Stoneman Arduenna: mountainbikedroom in de Oostkantons

Zomer 2020 start in de Oostkantons het eerste Stoneman Arduenna-seizoen, de Belgische editie van de meest uitdagende mountainbikeroute in Europa. Goed voor 3400 hoogtemeters en 176 lengtekilometers. Adembenemende vergezichten en uitdagende parcours die door de toppen en dalen van de Belgische Eifel en het Ardens massief lopen. Alle typische vergezichten en landschappen van de Oostkantons passeren de revue tijdens deze Stoneman Arduenna: rustieke bossen, rivieren, het plateau van de Hoge Venen en de adembenemende uitgestrektheid tot aan de horizon.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het Toeristisch Agentschap Oost-België. Meer info vind je hier.

Marathonspecialist

In het buitenland kennen ze de Stoneman al langer. Het is het geesteskind van Roland Stauder. Deze marathonspecialist uit het Zuid-Tiroolse Sexten fietste een mooi palmares bijeen: samen met Thomas Frischknecht eerste in de Transalp van 2001, Crocodile Trophy-winnaar en World Cup Marathonkampioen in 2003, vicekampioen in 2004, derde in 2006. Na zijn profcarrière startte Stauder met zijn project; de Stoneman Dolomiti. De voormalige profrenner zette een route uit in de bergen rond zijn woonplaats Sexten. Met een lengte van 115 kilometer en 4000 hoogtemeters was de route uitdagend, maar dan zonder wedstrijdstress. En met de bijhorende natuurbeleving. Het werd een succes. Al snel werd het concept geëxporteerd naar Duitsland (de Stoneman Miriquidi), Zwitserland (de Stoneman Glaciara) en Oostenrijk (de Stoneman Taurista). Vanaf 2020 wordt deze lijst aangevuld met onze eigen Stoneman Arduenna in de Oostkantons.

Eén, twee, drie

Het geesteskind van voormalig MTB-marathonwereldkampioen Roland Stauder is de natte droom van elke ambitieuze mountainbiker. Het principe is eenvoudig: bedwing op eigen tempo een vast uitgestippelde route in het hooggebergte. In één, twee of drie dagen. Verzamel onderweg de nodige stempels, kroon jezelf met een gouden (in één dag), zilveren (in twee dagen) of bronzen trofee (in drie dagen) en zie je naam prijken als Stoneman-kampioen op de officiële website. Geniet onderweg vooral van de mooie omgeving. Oprichter Roland Stauder is immers vooral geïnteresseerd in het bewust waarnemen en beleven van de natuur.

De Stoneman-trofee

Elke zomer schrijven 15.000 tot 18.000 mountainbikers zich in voor één van Europese Stoneman-parcours. Vanaf deze zomer kan dat ook in eigen land. Onze Stoneman Arduenna volgt, naast een beboste route met veel single trail passages en steile beklimmingen, ook enkele ontspannen passages. De route verbindt een rist dorpen met elkaar. Zo rijd je door Malmedy, Signal de Botrange, Robertville, Bütgenbach, Schönberg, Ouren, Burg Reuland, St. Vith en Monteau. Acht controleposten voorzien de deelnemers van de broodnodige stempels die nadien recht geven op de Stoneman-trofee.

Startpakket

De Stoneman Arduenna is een gevarieerd, goed gemarkeerd en seizoensgebonden open circuit dat in 1 tot 3 dagen in individueel te bepalen etappes kan worden afgelegd. Elke starter die zich officieel registreert bij de aankoop van het startpakket en binnen de gestelde tijd de acht stempels verzameld, wordt - indien gewenst - als officiële finisher op de Stoneman website vermeld. De basisversie van het starterspakket voorziet onder andere een kaart, een armband en een actuele GPS-track. Het startpakket Classic voorziet hetzelfde, maar met extra’s: een tasje, een overzichtskaart, een multifunctionele sjaal en een drinkfles. Beide pakketten kunnen aangevuld worden met de befaamde Stoneman-trofee. De Stoneman Arduenna-versie van die trofee bestaat uit een houten sokkel, de stalen Stoneman-figuur en een steen die uitgehouwen werd uit een rots in de Ardennen. Ter plaatse een startpakket aankopen behoort tot de mogelijkheden. Vooraf een pakket aankopen op de website levert een mooie korting op. Het huidige Arduenna-seizoen loopt tot 15 september 2020.

Partners voor onderweg

Voor mountainbikers die de Stoneman Arduenna in meerdere dagen willen afwerken, biedt de toeristische dienst van de Oostkantons overnachtingsmogelijkheden. De infrastructuur van de deelnemende accommodatiepartners is gericht op de mountainbikers: aankomen, fiets voorbereiden op de volgende rit en ontspannen. De dag nadien wacht immers de volgende etappe. De arrangementen starten vanaf één overnachting voor de Stoneman gold-renners, de meest ambitieuze mountainbikers die de 176 kilometers in één dag afwerken. Twee overnachtingen zijn voorzien voor de Stoneman silver-renners en drie overnachtingen voor de Stoneman bronze-renners. Een broodnodig en stevig ontbijt zit meestal standaard inbegrepen in de aantrekkelijke prijzen. De accommodatiepartners werden strategisch gekozen op de Arduenna-route. Ze geven niet alleen de meest fanatieke, maar ook de recreatieve mountainbikers alle mogelijkheden om de Stoneman Arduenna tot een goed einde te brengen.

Opgelet! Hebt u concrete plannen voor een bezoek aan de Oostkantons of interesse in de Stoneman Arduenna? Informeer u eerst over de COVID-19-regels van het moment en de toestand in de regio. Maak er een gezonde uitstap of (mountainbike)vakantie van!

Meer info via deze links:

Stoneman Arduenna in de Oostkantons
Stoneman Arduenna
Starterspakket
Arrangementen

Indien je meer informatie wil of vragen hebt, kan je terecht bij: Huis voor Toerisme Hoge Venen – Oostkantons | Place Albert 1er 29a | 4960 Malmedy | +32 80 33 02 50 | www.ostbelgien.eu | info@ostbelgien.eu

Copyrights foto's: Stoneman Arduenna Dennis Stratmann

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Hotel Bütgenbacher Hof is het kleine paradijs midden de prachtige natuur van de Oostkantons. Voor veel Vlamingen is dit moderne en klassevolle hotel een vaste waarde!

..."
"
Puur genieten! Dat is de enige manier om een verblijf in Hôtel des Bains te beschrijven. De ruime kamers zijn zeer comfortabel en voorzien van alle luxe. In je badkamer is een grote regendouche het hoogtepunt. ’s Morgens word je wakker met een prachtig uitzicht over het meer van Robertville.
..."
"

Dit charmante hotelletje herbergt acht trendy en individueel ingerichte luxekamers, allemaal met een eigen badkamer, tv, telefoon en minibar. In dit verblijf zijn gezelligheid en rust troef.

..."