Toerisme Tips: deze zomer in Nederland

Bram Straatman van de toeristische dienst van Nederland zet de topredenen voor een bezoek aan Nederland deze zomer voor ons op een rij. Vol enthousiasme vertelt hij over de mooie natuur, leuke kunsttentoonstellingen en pittoreske dorpjes.

Wat zijn de thema’s waarop jullie deze zomer de nadruk leggen?

“Fietsen is voor ons een heel belangrijk thema in de zomer. Nederland is echt een fietsland, je kan er veel mooie plaatsen vinden waar je kan fietsen. Je kan bijvoorbeeld een tocht maken langs de Nederlandse kust. De Nederlandse Kustroute is 570 kilometer lang genieten van schitterende stranden en duinen.”

“Natuurlijk is de Nederlandse kust zelf ook belangrijk. Daar zijn badplaatsen als Zandvoort, Petten of Den Helder top.” 

Wat zijn de bestemmingen die jullie in de kijker plaatsen?

“We willen deze zomer niet meer focussen op Amsterdam en willen graag duidelijk maken dat er nog veel meer te beleven is in Nederland. Vooral de minder bekende steden zoals Den Haag, Utrecht of de Hanzesteden willen we in de kijker zetten. De Vlamingen moeten Nederland meer ontdekken.”

Wat valt er te beleven in Nederland dit zomerseizoen?

“350 jaar geleden stierf de bekende Nederlandse kunstschilder Rembrandt van Rijn. Daarom wordt zijn leven en de Gouden Eeuw waarin hij leefde een jaar lang gevierd met fantastische tentoonstellingen en evenementen. Vooral in de steden waar Rembrandt zeer populair was, zijn er grote tentoonstellingen. Deze zomer kan je naar tentoonstellingen in Amsterdam, Dordrecht, Leiden en Den Haag. In Amsterdam vind je bijvoorbeeld doorheen de hele zomerperiode tentoonstellingen in het Rembrandthuis of het Rijksmuseum. In Leiden, de geboortestad van de schilder, kan je vanaf juni naar ‘Jonge Rembrandt’ in het nieuw gerenoveerde ‘Museum de Lakenhal’. Deze tentoonstelling loopt nog tot 9 februari 2020, dus er is tijd genoeg voor een bezoekje.”

“Vanaf juni 2019 opent het ‘Museum de Lakenhal’ opnieuw zijn deuren. Het museum was van eind 2016 tot juni 2019 gesloten voor renovatie en uitbreiding. De Lakenhal is een echt historisch monument van Leiden, het pand dateert al uit 1640. Je kan er de werken van oude meesters als Lucas van Leyden, Rembrandt van Rijn en Jan Steen bekijken en er is ook plaats voor moderne kunstenaars als Theo van Doesburg, Jan Wolkers en Erwin Olaf.”

Waar kan ik naartoe als natuurliefhebber?

“Het Markermeer, gelegen tussen Noord-Holland en Flevoland, is een leuke uitstap voor de liefhebbers van watersport of natuur. Op het meer kan je zeilen en varen of je kan een bezoekje brengen aan de pittoreske havensteden zoals Enkhuizen, Hoorn en Volendam. Sinds 2016 zijn ze bezig met het aanmaken van Marker Wadden. Dat zijn kleine eilandjes die kunstmatig op het meer worden gemaakt. Ze hebben een speciaal effect op de fauna en flora, waardoor bijvoorbeeld meer trekvogels naar het gebied komen.”

“Ook de Oostvaardersplassen, tussen Almere en Lelystad in de provincie Flevoland, zijn heel mooi. Het is een natuurgebied van zo'n 5600 hectaren. Het gebied telt ongeveer 30 soorten vogels. Hiertoe behoren zeldzame vogels als de roerdomp en de kleine zilverreiger. Een ideale plek voor elke natuurliefhebber.”

Kort samengevat, waarom moet de Vlaming deze zomer naar Nederland komen?

“Voor de variëteit aan mogelijkheden die er zijn in Nederland. Je kan hier heel veel verschillende dingen doen. Hou je van natuur, bezoek dan de meren of natuurgebieden. Hou je eerder van sport, ga varen of zeilen op de meren. Hou je van cultuur, bewonder het werk van de grote Nederlandse meesters in de talloze musea. In Nederland zal je je deze zomer geen moment vervelen.”

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels