘La petite fontaine’, je kan forellen vissen in de visvijver,….”

4. Hoe kunnen sportliefhebbers zich uitleven?

“Met een grote lengte aan oevers – even lang als de Belgische kustlijn - is Les Lacs de l’Eau d'Heure de ideale sportbestemming. Je kan er de grootste stuwdam van België binnenin bezoeken – zo’n 20 meter onder de grond -,  je kan er de Skywalk meestappen die je meeneemt op 107 meter boven de grond en je kan met het busje ‘Le Crocodile Rouge’ op het meer rijden.”

“Ook wandelroutes krijgen een speciaal accent. Zo heb je de ‘Sentier de l’Etrange’ in de provincie Henegouwen waarbij langs de wandelroute allemaal vreemde standbeelden zijn geplaatst zoals bijvoorbeeld een totem van indianen.”

5.Samengevat, waarom moeten Vlamingen deze zomer naar Wallonië komen?

“Kortbij en toch anders. Wij bieden de Vlamingen wat ze zoeken: smullen van onze streekproducten, een grote diversiteit aan landschappen én een vriendelijk onthaal. Ook proberen wij in de toeristische sector zoveel mogelijk Nederlands te praten, dat wordt altijd geapprecieerd.”

Copyright: Arthur H, WBT - J.P. Remy
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Dit hotel ligt perfect in het hartje van de stad en vormt een oase van rust na een drukke dag. In het restaurant worden verrukkelijke gerechten geserveerd.

..."
GRANDE reporter Wieland De Hoon
bezocht dit hotel en schreef:
"

Het Best Western Plus Hotel Lido Mons Centre is ideaal gelegen op een steenworp van de Grand-Place. Dit 4*sterrenhotel biedt je topcomfort.

..."
GRANDE reporter Wieland De Hoon
bezocht dit hotel en schreef:
"
Dit viersterren hotel is gevestigd in een voormalige neogotische kapel. De 57 ruime en comfortabele kamers bieden een subtiele mix van cultureel erfgoed met moderne toetsen.
..."
GRANDE reporter Wieland De Hoon
bezocht dit hotel en schreef:
"
Hotel Infotel, een unieke combinatie van historische charme en hedendaags comfort in het historische centrum van Bergen. Infotel is het enige hotel in het hart van de mooiste wijk van Bergen, op een steenworp van de Grand Palace. Alle kamers zijn rustig gelegen rond een binnenkoer.
..."
GRANDE reporter Wieland De Hoon
bezocht dit hotel en schreef:
"

Dit charmante hotel, opgestart in een 18e-eeuwse residentie, is volledig heringericht in een eigentijdse stijl. Het centrum van Bergen bevindt zich op een kwartiertje wandelen. Verder verwijderd liggen het Fort de Leveau, dierentuin Pairi Daiza en wetenschappelijk avonturenpark Pass.

..."