Toerisme Tips: deze zomer in Luxemburg

Lis Lorang, persverantwoordelijke van Toerisme Luxemburg stelt de zomer in Luxemburg voor: de Springprocessie in Echternach, de talloze festivals in de hoofdstad, de 3 natuurparken en de uitstekende fiets- en wandelroutes doorheen de prachtige omgeving.

1. Wat zijn de troeven van Luxemburg?

“In Luxemburg hebben we heel mooie natuur die je kan ontdekken in onze drie natuurparken of op de vele fiets- en wandelroutes. Ook cultuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen met allerlei musea en onze drie sites van Unesco: de oude stad Luxemburg, de processie van Echternach en de fotografietentoonstelling ‘The Family of Man’ van Edward Steichen.”

2. Wat zijn de cultuurhistorische hoogtepunten?

“De Processie van Echternach gaat ieder jaar door op de dinsdag na Pinksteren. Dit jaar vindt het evenement plaats op 22 mei waarbij duizenden bedevaartgangers en toeschouwers afzakken naar dit unieke evenement ter ere van de Heilige Willibrord. De deelnemers zijn aan elkaar vastgemaakt met witte zakdoeken en trekken door de stad naar de crypte in de Sint-Willibrord basiliek. Dat doen ze al springend, hetgeen de processie wereldberoemd maakt.

“Het belangrijkste evenement deze zomer is ‘Summer in the city’. Het festival gaat van start op 21 juni tot 11 september in onze hoofdstad. Een reeks openluchtconcerten – gratis – in een natuurpark van Luxemburg staan ondere andere op het programma.”

“Van 3 tot 4 augustus vindt ‘Streeta(rt)nimation' plaats waarbij artiesten, jongleurs,… optreden op verschillende plaatsen in onze hoofdstad.”

“De oude stad van Luxemburg maakt al heel lang deel uit van het Werelderfgoed van UNESCO. Nergens anders vloeien de overblijfselen van oude forten en nieuwe blinkende high tech bouwwerken in elkaar over als hier.”

3. Wat voor de natuurliefhebbers?

“De prachtige natuur kan je ontdekken door een bezoekje aan één van onze drie natuurparken: het natuurgebied Haff Réimich aan de voet van de wijngaarden tussen Schengen en Remich.”

4. Hoe kunnen sportliefhebbers zich uitleven?

“We hebben verschillende wandelroutes waaronder 2 die behoren tot de ’12 Leading Quality Trails of Europe’. De eerste is de Mullerthal Trail langs het rotslandschap van de regio. Het parcours bedraagt 112 km en bestaat uit drie grotes lussen van zes etappes, elk met een kenmerkend en typisch karakter.”

“De tweede is de Escapardenne Trail met een totale lengte van 157 km. Deze wandelroute neemt je mee door de Luxemburgse Ardennen.”

“Naast wandelen kan je ook fietsen. Er zijn 23 nationale fietspaden met een totaal van 600 km.”

5. Samengevat, waarom moeten Vlamingen deze zomer naar Luxemburg komen?

“Het sterkste punt van Luxemburg is de bereikbaarheid vanuit Vlaanderen: op 2-3 uur sta je er. Vlamingen zijn ook grote gastronomieliefhebbers en kunnen onze lokale specialiteiten ontdekken in elf Michelinrestaurants. De prachtige omgeving van Luxemburg mogen we zeker niet vergeten: ideaal om te fietsen en te wandelen."

Meer info over Luxemburg vindt je hier.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Laat je deze winter meevoeren op de charme van ‘La Barrière de Transinne’. Het hotel-restaurant in het hart van de Ardennen werd recent volledig vernieuwd tot een restaurant met ‘cuisine de terroir’ en een hotel 3 sterren met een ruime receptie en business-faciliteiten.

..."
"
Dit rustieke hotel met indrukwekkende berken oprijlaan en sfeervolle tuin, is de perfecte plek om serene rust op te zoeken. De natuur, het heerlijk culinaire eten en de gastvrijheid zorgen voor een ‘welkom thuis’ gevoel. Ontbijt en gastronomische diner zijn in de prijs inbegrepen.
..."
"
In het Ardens dorpje Marche-en-Famenne geniet je van een comfortabel en sfeervol verblijf in Quartier Latin. Het hotel beschikt over een binnenzwembad, een sfeervol restaurant en een eigen fietsverhuur.
..."
"
Ontspan in Hostellerie Le Prieuré De Conques gelegen in de landelijke omgeving van Herbeumont. Deze voormalige abdij staat in een bosrijke omgeving aan de oevers van de Semois. Perfect om uit te rusten met een wijntje uit de plaatselijke wijnkelder of met een lokaal gerecht. 
..."
"
Dit landhuis uit 1890 werd volledig gerenoveerd tot een B&B met 5 stijlvol ingerichte kamers en suites met Art Nouveau en Art Deco elementen. Het ligt in een park met een Franse, een Engelse en een klassieke tuin op een domein van 4200 vierkante meter.
..."
"

Het Bel Air hotel ziet uit over het Sauertal, aan de grens tussen Luxemburg en Duitsland. Het stadje Echternach is beroemd om zijn jaarlijkse processie. Het hotel is een romantisch luxe hotel met binnenzwembad en welness.

..."
GRANDE reporter Tessa Verheecke
bezocht dit hotel en schreef:
"

In het groene Echternach is het heerlijk tot rust komen in dit vijfsterrenhotel waar wellness centraal staat. Laat je verwennen in de hamam- en snoezelruimtes, kom tot rust in de Finse saunachalet of trek een baantje in het binnen- en buitenzwembad.

..."
GRANDE reporter Kevin De Vos
bezocht dit hotel en schreef:
"

Dit hypermoderne hotel van de Franse Sofitelketen vind je in het hartje van de Luxemburgse hoofdstad. Aangenaam en eigentijds design en een vlotte service maken je er een tevreden klant. De panoramische bar op de bovenverdieping is een ware hotspot.

..."