Toerisme Tips: deze zomer in Wallonië

Sonia Vijvermans van Wallonië-België Toerisme luidt de Waalse zomer in met de brochure ‘Buitengewoon België’. Hierbij worden dorpen, wandelroutes, kastelen,… in een nieuw, origineel, buitengewoon jasje gestoken: van een wandelroute langs de verschillende points de vue tot een ondergrondse wandeling binnenin de grootste stuwdam van België.

1. Waaraan besteedt Wallonië deze zomer extra aandacht?

“Elk jaar wordt er ingezet op een nieuw thema: vorig jaar was dat ‘Smullen in Wallonië’, het jaar daarvoor ‘Fietsen in Wallonië’,… Deze zomer luidt onze slogan: ‘Buitengewoon Wallonië’, waarbij de dorpen, wandelroutes, kastelen,… een buitengewoon en origineel accent krijgen. Een voorbeeld hiervan: een barbecue in een huifkar getrokken door boerenpaarden.”

2. Wat zijn de cultuurhistorische hoogtepunten?

“Niet alleen dorpen, wandelroutes en kastelen worden in een nieuw jasje gestoken maar ook culturele gebouwen. Een van die culturele gebouwen die onder handen werd genomen voor ‘Buitengewoon Wallonië’ is de ‘Toren van Eben-Ezer’. Deze toren staat In Bassenge en kijkt uit op de vallei. Binnenin het gebouw bevindt zich het Silexmuseum. Wat de toren zo uniek maakt? Op elke hoek werd een gebeeldhouwd dier geplaatst: van een stier en een leeuw in de ene hoek tot een adelaar en een sfinx in de andere.”

3.Wat voor de natuurliefhebbers?

“In Wallonië heb je heel veel point de vue’s of uitzichtpunten. Deze points de vue kan je bezichtigen tijdens de 50 km lange wandeltocht ‘Route des Points de Vue’. Mijn favoriet is het uitzichtpunt van Chesnay. Ik ben daar ooit gaan wandelen met een gids en je komt daar helemaal tot rust. Je neemt plaats in de ligstoel, je hebt een panoramisch uitzicht over de valleien, je hoort de vogeltjes fluiten en je hebt het gevoel: ik ben hier helemaal alleen. Het is er puur zen en genieten.”

“Achouffe is mijn favoriete plek:  je kan er lekker gaan eten in het restaurant ‘La petite fontaine’, je kan forellen vissen in de visvijver,….”

4. Hoe kunnen sportliefhebbers zich uitleven?

“Met een grote lengte aan oevers – even lang als de Belgische kustlijn - is Les Lacs de l’Eau d'Heure de ideale sportbestemming. Je kan er de grootste stuwdam van België binnenin bezoeken – zo’n 20 meter onder de grond -,  je kan er de Skywalk meestappen die je meeneemt op 107 meter boven de grond en je kan met het busje ‘Le Crocodile Rouge’ op het meer rijden.”

“Ook wandelroutes krijgen een speciaal accent. Zo heb je de ‘Sentier de l’Etrange’ in de provincie Henegouwen waarbij langs de wandelroute allemaal vreemde standbeelden zijn geplaatst zoals bijvoorbeeld een totem van indianen.”

5.Samengevat, waarom moeten Vlamingen deze zomer naar Wallonië komen?

“Kortbij en toch anders. Wij bieden de Vlamingen wat ze zoeken: smullen van onze streekproducten, een grote diversiteit aan landschappen én een vriendelijk onthaal. Ook proberen wij in de toeristische sector zoveel mogelijk Nederlands te praten, dat wordt altijd geapprecieerd.”

Copyright: Arthur H, WBT - J.P. Remy
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Het ABC Hotel aan de Blankenbergse kust verwelkomt je met haar charmante inrichting en sfeervolle inkom- en trappenhal. Je geniet er van een ontspannen en gezond verblijf op wandelafstand van de zee. Dit vernieuwd boetiekhotel ligt op de hoek van de ingangslaan richting centrum en naar de zee.

..."
"

Laat je deze winter meevoeren op de charme van ‘La Barrière de Transinne’. Het hotel-restaurant in het hart van de Ardennen werd recent volledig vernieuwd tot een restaurant met ‘cuisine de terroir’ en een hotel 3 sterren met een ruime receptie en business-faciliteiten.

..."
GRANDE reporter Louis Waelkens
bezocht deze B&B en schreef:
"

Drie verzorgd ingerichte kamers met terras of tuin en dat in het centrum van 't Stad. Een uitgebreid ontbijt wordt aan de deur bezorgd en met een eigen Nespresso-machine kan de dag alvast goed beginnen.

..."
"
De familie Dequeecker – Van Hee verwelkomt je hartelijk in dit drie sterren hotel met erg goede prijs/kwaliteitverhouding. De grote troef is de ligging, op 50 meter van het strand en in hartje winkelcentrum. De comfortabele kamers zijn ingericht met een ruime badkamer met regendouche.
..."
"
In B&B Gut Eidt is rust het toverwoord! De accommodatie bevindt zich in een hoeve omgeven door weiden en bossen. De enige geluiden komen van de vogels, de boerderijdieren en een tractor die in de verte het veld aan het bewerken is.
..."
"
In het Sleepwood Hotel te Eupen verwelkomt Arthur je met een aangename glimlach. Bij binnenkomst, valt meteen op dat je in een uniek hotel terecht bent gekomen. Je voelt meteen de rust die het houten gebouw uitstraalt.
..."
GRANDE reporter Kevin De Vos
bezocht deze B&B en schreef:
"

Charming Brugge is gevestigd in een herenhuis uit de vorige eeuw, maar werd in 2007 volledig gerenoveerd. Christoph Minnebo en zijn echtgenote bieden vier gastenkamers met bijbehorende badkamer aan.

..."
GRANDE reporter Louis Waelkens
bezocht dit hotel en schreef:
"

Een klein en gezellig hotel met vijf kamers en een eigen tuin! Gelegen aan het sfeervolle Sint-Annaplein, op een boogscheut verwijderd van het historische centrum en andere bezienswaardigheden.

..."