Toerisme Tips: deze zomer in Frankrijk

“Toeristen willen tegenwoordig ontspannen, even offline gaan en de tijd nemen om op hun eigen tempo te genieten”, vertelt Nicolas Maréchal, verantwoordelijke van de persdienst en public relations bij ‘Atout France’, het Agence de dévelopment touristique de la France. “Traag (of ‘slow’) toerisme is het concept om al het moois van Frankrijk te ontdekken. Om in contact te komen met de natuur, om te genieten van de buitenlucht en van de prachtige vergezichten. Natuurlijk is er in Frankrijk ook plaats voor cultuur, gastronomie en sport. Zeker met het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal dat eraan komt.”

Welke 3 bestemmingen moeten we deze zomer inplannen?

“Centre-Val de Loire viert dit jaar 500 jaar renaissance. In 2019 is het immers 500 jaar geleden dat de eerste steen van het kasteel van Chambord gelegd werd en dat Leonardo da Vinci overleed in kasteel Clos Lucé in Amboise. Voor veel Franse koningen was Val de Loire de hoofdverblijfplaats. De regio draagt terecht de titel van bakermat van de renaissance in Frankrijk. We vieren het Leonardojaar met meer dan 700 evenementen op alle locaties en in alle domeinen die Leonardo dierbaar waren.”

“Gérald Passédat, de driesterren chef van het restaurant ‘Le Petit Nice’, is het gezicht van MPG2019. Van maart tot december staat gastronomie in de kijker in Marseille en de Provence. Bijna een jaar lang staat de eetcultuur centraal met chefs, delicatessenmarkten, picknicks met uitzicht, tentoonstellingen, festivals, banketten… Kortom, een gastronomische reis op Provençaalse bodem. De evenementen beperken zich niet tot op het bord. Ook de inhoud van het glas viert feest. De beroemde rosé uit de Provence staat in de belangstelling. Samen met de bieren van talloze microbrouwerijen die sinds enkele jaren opbloeien en het aanbod van hun Belgische buren aanvullen.”

“Vanaf 29 juni is Bordeaux vanuit Brussel bereikbaar in slechts vier uur met de Thalys. Bordeaux wordt zo een nieuwe bestemming binnen het aanbod van de Zon-Thalys, die Brussel al verbindt met Valence, Avignon, Aix-en-Provence en Marseille. Bordeaux staat vooral bekend om haar goede wijnen en haar culinaire specialiteiten. Maar er is meer. De architectuur van de Place de la Comèdie, de Pont de Pierre en de Porte Cailhau: ze staan allemaal op de Werelderfgoedlijst. Vanaf deze zomer geeft Thalys de Belgische reizigers de kans om de stad te ontdekken in alle comfort.”

Wat zijn deze zomer, de belangrijkste evenementen?

“Normandië viert een historische verjaardag. De landing in Normandië beleeft dit jaar zijn 75e verjaardag. Er staan talloze evenementen op de planning. Zo is er bijvoorbeeld van juni tot eind september een uitzonderlijke tentoonstelling over Norman Rockwell. Meer dan 70 schilderijen zullen te zien zijn, waaronder de bekende ‘Four Freedoms’ die de USA nog nooit verlaten hebben.”

“Van 7 juni tot 7 juli is er het wereldkampioenschap voetbal vrouwen in Grenoble, Lyon, Montpellier, Nice, Reims, Parijs en Valenciennes. Aan het toernooi nemen 24 landen deel. De drie beste Europese landen kunnen zich via het toernooi kwalificeren voor het Olympisch voetbaltoernooi. De finale is voorzien in de Stade de Lyon op zondag 7 juli.”

Waarom moet de Vlaming deze zomer een bezoek brengen aan Frankrijk?

“Frankrijk blijft de Vlaming verrassen! Of het nu voor een ontspannende vakantie is, voor een culturele vakantie, een culinaire vakantie, een natuurvakantie, een gezinsvakantie of zelfs een sportieve vakantie. Frankrijk heeft altijd het uitgelezen aanbod voor de Belgische toerist. Frankrijk ziet de Belgen graag komen. En de Belgen gaan graag op vakantie in Frankrijk.” 

Meer informatie

Voor meer algemene informatie over deze zomer in Frankrijk, kan je hier terecht

Wil je meer te weten komen over het Leonardo-jaar, dan kan je hier een kijkje nemen.

Voor meer info over Gastronomie in de kijker in Marseille en de Provence kan je hier terecht.

Copyrights foto's: Juan di Nella, Léonard de Serres, S. Frères, Mathieu Geünon

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Hôtel Panoramic bevindt zich in Bagnères-de-Luchon, de 'Koningin van de Pyreneeën'. Het is de ideale plaats om even tot rust te komen, de batterijen weer op te laden, te genieten van de fauna en flora en de adembenemende Pyreneeën.

..."
"

Straatsburg bezoeken, én genieten van de natuur en de rust!

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht deze B&B en schreef:
"

In de vallei van de Dordogne ligt net buiten Souillac het vakantiedomein Le Manoir.

..."