Toerisme Tips: deze zomer in de Dominicaanse Republiek

Samanda Fersobe, directeur van de toeristische dienst van de Dominicaanse Republiek voor de Benelux, geeft ons haar tips voor deze zomer: van het ‘Merengue Festival’ tot gefrituurde bananen.

1.Waar besteedt de Dominicaanse Republiek deze zomer extra aandacht aan?

“Deze zomer besteden we vooral aandacht aan natuur en sport. We willen aan het beeld van de Dominicaanse Republiek met zijn all inclusive hotels een extra waarde toevoegen door de toeristen de natuur en de prachtige omgeving te laten ontdekken. Er zijn zoveel excursies mogelijk: natuurparken, de Blue Lagoon, ziplinen, surfkampen,…”

2. Wat zijn de cultuurhistorische hoogtepunten?

“Santo Domingo is het cultureel patrimonium van de mensheid. Onze hoofdstad aan de zuidoostkust heeft alle pracht van de koloniale periode bewaard sinds Columbus er in 1492 arriveerde. Het is de eerste stad van de Nieuwe Wereld en heeft meer dan 300 monumenten die herrinneren aan de Spaanse nederzetting.”

“In augustus worden er in sommige regio’s manifestaties van onze jaarlijkse carnaval gehouden. Het zorgt voor een herbeleving van ons kleurrijk spektakel ”

“Daarnaast worden er in juli en augustus ook verschillende muziekfestivals georganiseerd waaronder het ‘Merengue Festival’. Sinds 1967 vindt het evenement - gewijd aan de nationale dans van de Domincaanse Republiek, Merengue – elke zomer plaats.”

“Ook onze lokale gerechten maken deel uit van onze cultuur. Zo wordt in Samana, een schiereiland aan de noordoostkust, bijna alles bereid met kokosnoot. Terwijl in het zuiden veel maïs wordt gebruikt. Dankzij onze vele bananenplantages staan we gekend voor ons typisch Dominicaans gerecht: de gebakken of gefrituurde groene bananen.”

3. Hoe kunnen sportliefhebbers zich uitleven?

“Drie sporten staan centraal: surfen, duiken en golfen. Om te leren surfen kan je bijvoorbeeld terecht in het surfkamp in Punta Cana waar je al in één dag tijd vele kneepjes van het vak leert.”

“Een tweede sport die veel beoefend wordt, is duiken. De Dominicaanse Republiek is ideaal voor beginners om te leren duiken. Je kan er je duikbrevet behalen: een PADI Open Water waarmee je tot een maximale diepte van 30 meter mag duiken.”

“De derde centrale sport is golfen. Op het eiland zijn er meer dan 30 golfparken. Ze zijn allemaal ontworpen door bekende architecten zoals Robert Jones en Nick Faldo.”

4. Wat voor de natuurliefhebbers?

“We hebben in totaal 16 nationale natuurparken en in het midden van het eiland ligt de hoogste berg, de ‘Pico Duarte’ met een hoogte van 3175 meter.”

“Het laagste punt van de Dominicaanse Republiek bevindt zich 45 meter onder het niveau van de zeespiegel in het zuiden aan het ‘Lago Enriquillo’. Hier vind je dieren die typisch zijn voor de Dominicaanse Republiek: flamingo’s, de Amerikaanse kaaiman,…”

“In het noorden kan je dan weer walvissen terugvinden. Elk jaar komen de walvissen van januari tot maart naar de kust van Bahia De Samana om er te bevallen in de helderblauwe wateren. Oude wandschilderingen in grotten van nabijgelegen natuurparken bevestigen dat de bultruggen al eeuwen afzakken naar de noordoostkust van het eiland.”

5. Samengevat, waarom moeten Vlamingen deze zomer naar de Dominicaanse Republiek komen?

“Wij hebben zon, zee en strand. Daarnaast zijn de inwoners van de Dominicaanse Republiek zeer vriendelijke mensen en ontvangen ze de toeristen met open armen. En nog een groot pluspunt: vanuit Brussel geraak je gemakkelijk met rechtstreekse charters op de Dominicaanse Republiek.”

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels