Toerisme Tips: deze zomer in Tunesië

Met 300 dagen zon per jaar, prachtige stranden en luxueuze strandhotels is Tunesië de ultieme vakantiebestemming. Maar Tunesië heeft ook een ruwe weidse schoonheid: van zijn rijke Romeinse cultuurgeschiedenis tot zijn prachtige woestijnen met hun groene oasepareltjes. Jean-Philippe Froment, perswoordvoerder van de Tunesische Nationale Dienst voor Toerisme geeft ons zijn tips voor Tunesië.

1. Wat is de grootste troef van Tunesië?

“De wellness in Tunesië kent een hoog niveau. De Tunesische regering investeert veel tijd en geld in de wellnesscentra. Meer nog, de moderne installaties staan onder een strenge controle van het Ministerie van Gezondheid zodat alle erkende normen gehandhaafd worden. Na Frankrijk is Tunesië de grootste specialist als het gaat over thalassotherapie. Ons land specialiseert zich in dit badritueel waarbij de genezende werking van het zeewater centraal staat.“

“Wanneer je in Tunesië een kuuroord bezoekt, onderga je eerst een verplichte controle door een arts. Op basis van dat gesprek stelt de dokter een persoonlijk kuurprogramma voor dat door specialisten wordt uitgevoerd. Laat je onderdompelen in het warme water van een multijet bad of laat je volledig in een olie- of zeewierpacking wikkelen waardoor stress, slapeloosheid en gewrichts- en spierpijnen kunnen verminderen. Ook voor mensen die wat kilo’s kwijt willen, kan een thalassotherapie deugd doen.”

2. Wat zijn de cultuurhistorische hoogtepunten?

“Tunesië staat bekend om zijn Romeinse geschiedenis en kent hierbij drie hoogtepunten. Het eerste is het amfitheater van El Djem, ook bekend als het Colosseum van Thysdrus. Het is het derde grootste Romeins amfitheater ter wereld: er konden maar liefst 3500 toeschouwers plaatsnemen. Het staat sinds 1979 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.”

“De tweede plaats waar de Romeinen hun sporen hebben nagelaten is de havenstad Carthago. In de 9e eeuw v.C. groeide de stad uit tot een belangrijk handels-en machtsimperium met uitgebreide netwerken in het Middellandse Zeegebied en in Afrika. Het rijke en machtige Carthago werd een geduchte tegenstander van het opkomende Rome tot dat de Romeinen de stad na drie felle oorlogen met de grond gelijk maakten. Honderd jaar later werd de stad opnieuw opgebouwd bovenop de de oude ruïnes. Deze ruïnes staan ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO.”

“Een derde plaats waar de Romeinse geschiedenis bewaard wordt, is het Bardo museum. Het is een archeologisch museum in Le Bardo, een voorstad van Tunis, waar je de collectie van Romeinse mozaïeken kan bezichtigen. Ze zijn afkomstig uit verschillende Tunesische plaatsen zoals Carthago, El Djem en Sousse. De verzameling Romeinse mozaïeken behoort tot de belangrijkste in de wereld.”

“Naast de Romeinse geschiedenis, heeft Tunesië ook nog twee andere cultuurhistorische troeven: Matmata en Kairouan. Matmata is gelegen aan de rand van de Sahara en de omgeving lijkt sterk op een maanlandschap met kraters en karakteristieke heuvels. Daarnaast zijn de grotwoningen in Matmata architecturale wonderen. Deze zijn soms wel tot tien meter diep gegraven ter bescherming tegen de zomerse hitte en de winterse koude. Stars Wars fans kunnen hier hun hart ophalen door een bezoek te brengen aan de plaatsen waar scènes uit de films en serie werden opgenomen.”

“Kairouan ligt ongeveer 160 km ten zuiden van de hoofdstad Tunis en was lange tijd zelf de hoofdstad van Tunesië. Na Mekka, Medina en Jeruzalem is het de vierde heiligste stad van de islam vanwege zijn rijkheid aan moskeeën. De bekendste is de ‘Grote moskee van Kairouan’.”

3. Wat voor de natuurliefhebbers?

“Het landschap van Tunesië is heel gevarieerd: van groene bossen tot dorre woestijn. De variatie van de landschappen aanschouwen, is voor elke natuurliefhebber sowieso al een geschenk. Als je je wil verdiepen in de fauna en flora van het land, bezoek je best één van de acht natuurparken. Het bekendste is het Ischkeul National Park. Dat ligt in het noorden van Tunesië, nabij de kust van de Middellandse Zee. Het park bestaat grotendeels uit drasland en vormt de thuis voor meer dan honderd vogelrassen. Het is één van de belangrijkste overwinteringsplaatsen voor watervogels.”

“Naast de acht natuurparken kent Tunesië diverse zoutmeren. Chott el Djerid is het grootste, belangrijkste en bekendste zoutmeer. De oppervlakte bedraagt 5000 vierkante kilometer en ligt 10 tot 25 meter onder het zeeniveau. Het is een glinsterend lichtspel met zinderende hete lucht en luchtspiegelingen aan de horizon op een witte gebarsten bodem.”

4. Samengevat, waarom moeten Vlamingen deze zomer naar Tunesië komen?

“Ons land staat bekend om zijn gastvrijheid en goede kwaliteit/prijsverhouding. Daarnaast heeft Tunesië een geschiedenis van meer dan 3000 jaar waar vooral de Romeinen hun sporen hebben achtergelaten: van het derde grootste amfitheater ter wereld tot de grote verzameling mozaïeken in het Bardo museum. Het is ook de ideale vakantiebesteming voor de strandliefhebber met een uiterst gunstig mediterraans klimaat met meer dan 300 dagen zon per jaar. Maar ook voor de natuurliefhebber heeft Tunesië heel wat te bieden: van de ruwe weidse schoonheid van de woestijnen tot de Fata Morganas aan de zoutmeren.”

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels


bezochten dit hotel en schreven:
"

B&B Dar Fatma oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op elke reiziger. Traditie en modern minimalisme gaan er hand in hand. Hedendaags comfort wordt er afgewisseld met oosterse sferen.

..."