'Teno-Rasca' zeegebied uitgeroepen tot eerste ‘Whale Heritage Site’ in Europa

De 22 kilometer lange strip tussen Tenerife en La Gomera mag zich als eerste in Europa ‘Whale Heritage Site’ noemen. Zo’n ‘Site’ is een plek waar je op een duurzame en verantwoorde manier naar walvissen en dolfijnen in het wild kan kijken. World Cetacean Alliance ontwikkelde deze erkenning met de steun van World Animal Protection.

Werelds’ derde walvissenerfgoed

Het 'Teno-Rasca' zeegebied, gelegen tussen Punta del Fraile (Teno) en Punta Salema (Rasca, Las Galletas), is het derde walvissenerfgoed in de wereld. De eerste en tweede plaats worden vertegenwoordigd door de 'Hervey Bay' in Australië en 'The Bluff' in Zuid-Afrika. Dankzij de erkenning van ‘Whale Heritage Site’ kan je in Tenerife op een verantwoorde manier walvissen en dolfijnen in hun natuurlijke habitat spotten. Veel aanbieders van deze activiteit in Tenerife zijn aangesloten bij het ‘Quality Charter’. Dat houdt in dat zij zich er vrijwillig toe verbinden een eersteklas toeristische dienstverlening te bieden die diervriendelijk is. De effecten van hun toeristische activiteiten op het mariene milieu worden zo tot een minimum beperkt.

Thuishaven van 200 grienden

Het gebied kreeg deze onderscheiding doordat het de thuishaven is van een in de wereld unieke populatie van ongeveer 200 grienden. Daarnaast leven er het  hele jaar door veel soorten walvisachtigen - waaronder verschillende dolfijnen - en is het een belangrijke trekroute voor andere soorten. Ook van belang voor de erkenning was de bescherming van de mariene ecosystemen in het gebied, de inzet van de plaatselijke gemeenschap zoals bewoners, bedrijven, academici en NGO's, en het bestaan van een sterke wetgeving die walvisachtigen op Tenerife beschermt.

“Alle bij ons aangesloten toeristische aanbieders laten toeristen op een verantwoorde manier de rijkdommen van de zee en het land ervaren, en zorgen daarnaast voor een bewustwording over de geschiedenis, het milieu en de culturele identiteit van onze prachtige bestemming”, vertelt David Pérez, CEO van Turismo de Tenerife.

Meer info

De lijst van alle bedrijven aangesloten bij het Quality Charter vind je hier.

 GRANDE.be reporter Phebe Coppens volgt de toeristische actualiteit en schrijft elke week een nieuwsbericht, over Vlaanderen of ver daarbuiten.
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels