Tocht langs 5 iconische skidorpen in Zwitserland

We reizen langsheen 5 skidorpen in Zwitserland. Onze route begint in Sankt-Moritz, verder naar Davos, om vervolgens door te reizen naar Engelberg en Adelboden, met als eindbestemming Nendaz. Ontdek deze iconische skidorpen in Zwitserland.

Sankt-Moritz

Het eerste skidorp dat we bezoeken is Sankt-Moritz, de grote skiregio in het Zwitserse kanton Graubünden, prachtig gelegen aan het meer. De regio telt meer dan 300 kilometer aan pistes verdeeld over vier verschillende skigebieden: Corviglia, Corvatsch-Furtschellas, Diavolleza-Lagalb en het kleinschalige Zuoz.

Kenmerkend voor Sankt-Moritz zijn de exclusieve hotels, verblijven en resorts. Wie nog een tikkeltje extra wil, kan verblijven in de villa ‘Lonsdalelite’.  Het huis ligt vlakbij de skipiste en bevindt zich grotendeels onder de grond. Het architecturale pareltje werd gebouwd door een Poolse miljardair en is zo’n 160 miljoen euro waard. Op het eerste zicht ziet de villa er nogal ‘gewoontjes’ uit met zijn grijze gevel, maar eens je binnen bent, word je geconfronteerd met de grootsheid en schoonheid van deze dominante villa: zeven verdiepingen, technologische snufjes, een zeszijdige glazen zwevende trap, een prachtig uitzicht op de Zwitserse Alpen en het Silvaplana-meer, muren volledig bedekt met de zachte vacht van nertsen en 24-karaats goud,… En last but not least: na een dagje skiën kunnen gasten zich terugtrekken in de welnessruimte, voorzien van een Himalaya-zoutkamer, stoombad, ijskamer en een high-tech douche verlicht in alle mogelijke kleuren.  

Davos

Sankt-Moritz – Davos: 72,4 km

Iets verderop in Graubünden, ligt Davos. Met een hoogte van 1560 meter is het de hoogste stad van de Alpen. Davos is een waar wintersportparadijs voor ski- en snowboardfans uit de hele wereld. Bezoekers kunnen er zich uitleven op 300 km skipistes, 75 km langlaufloipes, twee kunstijsbanen en de grootste natuurijsbaan van Europa voor schaatsers en curlingspelers.

In het bekende stadion in Davos, bekend als natuurijsbaan, werden in totaal 13 wereldkampioenschappen schaatsen gehouden. Hier werden veel wereldrecords gebroken, waaronder de eerste 1500 meter onder de twee minuten door Ard Schenk.

Engelberg

Davos – Engelberg: 205 km

Engelberg is de grootste en waarschijnlijk mooiste winterbestemming in Centraal-Zwitserland: een gavarieerd scala aan hellingen, gegarandeerd tot ver in de lente sneeuw, ingebed in een adembenemende bergwereld, 82 kilometer skipistes en 25 transportfaciliteiten.

Voor de freerider heeft Engelberg iets speciaals in petto: de Big 5. Het is het Walhalla voor wintersporters die houden van off-piste skiën. Het bijzondere aan de Big 5 is dat je 10.000 hoogtemeters overbrugt via vijf freeride afdalingen en dit zonder je ski’s uit te trekken of te lopen. Er wordt wel aangeraden om deze tocht uit te voeren met een ervaren berggids die je ter plekke kan inhuren.

Adelboden

Engelberg – Adelboden: 132 km

Op een hoogte van 1353 meter ligt het charmante chaletdorp Adelboden in de Zwitserse regio Berner Oberland. Met z’n talrijke bergbanen, ruim 50 liften, een pistenet van meer dan 210 kilometer en 72 krachtige transportinrichtingen, verandert Adelboden in de winter in een Eldorado van de wintersport. Te midden van een ongerept berglandschap vind je hier van december tot april afwisselende en interessante pistes, meerdere snowboard-parken en hooggelegen langlaufloipen. Wie ontspanning buiten de pistes zoekt, kan die vinden in het toenemende welness-aanbod. Adelboden is de eerste gecertifiëerde Alpen welness-vakantieoord bestemming van Zwitserland.

Vanop de Schwandfeldspitz op 2025 meter boven zeeniveau kan je genieten van een indrukwekkend panorama over het Engstligental: het Lohner en Wildstrubel-massief, met in het noordwesten Gsür. Het uitzichtpunt kan je bereiken via de kabelbaan vanuit het dorpscentrum en een wandeling van zo’n 20 minuten tot de top.

Nendaz

Adelboden – Nendaz: 102 km

De grote en moderne wintersportplaats Nendaz ligt in het hart van het skigebied ‘Les 4 Vallées’ dat met 92 installaties nauwelijks enige wintersportwens onbeantwoord laat. Tot 'Les 4 Vallées' horen ook Verbier, Veysonnaz, Thyon, La Tzoumaz en Bruson. In Super-Nendaz gaan de kabelbanen naar de hoogste top van het skigebied ‘Les 4 Vallées’: de Mont Fort op 3330 meter. Nendaz is een kindvriendelijke wintersportbestemming. Een zeer gevarieerd kinderprogramma, kleuteropvang, verhuur van speelgoed, knutselprogramma’s, wandelingen met kinderwagens, speelplaatsen,… het zijn maar enkele voorbeelden hoe in Nendaz alles in het werk gesteld wordt om het gezinnen met jonge kinderen naar hun zin te maken.

Iedere zomer vormt Nendaz het betoverende toneel van het Internationale Alpenhoornfestival, waar meer dan 100 spelers van verschillende nationaliteiten aan deelnemen. Een ware traditie en uniek schouwspel!

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels