Toerisme Tips: deze zomer in Kroatië

De zomer van Kroatië volgens Ivan Novak van het Croation National Tourist Board: het zomerfestival in Dubrovnik, de Rabska Fiera in Rab, sporten in Zadar en de nationale parken die Kroatië rijk is.

1. Wat zijn de troeven van Kroatië?

“Kroatië is het hele jaar door de ideale bestemming voor elke activiteit. Je kan er het cultureel erfgoed bezoeken dat ons land rijk is, acht nationale parken, elf natuurparken, dynamische steden vol geschiedenis, UNESCO-sites,… De zomerperiode is dan weer ideaal om te fietsen, kajakken, wandelen en zeilen. Liefhebbers van de gastronomie krijgen een groot aanbod van onze specialiteiten en lokale wijnen.”

2. Wat zijn de cultuurhistorische hoogtepunten?

“Kroatië is een bruisend land met veel festivals en evenementen. Tijdens de maanden juli en augustus vindt in Dubrovnik, de parel van de Adriatische Zee, het ‘Dubrovnik Summer Festival’ plaats. Het is het grootste culturele evenement van Kroatië. Op het programma staan tentoonstellingen, klassieke muziekconcerten, toneelstukken en folklorische voorstellingen. Het historische centrum van Dubrovnik speelt een belangrijke rol bij het festival: de oude muren van de stad fungeren als podium. Er komen wereldberoemde componisten, solisten en orkesten naar de 67e editie van het festival dit jaar. “

“Gedurende de zomer organiseert elke stad een groot feest waar iedereen welkom is. Deze feesten kunnen gewijd zijn aan een heilige of aan de geschiedenis van de stad. Van 25 tot 28 juli bijvoorbeeld keren de inwoners van Rab terug naar de middeleeuwen tijdens de ‘Rabska Fjera’ om de oude glorie van hun stad opnieuw te beleven. Dat gebeurt onder andere door ridderspelen en een grote parade.“

3. Wat voor de natuurliefhebbers?

“Kroatië heeft elf natuurparken en acht nationale parken waarvan ik er drie minder bekende wil uitlichten. Het eerste is het natuurpark ‘Zumberak’. Het heuvelachtige gebied met steile bergruggen verspreidt zich over een oppervlakte van meer dan 34.200 ha en ligt in het noordwesten van Kroatië.”

“Het tweede park is het ‘Nationaal Park Risnjak’. Het park herbergt een unieke fauna en flora: van zeldzame bloemen en planten tot wilde katten. Het gebied ligt in de Dinarische Alpen en heeft als hoogste punt de Veliki Risnjak met een hoogte van 1526 meter.”

“Als derde hebben we het ‘Nationaal Park Velebit’, waar dennen en beukenbossen domineren. De structuur van de bergen, de fauna en flora en de dieren die er leven zorgden ervoor dat het gebied in 1981 tot nationaal park werd bekroond.”

4. Hoe kunnen sportliefhebbers zich uitleven?

“Wij willen het sportieve en gezonde promoten door het organiseren van buitenactiviteiten zoals kajakken, raften, wandelen,… in een wondermooie omgeving. Tijdens deze sporten geniet je van een panoramisch uitzicht over de diverse landschappen die Kroatië rijk is.“

5. Samengevat, waarom moeten Vlamingen deze zomer naar Kroatië komen?

“Kroatië is een topbestemming die natuur, cultuur en vakantieoorden combineert. Kortom, voor ieder wat wils. Ons klimaat is mild en de diversiteit aan landschappen en de schitterende kust met zijn duizend eilanden zijn adembenemend mooi.”

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels