Toerisme Tips: deze zomer in Duitsland

Catherine Gastout van Germany Travel werpt een blik op de Duitse zomer vol wijnfeesten, festivals, wandeldagen en citytrippen in Berlijn, Keulen en Dusseldorf.

1. Waaraan besteedt Duitsland deze zomer extra aandacht?

“Duitsland staat in 2018 in het teken van Culinary Germany. Uit onze enquête blijkt dat de Duitse gastronomie de tweede belangrijkste reden is waarom toeristen naar ons land komen. In totaal zijn er 16 federale staten met elk hun specialiteiten: de curryworsten in Berlijn, de opgerolde haring in Hamburg,… Ons land telt 300 restaurants met een tot drie Michelinsterren: dat is nogmaals een bewijs hoe goed de Duitse gastronomie is. “

“Wat zeker ook niet mag ontbreken, zijn onze wijnen. Rijnland-Palts staat elke zomer in het teken van de wijn. Het is één van de meest bezochte regio’s door Vlamingen. De deelstaat is de grootste wijnproducent van Duitsland en heeft zes grote wijnbouwgebieden. Tijdens de maanden mei en juni kan je op de wijnfeesten ten volle onze wijnen degusteren.”

2. Wat zijn de cultuurhistorische hoogtepunten?

“Dit jaar staat staat de cultuur in Rijnland-Palts in het teken van Karl Marx. Van 5 mei tot 21 oktober is er de grote tentoonstelling ‘200 jaar Karl Marx’ waarbij je meer te weten komt over zijn leven en zijn werk.”

“In Keulen is er sinds enkele jaren een nieuwe Rijnboulevard en die wordt elk jaar uitgbreid met nieuwe mogelijkheden. Zo kwam er dit jaar een nieuw skatepark. De hotspot op de boulevard is de 100 meter hoge ‘KölnTriangle’ die je een panoramisch uitzicht biedt over de skyline van Keulen die gedomineerd wordt door de grote Dom.“

“Vanuit het centrum in Dusseldorf sta je dan weer op 20 minuten in Medianhafen, een nieuw volledig opgeknapt stadsdeel met moderne archtitectuur. Een opvallend gebouw is het Coloreum van de architect Will Alsop. De façade van het gebouw lijkt op een schilderij van Mondriaan met allemaal vlakken in verschillende kleuren.”

3. Wat voor de natuurliefhebbers?

“Berlijn is een van de grootste metropolen in Europa en tijdens de zomermaanden kan je een bezoek brengen aan de vele Berlijnse parken. Daar is het gezellig om te wandelen, te picknicken en te fietsen. Daarnaast wordt het Wannsee – het grootste meer van Duitsland – veel gebruikt om te zeilen of om aan wandere watersporten te doen.”

“Er is een grote Japanse gemeenschap in Dusseldorf die een tempel heeft gebouwd net buiten het centrum en bij die tempel ligt een Japanse tuin. Die tuin is in de zomer echt prachtig!”

4. Hoe kunnen sportliefhebbers zich uitleven?

“Door te wandelen en te fietsen want Duitsland is het land van de wandel- en fietsroutes. Je kan er tijdens wijnroutes plezier en activiteit combineren. De oudste wijnroute is de Deutsche Weinstrasse die je meeneemt langs de Palts wijngaarden.”

5. Samengevat, waarom moeten Vlamingen deze zomer naar Duitsland komen?

“In de zomer komen Vlamingen naar Duitsland voor tal van unieke bezienswaardigheden: het miniatuurland in Hamburg, het Europapark in het Zwarte Woud, het kasteel van Neuschwanstein,... De favoriete sportactiviteiten zijn wandelen en fietsen want ons land heeft een netwerk van uitstekende gemarkeerde wandelpaden met een totale lengte van ongeveer 200.000 km door verschillende landschappen, steden bossen en meren. Daarnaast hebben we 200 langeafstandsfietsroutes met een totale lengte van meer dan 70.000 km.”

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Hotel Das Neue Moselschlösschen in Traben ligt prominent op 150 m van de stalen brug, die Traben met Trarbach verbindt over de Moezel. Hier worden gasten op alle mogelijke manieren in de watten gelegd.

..."