Tocht langs 5 unieke dorpen in Wallonië

Een trip langs 5 prachtige dorpen is de ideale manier om de zuidkant van België te leren kennen. De eerste stop is het landelijke Aubéchies in Henegouwen, het eindpunt Nobressart in Luxemburg. Onderweg kom je in Villers-la-Ville, Chardeneux en Soiron, allemaal dorpen met een eigen verhaal.

1. Aubéchies in Henegouwen

Brussel – Aubéchies: 72 km

Het landelijke Aubéchies ligt in de provincie Henegouwen. Het schilderachtige dorpsplein straalt een idyllische charme uit met zijn huizen in rode bakstenen afgewisseld met een mooie puntgevel in zandstenen breuksteen. Nabij de St-Gérykerk strekt zich een grote groene zone uit: ‘Espace Pierre Descamps’.

Onlangs werd er een nieuwe kapel opgericht naast de kerk waar het standbeeld van Saint-Géry is ondergebracht. Deze kapel werd met oude materialen gebouwd, waaronder de typische blauwe steen die uit de kerk werd weggenomen. De bouw was een eerbetoon aan de toenmalige priester, die 50 jaar lang in het dorp zijn herderlijk taak vervulde. Verder moet je zeker eens een kijkje nemen in het openluchtmuseum: de archeologische site van Aubéchies. Het museum neemt je 5000 jaar mee terug in de tijd en toont het leven van de verschillende volkeren die in de streek hebben gewoond.

2. Villers-la-Ville in Waals-Brabant

Aubéchies – Villers-la-Ville: 82 km

In Villers-la-Ville biedt de Cisterciënzerabdij van Villers je het hele jaar door 850 jaar geschiedenis. De abdij werd gesticht in 1146 en behoort tot het uitzonderlijk erfgoed van het Waalse Gewest. Het is een van de mooiste architecturale sites van Europa.

Binnen de muren van de ruïnes van de Cisterciënzerabdij staan wijnstokken die gepland werden door ‘de Broederschap van de wijngaard van de Abdij van Villers’. Op die manier bliezen ze nieuw leven in een 12e eeuwse activiteit die ten tijde van de Franse Revolutie werd stopgezet. De wijngaard biedt de bezoeker een uniek uitzicht en kan altijd bezocht worden tijdens de eerste zaterdag van de maanden april tot september.

3. Chardeneux in Namen

Villers-la-Ville – Chardeneux: 85 km

Het dorpje Chardeneux maakt deel uit van de gemeente Somme-Leuze in de provincie Namen. Het strekt zich uit op een zuidelijke helling van een bergkam in de richting van een beek die door de vochtige weiden kronkelt.

In het hart van het dorp bevindt zich de Romaanse kerk met haar achthoekige torenspits geflankeerd door 4 kleinere torens. Van hieruit vertakken schilderachtige straatjes waar in de zomer bloemen aan de gevels voor een idyllisch plaatje zorgen.

De bouwstijl, typisch voor de architectuur van de Condroz uit de 18e eeuw en 19e eeuw, kenmerkt zich door overheersend grijze en zwarte tinten van kalksteen en leisteen. Een levendig straatbeeld wordt gecreërd door de verscheidenheid aan gebouwen die zijn aangepast aan de glooiingen van het reliëf.

4. Soiron in Luik

Chardeneux – Soiron: 52 km

De provincie Luik heeft tal van schatten zoals Soiron, een groen dorpje in de gemeente Pepinster. Het dorp ligt te midden van de heuvels, velden en boomgaarden, afwisselend met doorlevende hagen en groepjes bomen. Je kan er slenteren door de mooie steegjes met zijn traditionele woningen die gebouwd zijn in de Maaslandse renaissancestijl. Bij deze stijl maakt men gebruik van baksteen, zandsteen en kalksteen voor de omlijsting van ramen en deuren.

De dorpskern wordt gedomineerd door de enorme Sint-Rochuskerk. Ook het kerkhof, de oude pastorie en de twee kastelen zijn opmerkelijk: het kasteel van Soiron, dat in 1723 werd herbouwd en het kasteel van Sclassin, dat uit 1587 dateert.

5. Nobressart in Luxemburg

Soiron – Nobressart: 117 km

Nobressart ligt te midden het zachtglooiende landschap van de Attertvallei in de provincie Luxemburg. De heldere tinten van de gepleisterde heuvels en het blauw van de leistenen daken vormen een pittoresk contrast met de groene omgeving.

Het dorp ontleent zijn charme aan een harmonieuze dualiteit: Ardens ogende gebouwen staan er broederlijk naast mooie, typische Lotharingse woningen. Boven aan de hoofdweg bevindt zich de kerk gewijd aan Johannes De Doper, die boven de stadskern met haar merkwaardige woningen uittorent.

Meer info over de dorpen vind je hier.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Midden-november 2018 opende Radisson het gloednieuwe Radisson Blu Hotel Brugge op de site ‘Nieuw Brugge’, gelegen aan het station. Het hotel ligt op slechts een korte loopafstand van het pittoreske stadscentrum van Brugge. GRANDE.be deed de test en was gecharmeerd!

..."