Toerisme Tips: deze zomer in Polen

Hoe ziet de Poolse zomer eruit volgens Dominika Szulc van het Pools Informatiebureau voor Toerisme? Haar aanraders: het vodkamuseum in Warschau, een boottocht op het Elblag kanaal, fietsen op de Vistula boulevard en gastronomisch genieten in twee nieuwe markthallen, beiden in Warschau.

1. Wat zijn de troeven van Polen?

“De grootste troef van Polen is de natuur in combinatie met een zeer lange geschiedenis. Je kan er tal van bezienswaardigheden bezoeken zoals de natuurparken maar ook fietsen en wandelen. Ook biovoeding doet steeds meer haar intrede in de wereld en daar hecht Polen veel belang aan. Veel producten worden hier biologisch geteeld zoals appels, lokaal vlees, wild fruit en boschampignons.“

2. Wat zijn de cultuurhistorische hoogtepunten?

“Deze zomer opent er een nieuw museum in Warschau: ‘The Polish Vodka Museum’. In het museum kan je de geschiedenis, de bereiding en een degustatie van de Poolse vodka ontdekken. De locatie van het museum is dan ook uniek: in een oude fabriek waar vodka geproduceerd werd.”

“Daarnaast zijn er in 19e eeuwse gebouwen in Warschau twee nieuwe markhallen gekomen: ‘Hala Gwardii’ en ‘Hala Koszyki’. Liefhebbers van de gastronomie kunnen zich uitleven in deze nieuw geopende foodmarkets: van Thai en Chinees tot typische Hongaarse en Poolse gerechten.”

3. Wat voor de natuurliefhebbers?

“Het Elblag-kanaal ligt in het noorden van Polen in Ermland-Mazurië. Tot oktober kan je een boottocht maken over het kanaal met zijn bijzondere hellend vlak. Het hellend vlak is Unesco-werelderfgoed en werd vorig jaar gerenoveerd. Het is maar liefst 100 meter hoog en kan schepen verplaatsen tot 50 ton. Het hellend vlak wordt beschouwd als een van de belangrijkste monumenten voor de geschiedenis van de technologie in Europa.”

4. Hoe kunnen sportliefhebbers zich uitleven?

“Aan de oevers van de rivier Vistula die doorheen Warschau loopt, kan je tal van activiteiten beoefenen. Aan de ene kant heb je bossen en struiken. In het midden wordt de oever tijdens de zomer omgetoverd in stranden waar je kan voetballen of beachvolleyballen. Aan de andere kant ligt de oude stad met zijn Vistula boulevard die perfect is om te fietsen, wandelen en te skaten.”

5. Samengevat, waarom moeten Vlamingen deze zomer naar Polen komen?

“Steeds meer toeristen komen naar Polen. Vorig jaar hadden we een stijging van 11% bij de hotelreserveringen in ons land. Daarnaast is het ook niet zo ver van België: het is amper twee uur vliegen.”

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"
Het driesterrenhotel Poleski biedt ruime en comfortabele kamers die een prachtig panoramisch uitzicht geven over het koninklijk kasteel en de rest van de stad. Het Poleski restaurant serveert typische Poolse en andere Europese gerechten. 's Avonds kan u nog een cocktail drinken in de bar.
..."