Stijlvol Nederland: het Museumkwartier van Amsterdam

De naam van de wijk Museumkwartier is ontleend aan de drie belangrijkste musea: het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum en het Van Gogh Museum. Naast deze musea, eist ook het Concertgebouw in de wijk een prominente rol op. Vandaar dat de medewerkers en bezoekers van het Concertgebouw liever spreken over de Concertgebouwbuurt.

Muziek à volonté

Het Concertgebouw in Amsterdam geldt als een van de beste concertzalen ter wereld. Het Concertgebouw werd aan het eind van de negentiende eeuw gebouwd op initiatief van een groep Amsterdamse muziekliefhebbers. Al vanaf de opening in 1888 werd de akoestiek van de Grote Zaal geroemd. In deze zaal heeft het Koninklijk Concertgebouworkest zijn thuisbasis. Daarnaast zijn andere nationale en internationale orkesten, zoals het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest en de Wiener en Berliner Philharmoniker er regelmatig te gast. Het Concertgebouw staat jaarlijks garant voor maar liefst 700 concerten. Wie architectuur prefereert boven muziek, kan zich inschrijven voor een van de drie wekelijkse rondleidingen. Cultuurtrip naar Amsterdam? Bezoek dan zeker deze muziektempel.

Voor meer informatie over het concertgebouw kan je hier terecht. 

Rembrandt à volonté

Het Rijksmuseum is de schatkamer van de Nederlandse kunst. De collectie biedt een overzicht van de nationale kunst en geschiedenis vanaf de 15e eeuw. De nadruk ligt evenwel op de kunstwerken van de 17e-eeuwse meesters als Rembrandt, Johannes Vermeer en Frans Hals. Eén tentoonstellingsruimte van het Rijksmuseum Amsterdam werd zelfs speciaal aangelegd voor het beroemde schilderij ‘De nachtwacht’ van Rembrandt. 

Klik hier voor meer informatie over het Rijksmuseum en Rembrandt. 

Van Gogh à volonté

Het Van Gogh Museum in Amsterdam bezit de grootste collectie kunstwerken van Vincent Van Gogh. Het museum toont permanent de topwerken in een vaste opstelling. De 19e -eeuwse kunstschilder mag dan zijn eigen museum hebben in Amsterdam, tijdens zijn leven werd Van Gogh enkel gewaardeerd door enkele kunstvrienden. Hij verkocht niet meer dan een handvol schilderijen. Het gebrek aan commercieel succes had later een praktische kant: na Vincents dood in 1890, bleef het grootste deel van zijn werk in het bezit van zijn familie. In 1962 schonk de familie Van Gogh tweehonderd schilderijen, vijfhonderd tekeningen en ruim achthonderd brieven aan de Nederlandse staat. Die collectie werd de basis van het Van Gogh Museum. Een aantal van de bekendste werken zijn te zien in het museum; ‘De aardappeleters’, de ‘Zonnebloemen’ en ‘Korenveld met kraaien’. Het Van Gogh Museum is meer dan een museum. Het is ook het toonaangevende centrum voor onderzoek naar Van Gogh. Zopas voltooide het team van het museum een diepgaand onderzoek van de beroemde ‘Zonnebloemen’. Onderzoek van de verf toonde aan dat heel wat oorspronkelijke kleurnuances gedeeltelijk verloren gingen. Een conclusie van het onderzoek is dat de grond- en verflagen van de ‘Zonnebloemen’ stabiel zijn, maar zeer gevoelig voor trillingen en veranderingen in luchtvochtigheid. Daarom wordt het werk niet meer uitgeleend. Wie dit topstuk wil zien, moet dus naar Amsterdam.

Meer informatie over het Van Gogh Museum kan je hier terugvinden. 

Meer Van Gogh

Wie nog meer wil genieten van de werken van Van Gogh, kan terecht in het Kröller-Müller Museum in Otterlo. Het museum bezit, met bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen, een van de grootste Van Gogh-verzamelingen ter wereld. 

Meer info over Van Gogh in het Kröller-Müller Museum vind je hier.

Meer info over stijlvol Nederland vind je hier.

Duurzaam naar Nederland

Nederland ontdekken kan met één van de twaalf IC-treinen die Brussel en Amsterdam dagelijks met elkaar verbinden. Sporen naar Amsterdam kan ook met de hogesnelheidstrein Thalys. Vier keer per dag is er ook een IC-verbinding tussen Brussel en Den Haag. De trein is de snelste, meest comfortabele en meest milieuvriendelijke manier om naar en in Nederland te reizen. Sinds januari 2017 rijden alle treinen in Nederland op groene stroom. Het maakt een treinreis 75% ‘schoner’ dan reizen met de auto en veroorzaakt zeven keer minder uitstoot dan een vliegtuig. Nederland heeft niet alleen een goed uitgebouwd spoornetwerk: de verbindingen met bus, tram en metro sluiten er naadloos op aan. Het openbare vervoer in Nederland gebruikt een OV-chipkaart, een soort kredietkaart die geldig is voor bus, tram, trein en metro. Tijdig een treinticket aanschaffen en voor het opstappen de OV-chipkaart opladen, is handig en spaart geld. Cash betalen is in veel bussen en trams niet mogelijk of is aanzienlijk duurder. 

Voor meer info over ‘groene’ treinreizen naar Nederland kan je terecht bij NMBS internationaal en/of Thalys.

Copyright foto's: Erik Smits, Dmitry Eliuseev, Ron Kerkhoven, Minke Wagenaar
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Mooi midden het snijpunt van Nederland, Duitsland en België vormt Hotel Winselerhof een oase van rust, natuur en genieten. Het behoort tot de Zuidlimburgse Oostwegel Collection. Een absolute aanrader is het exquise restaurant Pirandello, waar men de smaak van Italië serveert.

..."
"
Net achter het Maastrichtse Vrijthof vind je het Kruisherenhotel: een oude kerk met kloostercomplex van de monnikenorde der Kruisheren. De bouw werd begin van de zestiende eeuw afgerond, binnenin is de design supermodern.
..."
"

In het heuvellandschap van Zuid-Limburg bevindt zich het Parkhotel Het Gulpdal. De familie Huls baat het viersterrenhotel uit in Slenaken, een pittoresk dorp met authentieke vakwerkhuizen. Het hotel heeft een prachtige ligging in het dal van de rivier Gulp.

..."