Toerisme Tips: deze zomer in Kroatië

De zomer van Kroatië volgens Ivan Novak van het Croation National Tourist Board: het zomerfestival in Dubrovnik, de Rabska Fiera in Rab, sporten in Zadar en de nationale parken die Kroatië rijk is.

1. Wat zijn de troeven van Kroatië?

“Kroatië is het hele jaar door de ideale bestemming voor elke activiteit. Je kan er het cultureel erfgoed bezoeken dat ons land rijk is, acht nationale parken, elf natuurparken, dynamische steden vol geschiedenis, UNESCO-sites,… De zomerperiode is dan weer ideaal om te fietsen, kajakken, wandelen en zeilen. Liefhebbers van de gastronomie krijgen een groot aanbod van onze specialiteiten en lokale wijnen.”

2. Wat zijn de cultuurhistorische hoogtepunten?

“Kroatië is een bruisend land met veel festivals en evenementen. Tijdens de maanden juli en augustus vindt in Dubrovnik, de parel van de Adriatische Zee, het ‘Dubrovnik Summer Festival’ plaats. Het is het grootste culturele evenement van Kroatië. Op het programma staan tentoonstellingen, klassieke muziekconcerten, toneelstukken en folklorische voorstellingen. Het historische centrum van Dubrovnik speelt een belangrijke rol bij het festival: de oude muren van de stad fungeren als podium. Er komen wereldberoemde componisten, solisten en orkesten naar de 67e editie van het festival dit jaar. “

“Gedurende de zomer organiseert elke stad een groot feest waar iedereen welkom is. Deze feesten kunnen gewijd zijn aan een heilige of aan de geschiedenis van de stad. Van 25 tot 28 juli bijvoorbeeld keren de inwoners van Rab terug naar de middeleeuwen tijdens de ‘Rabska Fjera’ om de oude glorie van hun stad opnieuw te beleven. Dat gebeurt onder andere door ridderspelen en een grote parade.“

3. Wat voor de natuurliefhebbers?

“Kroatië heeft elf natuurparken en acht nationale parken waarvan ik er drie minder bekende wil uitlichten. Het eerste is het natuurpark ‘Zumberak’. Het heuvelachtige gebied met steile bergruggen verspreidt zich over een oppervlakte van meer dan 34.200 ha en ligt in het noordwesten van Kroatië.”

“Het tweede park is het ‘Nationaal Park Risnjak’. Het park herbergt een unieke fauna en flora: van zeldzame bloemen en planten tot wilde katten. Het gebied ligt in de Dinarische Alpen en heeft als hoogste punt de Veliki Risnjak met een hoogte van 1526 meter.”

“Als derde hebben we het ‘Nationaal Park Velebit’, waar dennen en beukenbossen domineren. De structuur van de bergen, de fauna en flora en de dieren die er leven zorgden ervoor dat het gebied in 1981 tot nationaal park werd bekroond.”

4. Hoe kunnen sportliefhebbers zich uitleven?

“Wij willen het sportieve en gezonde promoten door het organiseren van buitenactiviteiten zoals kajakken, raften, wandelen,… in een wondermooie omgeving. Tijdens deze sporten geniet je van een panoramisch uitzicht over de diverse landschappen die Kroatië rijk is.“

5. Samengevat, waarom moeten Vlamingen deze zomer naar Kroatië komen?

“Kroatië is een topbestemming die natuur, cultuur en vakantieoorden combineert. Kortom, voor ieder wat wils. Ons klimaat is mild en de diversiteit aan landschappen en de schitterende kust met zijn duizend eilanden zijn adembenemend mooi.”

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Stéphane Van Bol
bezocht dit hotel en schreef:
"
Hotel Kastel ligt op de top van een heuvel in het centrum van het middeleeuwse stadje Motovun. Het geeft uit op het dorpscentrum en het strand ligt vlakbij. Verschillende kamers bieden schitterende vergezichten op de Istrische vallei.
..."
GRANDE reporter Kevin De Vos
bezocht dit hotel en schreef:
"

Geen beter plek om van het goede Kroatische leven te genieten dan op Hotel Adriana op Hvar, een klein maar lieflijk eiland voor de kust van Split. Dit trendy luxueuze adres staat symbool voor de complete vernieuwing die de Kroatische hotelscène dezer dagen ondergaat.

..."
GRANDE reporter Kevin De Vos
bezocht dit hotel en schreef:
"

Waar? Op het eiland Korcula. Het hotel is gevestigd in een achttiende-eeuws bisschoppelijk paleis in het centrum van de hoofdplaats van het eiland. Wat? Kleinschalig toerisme: er zijn slechts zes suites die heel mooi werden ingericht.

..."
GRANDE reporter Guy Meus
bezocht dit hotel en schreef:
"

Hotel Mozart, M. Tita 138. Statig, klassiek burgerlijk hotel in navenante stijl. De kamers aan de voorkant hebben zicht op zee en de wandelboulevard. Klein balkon. Eenvoudige inrichting met doorsneecomfort. Parkeerplaats van en vlak bij het hotel. Verzorgd ontbijt en warme keuken.

..."
GRANDE reporter Guy Meus
bezocht dit hotel en schreef:
"

Rustig gelegen modern hotel buiten het stadscentrum met een uitstekende wijnbar. Verfijnde keuken met een topchef achter het fornuis.

..."
GRANDE reporter Stéphane Van Bol
bezocht dit hotel en schreef:
"

Een prachtig vijfsterrenhotel even buiten Rovinj. 99 mooi ingerichte kamers en 14 flamboyante suites. Een buitenzwembad met zicht op een oogsterlende baai. Ook het restaurant en de terrasjes geven uit op de baai, waar veel bootjes hun anker hebben gelicht.

..."
GRANDE reporter Guy Meus
bezocht dit hotel en schreef:
"
Dit viersterren hotel biedt comfortabele ingerichte kamers die beschikken over een balkon met uitzicht op zee. Het hotel heeft een privéstrand, een aanlegsteiger voor boten en heel wat kindvriendelijke faciliteiten en activiteiten.
..."
GRANDE reporter Guy Meus
bezocht dit hotel en schreef:
"

Prima locatie aan de wandelboulevard met palmen en zicht op de haven. Bijzonder vriendelijke receptie en bediening. Verzorgde moderne kamers met alle comfort. Voor parkeermogelijkheden: vooraf in het hotel informeren. Prima ontbijt en verzorgde warme keuken.

..."