Toegankelijk Spanje: genieten van cultuur in de grootsteden Barcelona en Madrid

Reizen betekent natuurlijk zoveel meer dan alleen van punt A naar punt B geraken. Het is de beleving van cultuur in al z’n facetten die onvergetelijke ervaringen opleveren. Want reizigers met een beperkte mobiliteit willen ook genieten van een lekkere paëlla op een gezellig terras, schilderijen van Velàzquez en El Greco bewonderen in het Prado in Madrid en door Barcelona trekken. En ze ploffen ’s avonds ook graag neer in het perfecte bed in een bed & breakfast of een hotel waar je je thuis voelt. Verschillende Spaanse instanties ontwikkelden websites en brochures die allerlei nuttige informatie verzamelen. Van aangepaste stranden en musea met gepersonaliseerde audiogidsen én rondleidingen in gebarentaal tot speciaal ontworpen hotelkamers zonder grenzen en restaurants: de nadruk ligt op onvergetelijke en ongelimiteerde ervaringen.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met TURESPAÑA.<--break->

Barcelona voor personen met een beperking

In Barcelona stap je bijvoorbeeld op de Barcelona Bus Turistic – speciaal aangepast voor rolstoelgebruikers en slechthorenden – tot aan de bekende Rambla, langs het door UNESCO uitgeroepen Werelderfgoed van Palau Guëll. Het exuberante en architecturale pareltje werd – net zoals zovele gebouwen in Barcelona – ontworpen door Gaudi en is bijgevolg een niet te missen toeristische attractie. Door de aparte architectuur van het gebouw is niet de hele museumroute toegankelijk voor rolstoelgebruikers, maar er bestaat wel een aangepaste route. De Sagrada Familia en Parc Guëll zijn dan weer volledig toegankelijk. Deze toeristische trekpleisters beschikken over audiogidsen en borden in braille die rekening houden met de behoeften van visueel gehandicapten. In Casa Battlo – jazeker, ook het werk van Gaudi – pronkt een vloeibaar schaalmodel van de gevel van het gebouw en een plan in reliëf.

Barcelona is de stad waar de architecturale barrières als sneeuw voor de zon verdwijnen. Zowel het oude gotische centrum van de stad als de Art Nouveau route die je trakteert op de architectuur van Gaudi is perfect bereikbaar voor iedereen. Een andere niet te missen toeristische trekpleister is het Montjuic Park, dat hoog boven de stad torent. Ook personen met een beperkte mobiliteit kunnen hier genieten van het panorama over de stad door de gepimpte kabelbaan.

Ben je een echte cultuurliefhebber? Ook dan laat de stad je niet in de steek! Het theater van Barcelona organiseert regelmatig voorstellingen getransformeerd naar de noden van personen met een auditieve, visuele of intellectuele beperking. Dit initiatief maakt de beeldende kunsten van het theater toegankelijk voor iedereen. Het Teatro Accesible is vooral actief in Madrid en Barcelona, maar kent ook z’n successen in tientallen andere theaters over het hele land.

Madrid voor personen met een beperking

De hoofdstad van Spanje Madrid is divers in al z’n aspecten. Net zoals de service voor personen met een beperkte mobiliteit. Qua transport zit je zelfs in een grootstad als Madrid perfect. De bus met helling brengt je van het Parque del Retiro tot aan de Plaza del Sol. Bovendien is 70% van het metronetwerk volledig toegankelijk. Toch liever met de auto? De stad beschikt over verschillende parkings met gereserveerde plekken voor personen met een beperking. 

Verschillende Madrileense musea bieden aangepaste en gepersonaliseerde bezoeken. In het moderne Museum Reina Sofia bijvoorbeeld- dat de Guernica van Pablo Picasso huisvest – zijn alle delen van het gebouw toegankelijk voor personen met een fysieke beperking. Je kan een rolstoel lenen of uitrusten op de speciaal voorziene zitplaatsen. Bovendien geeft het Reina Sofia een museumbezoek een extra dimensie. Blinden en slechtzienden beleven esthetisch plezier door de combinatie van verbale informatie, aanraaktoegang en geluiden tijdens een zogenaamde ‘touch tour’. De brochures zijn aanwezig in extra groot lettertype of braille. En de blindengeleidenhond neem je gewoon mee!

Je kan Madrid ook ontdekken via een uniek gegidste tour. Zowel personen met een fysieke, mentale, auditieve of visuele beperking ontdekken het historische centrum van de hoofdstad van Spanje volgens vier verschillende thema’s. De gids loodst je tijdens de twee uur durende wandeling doorheen de geschiedenis van het monumentale Madrid. De rondleiding is gratis, maar moet wel op voorhand gereserveerd worden bij de toeristische dienst.

Meer info:

Ontdek toegankelijk toerisme in Spanje via deze links:

Spanje is een 100% toegankelijke bestemming

AENA website

Renfe website

Atendo assistentie

Copyrights foto's: TURESPAÑA
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels