Toerisme Tips: deze zomer in Nederland

Bram Straatman van het Nederlands Bureau voor Toerisme tipt ons over de Nederlandse zomer: de nieuwe Europese Culturele Hoofdstad Leeuwarden, de festivals in Utrecht en de nautische evenementen in Den Haag en Scheveningen.

1. Waaraan besteedt Nederland deze zomer extra aandacht?

“Een belangrijk evenement is het Internationale Kamermuziekfestival in Utrecht. Van 27 juni tot 1 juli vinden op verschillende unieke locaties in de stad muziekfestivals plaats. Het festival werd opgericht door Janine Janssen, de beroemde violiste.”

"Op zaterdag 2 juni gaat 'The Flying Dutch' door: het grootste open air dancefestival van Nederland op drie locaties tegelijkertijd in Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. De bekendste Nederlands DJ's vliegen met helikopters heen en weer tussen de drie festivalterreinen."

“Als laatste is er het theaterfestival Oerol van 15 juni tot 24 juni. Het eiland Terschelling wordt dan omgebouwd tot één groot podium vol theater, dans en muziek.”

2. Wat zijn de cultuurhistorische hoogtepunten?

“Leeuwarden is samen met Valetta de Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. Door deze exclusieve titel is er het hele jaar door veel te beleven, niet alleen in het stadje, maar in de hele provincie Leeuwarden-Fryslân. Veel evenementen die al bestonden, krijgen een extra impuls en er zijn nieuwe bezienswaardigheden, waaronder het project 11Fountains. Daarbij wordt er in elf Friese steden een fontein geplaatst, speciaal ontworpen door een internationaal gerenommeerd kunstenaar."

"In Het Fries Museum loopt een langlopende expositie ‘Beyond Escher’. M.C. Escher is een Nederlandse kunstenaar, wereldberoemd om zijn houtsneden, houtgravures en lithografieën. Voor het eerst is zo’n groot overzicht van zijn meesterwerken in zijn geboortestad te zien.”

“Op onze website hebben we verhalen gebundeld onder de categorie ‘Holland Stories’ waarbij over unieke bestemmingen en hun rijke geschiedenis en cultuur wordt verteld. Een bekende story is Nederland Waterland. Hierbij worden de Deltawerken en hoe je ons land droog houdt, uitgelegd. Een derde van ons land ligt namelijk onder de zeespiegel. Als we onze polders en dijken niet hadden zou half Nederland onder water staan.”

3. Wat voor de natuurliefhebbers?

“Het nationaalpak De Biesbosch is ontstaan in 1200 -1300 na een vloed waardoor een groot deel onder water is komen te staan. In dat park kan je uitstekend wandelen, fietsen en varen.”

“Het natuurpark Oost-Vaardersplassen in de provincie Flevoland is een nieuw natuurgebied dat ontstaan is na het droogleggen van het IJsselmeer. In dit park willen ze de natuur volledig zijn gang laten gaan door bijvoorbeeld de dieren niet bij te voederen tijdens de winter. Een gevolg hiervan is dat veel dieren sterven van de honger. Dat is nu een heel actueel thema bij ons: moeten we ze bijvoederen of de natuur zijn gang laten gaan?”

4. Hoe kunnen sportliefhebbers zich uitleven?

“Het bekendste sportevenement is natuurlijk de Nijmeegse Vierdaagse maar daarnaast is de Elfstedentocht per fiets in Friesland ook een leuke sportactiviteit. Deze 200 km lange fietstocht gaat door op 21 mei 2018.”

“Den Haag en Scheveningen staan deze zomer in het teken van nautische evenementen. Van 8 tot 20 mei vindt het zeilfestival North Sea Regatta plaats. Het festival opent met een traditionele vuurschepenrace. De deelnemers moeten om ter snelst in Harridge in het Verenigd Koninkrijk aankomen. Daarnaast is er ook het Volvo Ocean Race Festival, de langste en zwaarste zeilrace (85.000 km). Voor de eerste keer vindt de finish van deze wedstrijd in Scheveningen plaats.”

5. Samengevat, waarom moeten Vlamingen deze zomer naar Nederland komen?

“Tot november is het goed weer in ons land en er valt veel te beleven op het kleine vierkante meter gebied dat Nederland rijk is. Het is niet veraf, anders dan België en toch herkenbaar.”

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

In het Zeeuws-Vlaamse polderdorpje Retranchement word je hartelijk verwelkomd door Marleen en Peter in Hotel Restaurant Sincfal.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Eén van de eerste Hilton Hotels in Europa, legendarisch dankzij de ‘bed-in for peace’ van John Lennon en Yoko Ono in 1969. De kamer van John & Yoko bestaat vandaag nog en wordt gereserveerd door bruidsparen uit de hele wereld.

..."
GRANDE reporter Linda Van de Pavoordt
bezocht dit hotel en schreef:
"

Vlakbij ligt Landgoedhotel Vennendal, een viersterrenhotel in een mooie, parkachtige tuin. 

..."
GRANDE reporter Mariska Keus
bezocht dit hotel en schreef:
"
Groningen heeft een ecologisch designhotel! Je loopt er in vijf minuten naartoe vanaf het station of je kunt om de hoek parkeren. De kamers zijn royaal en ingericht met designstoelen en boxspringbedden (heerlijk geslapen!). Ook de badkamer is ruim.
..."
GRANDE reporter Kevin De Vos
bezocht dit hotel en schreef:
"
Het bekende Kruisherenhotel in Maastricht kreeg van het Franse vakblad Hôtel & Lodge een prijs in de categorie 'designhotels'. 
..."
"
Gedurfde designelementen en een stijlvolle inrichting zijn kenmerkend voor de kamers van dit viersterren hotel. De uniek ingerichte kamers kunnen ‘op maat’ gemaakt worden met verschillende opties, zoals meer bagageruimte.
..."
"
Drie verschillende en eeuwenoude panden en patriciërshuizen werden gerenoveerd tot het Best Western Museumhotels in het hart van de historische binnenstad.
..."
"
Ontdek de bruisende kant van Haarlem in het historisch hotel Stempels. Vroeger een drukkerij van onder andere postzegels en later een lettergieterij, nu een stijlvol stadshotel.
..."
GRANDE reporters Lieve Balcaen en Tessa Verheecke
bezochten dit hotel en schreven:
"
Aan het idyllische Veerse Meer vind je het kleinschalige hotel De Campveerse Toren, waar ooit Willem van Oranje en Charlotte de Bourbon genoten van hun bruidsmaaltijd. Het hoofdgebouw telt vier gezellig ouderwetse kamers met een luxueuze badkamer.
..."
GRANDE reporters Lieve Balcaen en Tessa Verheecke
bezochten dit hotel en schreven:
"
Deze voormalige elektriciteitscentrale is omgebouwd tot een bijzonder ruim en trendy designhotel.
..."

Pagina's