Toerisme Tips 2023 Kroatië

Een parel om te ontdekken is Kroatië. Na officiële invoering van de euro, het afwerken van de brug naar Dubrovnik en het invoegen van jaarlijke visa voor digitale nomaden, is het land klaar om nieuwe toeristen te verwelkomen. 

Betaal voortaan overal met euro's

Sinds januari 2023 is het mogelijk om met euro's te betalen in Kroatië. Euro's inwisselen voor kuna is dan officieel verleden tijd. De periode van overgang sinds september 2022 waarbij prijzen in het openbaar leven aangeduid werden in Kuna en Euro, is ten einde.

De brug naar Dubrovnik

De afgelopen jaren heeft Kroatië geïnversteerd in het verbeteren van de wegen. Alle grote Kroatische steden zijn nu verbonden met het snelwegennet. Het grootste voordeel voor de tolwegen is dat ze, door de introductie van de euro, ook zo betaald kunnen worden. 

Er zijn twee hoofdwegen die het vaste land met de zee verbinden via Zagreb-Rijeka (A6) en de Zagreb-Split -Dubrovnik. Door dit netwerk kan je veilig en ontspannen het land doorkruisen en genieten van het prachtig landschap onderweg. 

De A1, Dalmatina, is de langste Kroatische weg die je via Zagreb langs Karolavac, Gospiç, Zadat, Sibenik, Split en Ploçe voert.Op dit stukje weg, naar Dubrovnik, wordt nu een brug gebouwd zodat je vanaf de zomer niet meer via Bosnië en Herzegovina moet rijden. 

Digitale nomaden

Door de noodzaak tijdens de covid-19 pandemie, kregen werknemers de mogelijkheid om vanuit huis te werken. Dit is zo ingeburgerd geraakt, dat ook Kroatië graag inspeelt op deze rage. Want als je thuis kunt werken, waarom dan niet vanuit een vakantieoord, thuiskantoor met strandlocatie, zeezicht of midden in de natuur? Voor niet-Europeanen hebben populaire bestemmingen aan de Adriatische kustlijn een Digital Nomad Residence Permit ingevoerd. Hiermee kunnen die digitale nomaden een heel jaar in Kroatïe verblijven. 

Dit nomad leven helpt je het beste van alles te combineren: werken op afstand, genieten van Kroatisch gematigd klimaat het hele jaar door, een mooie kustlijn, imposante geschiedenis en cultuur, prachtige nationale en natuurparken, goede wijn en culinaire hoogstandjes. Verder is het ook central gelegen binnen Europa met goede en moderne telecommunicatie en internet infrastructuur. Maar ook de bereikbaarheid via internationale luchthavens, treinverkeer en havens zijn een troef. 

Qua verblijf zijn er meerdere opties voor elk budget: hotels, campings, privé verhuur. Die je maar al te graag met een glimlach verwelkomen om je verblijf memorable te maken.

Voor meer informatie: 

Kroatië

Copyright foto’s: CNTB, Ivo Biocina, Hrvoje Serdar, Aleksandar Gospic, Luka Esenko, Sime Fabris

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek