Stijlvol en duurzaam naar Den Haag: het Mauritshuis en Escher in het paleis

Dit jaar is het 350 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn overleed. Het Mauritshuis in Den Haag bezit een van de belangrijkste Rembrandt-collecties ter wereld, en toont deze in één uitzonderlijke tentoonstelling. Het Mauritshuis staat in de shaduw van het Binnenhof, de zetel van de Nederlandse regering en parlement. Het museum is gevestigd in het indrukwekkende stadspaleis dat Maurits, graaf van Nassau-Siegen, liet bouwen. In 1822 werd de kunstcollectie van het Nederlandse koningshuis er ondergebracht. Het Mauritshuis bezit ook nog andere topstukken uit de Nederlandse schilderkunst zoals Vermeers ‘Meisje met de parel’ en ‘Het puttertje’ van Carel Fabritius.

Anatomie met Dr. Tulp

Dit Rembrandtjaar toont het museum voor het eerst alle achtien schilderijen die ooit als ‘Rembrandt’ zijn verworven. Zo toont de tentoonstelling uiteraard de onomstreden meesterwerken zoals ‘De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp’. Van elk schilderij wordt verteld hoe het in het Mauritshuis terecht gekomen is, hoe men er vroeger naar keek en welke nieuwe inzichten het kunsthistorisch én wetenschappelijk onderzoek hebben opgeleverd.

Rembrandt, de Rubens van Nederland

Na de scheiding van België en Nederland in 1830 gingen beide landen op zoek naar een nationale identiteit. Ook in de kunst. België vond die bij Rubens en Bruegel. Nederland riep Rembrandt uit tot het nationale icoon. De tentoonstelling vertelt ook hoe het beeld van Rembrandt hierdoor is veranderd. Vijf schilderijen uit de originele collectie van het Mauritshuis worden inmiddels niet meer beschouwd als echte Rembrandts. Het zelfportret van een jonge Rembrandt blijkt bijvoorbeeld een kopie te zijn van het originele zelfportret in het Germanisches Nationalmuseum in Neurenberg. Het raadselachtige ‘Saul en David’ gold lang als één van de mooiste Rembrandts in het Mauritshuis. Tot Rembrandt-kenner Horst Gerson in 1969 vaststelde dat het te slordig en oppervlakkig gemaakt was om van de meester zelf te zijn. Recent onderzoek toonde aan dat die tekortkomingen veroorzaakt zijn door latere restauraties en overschilderingen. Daarom wordt het tegenwoordig weer beschouwd als een echte Rembrandt. De tentoonstelling loopt tot 15 september. Nadien worden twee schilderijen uit de collectie diepgaand onderzocht. Deze werken werden aangekocht als echte Rembrandts, maar ze worden nu door het museum als ‘twijfelgevallen’ beschouwd. Tijdens het onderzoek zal het Mauritshuis beide schilderijen grondig restaureren.

Voor meer informatie over het Mauritshuis en de tentoonstelling, klik je hier

Meer Rembrandt

Het Rijksmuseum in Nederland is hét nationale museum van Nederland. Het Rijksmuseum bezit een van de belangrijkste collecties van Hollandse meesters van de Gouden Eeuw (Frans Hals, Johannes Vermeer). En natuurlijk Rembrandt van Rijn. Het absolute hoogtepunt van deze collectie is de 'Nachtwacht' van Rembrandt.

Escher in het paleis

M.C. Escher speelde met perspectief en ruimte. De Nederlandse kunstenaar werd er wereldberoemd mee. In het voormalige winterpaleis van koningin Emma is een permanente tentoonstelling met ruim honderdvijftig prenten van M.C. Escher, waaronder zijn bekendste meesterwerken. Daarbij zijn de ‘onmogelijke’ voorstellingen zoals ‘Dag en nacht’, waarin vogels uit Hollandse weiden lijken te groeien en ‘Klimmen en dalen’, waarin rijen mensen in een oneindige lus trappen op- en aflopen. Deze fantasierijke constructies van Escher zijn gebouwd op gezichtsbedrog.

Houtblokken en lithostenen

Het Paleis toont ook vroeg werk, zoals prachtige Italiaanse landschappen, studietekeningen van Moorse mozaïeken en bizarre stillevens. Aan de hand van houtblokken en lithostenen wordt de werkwijze van Escher op een toegankelijke manier uitgelegd. De kunstenaar was een graficus die houtsnede, houtgravure en lithografie gebruikte. Een tekening was voor hem een voorstudie voor een grafisch kunstwerk. De permanente tentoonstelling is ingedeeld aan de hand van de twee hoofdthema’s uit Eschers werk: eeuwigheid en oneindigheid. Bij eeuwigheid spelen natuur, perspectief en spiegeling de hoofdrol. Onder oneindigheid vallen wiskundige principes als vlakvulling, veelvlakken van sterren en planeten.

Optische illusie

Klinkt dit allemaal te ernstig? Dan wacht op de tweede verdieping de interactieve tentoonstelling ‘Kijken als Escher’. Hier beleef je zelf een wereld vol optische illusies. In de Kamer van Escher worden kinderen groter dan hun ouders, lijken muren te verschuiven en toont een magische bol een vreemde wereld. Met het touchscreen programma ‘Ontwerp je eigen patroon’ maak je zelf een vlakvulling à la Escher.

Escher zonder beperking

Het museum zocht een manier om de optische illusies van Escher beleefbaar te maken voor mensen die blind zijn of een visuele beperking hebben. Van verschillende topwerken werden reliëfmodellen gemaakt. Zo kunnen mensen met een visuele beperking deze niet alleen voelen, maar ook de achterliggende gedachten achter het werk ervaren. Sinds november zijn er aparte rondleidingen voor blinden en slechtzienden. Speciaal getrainde gidsen vertellen over het leven en werk van Maurits Cornelis Escher met behulp van de ontwikkelde stukken.

Meer informatie over de tentoonstelling vind je hier

Meer Escher

Meer werken van Escher zijn in Nederland ook te bezichtigen in het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en – uiteraard – in het Rijksmuseum van Amsterdam.

Voor meer info over stijlvol Nederland kan je hier terecht.

Duurzaam naar Nederland

Nederland ontdekken kan met één van de twaalf IC-treinen die Brussel en Amsterdam dagelijks met elkaar verbinden. Sporen naar Amsterdam kan ook met de hogesnelheidstrein Thalys. Vier keer per dag is er ook een IC-verbinding tussen Brussel en Den Haag. De trein is de snelste, meest comfortabele en meest milieuvriendelijke manier om naar en in Nederland te reizen. Sinds januari 2017 rijden alle treinen in Nederland op groene stroom. Het maakt een treinreis 75% ‘schoner’ dan reizen met de auto en veroorzaakt zeven keer minder uitstoot dan een vliegtuig. Nederland heeft niet alleen een goed uitgebouwd spoornetwerk: de verbindingen met bus, tram en metro sluiten er naadloos op aan. Het openbare vervoer in Nederland gebruikt een OV-chipkaart, een soort kredietkaart die geldig is voor bus, tram, trein en metro. Tijdig een treinticket aanschaffen en voor het opstappen de OV-chipkaart opladen, is handig en spaart geld. Cash betalen is in veel bussen en trams niet mogelijk of is aanzienlijk duurder. 

Voor meer info over ‘groene’ treinreizen naar Nederland kan je terecht bij NMBS internationaal en Thalys

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels