Het zuiderse Zuiden van België: de Gaume

De Gaume zou wel eens het best bewaarde geheim van ons land kunnen zijn. De streek in het meest zuidelijke deel van België bulkt van de pittoreske dorpjes en uitgestrekte heuvellandschappen. Je kijkt er niet alleen de ogen uit, de heerlijke streekgerechten met verse typische producten zorgen voor een weekendje weg om van te smullen. GRANDE.be ging de culinaire kant van de prachtige Gaumestreek verkennen met vertrek in Acremont, een klein dorpje dat deel uitmaakt van Bertrix. Al van op grote afstand is het geblaat van de schapen van boerderij Bergerie d’Acremont te horen. Eigenaar Peter verwelkomt ons met een brede glimlach.

De schapenboer kweekt meer dan 250 Belgische melkschapen, een met uitsterven bedreigde diersoort. Het Vlaamse echtpaar Barbara en Peter hecht veel belang aan de versheid van hun producten. “Mensen weten tegenwoordig niet meer waar het eten op hun bord vandaan komt”, vertelt Peter. “Onze producten bestaan voor honderd procent uit schapenmelk, zonder toegevoegde stoffen. De kaas die hier op je bord ligt, komt rechtstreeks van de schapen.” Peter ontvangt regelmatig groepen, die hij eerst rondleidt in de stallen waar pasgeboren lammetjes rondstrompelen.

Achter de boerderij ligt een uitgestrekte weide waar de dieren in alle vrijheid kunnen grazen. Na de rondleiding volgt het moment suprême. Ik krijg een bord voorgeschoteld met een ruim aanbod heerlijke kazen. Als dessert is er ijs, uiteraard gemaakt van schapenmelk. Door de grotere hoeveelheid eiwitten is het gezonder en heel smeuïg. “In de zomer verandert onze boerderij in een ijssalon”, lacht Peter. “Mensen komen echt van ver om ons ijs te proeven.”

Spiritualiteit in Orval

In het midden van de Gaumse bossen ligt de abdij van Orval. Een imposante site waar spiritualiteit echt in de lucht hangt. De abdij is gesticht in 1070 en behoort tot de kloosterorde van de cisterciënzers. Tijdens de Franse Revolutie werden de gebouwen volledig verwoest en platgebrand. Slechts enkele oude muren bleven rechtop staan. Deze ruïnes zijn gerestaureerd en zijn zeker een bezoek waard. In 1927 werd beslist om de abdij herop te richten en er opnieuw een kloostergemeenschap onder te brengen. Architect Henry Vaes zette zijn schouders onder het project en koos voor kenmerken uit de romaanse kunst. De nieuwe abdij is vooral gebouwd uit kalksteen, typisch voor deze streek. Wanneer je rondwandelt op het domein, voel je onmiddellijk een golf van rust over je heen spoelen. Het is er muisstil…

Er wonen nog steeds monniken die hun leven volledig wijden aan God. Na een rondleiding door de prachtige tuinen neemt de gids ons mee door een lange donkere gang, met muren van maar liefst vijf meter dik, naar een achttiende-eeuwse kelder. Hier worden allerlei kunstcollecties tentoongesteld.

Bij de abdij hoort natuurlijk de brouwerij van het bekende trappistenbier Orval. Deze werd in 1931 gesticht om de heropbouw en het onderhoud van de gebouwen te financieren. Orval is niet enkel bekend om zijn bier, sinds 1928 bereidt de abdij ook kaas. Het recept werd samengesteld door de trappistenmonniken van de Franse abdij van Port-du-Salut op basis van verse volle koemelk van boerderijen uit de omgeving. Proeven van de kaas en het bier van Orval kun je in de Ange Gardien, een leuk café met zicht op de gebouwen van de abdij, gelegen aan het water. Hier kun je exclusief kennismaken met de groene Orval van het vat.

La petite Provence belge

We verlaten Orval en vervolgen onze reis naar het zuidelijkste punt van ons land: Torgny. Dat werd verkozen tot een van de mooiste dorpjes van Wallonië en ligt aan de grens met Frankrijk. Het schilderachtige stadje wordt wel eens la petite Provence belge genoemd, en terecht. De schattige kalkstenen huisjes met blauwe luiken doen je vergeten dat je in België bent. Langs het heuvelachtige landschap bereiken we de wijngaard Poirier du Loup. Door de goede geografische ligging geniet Torgny een uitzonderlijk droog en warm microklimaat, wat heel gunstig is voor de wijngaarden. Omdat het stadje in een vallei ligt, breken de wolken op de heuvels, waardoor het hier meestal zonnig en droog blijft. Poirier du Loup telt 7.500 wijnstokken met de druivensoorten auxerrois, chardonnay, pinot noir en pinot blanc.

Nadat we de wijngaard bezocht hebben, neemt de eigenaar ons mee naar het centrum van Torgny. In de Rue de l’Ermitage bevindt zich immers zijn wijnkelder. Daar legt hij uit welke stappen er ondernomen worden tussen het plukken van de druiven en het drinken van de wijn. Daarna belanden we in een gezellig kelderkamertje waarvan de muren bekleed zijn met wijnrekken. “Dit is ons proeflokaal”, vertelt de eigenaar. “We produceren een droge witte wijn, een rode wijn, een roséwijn, een schuimwijn en een heerlijke ratafia.” De wijnen zijn zeker te pruimen, vooral de rosé is heel fris en aangenaam van smaak.

Terwijl de avondzon valt op het charmante dorpje, maken we ons klaar voor een gastronomisch diner in La Grappe d’Or, een oude Gaumse hoeve die werd omgebouwd tot een klasserestaurant. Chef Clément Petitjean presenteert je echte haute cuisine, de gerechten zijn ware culinaire kunstwerken. Om de twee maanden verandert de kok zijn kaart, naargelang het seizoen, zodat hij steeds met de beste producten werkt. Bij elk van de acht gangen hoort een passende wijn.

Chocoladekunstwerken

Na een comfortabele nacht zetten we onze tocht verder richting het noorden. We houden halt in Florenville, een levendige stad op de Sinemuriaanse cuesta, een soort heuvel die typisch is voor de Gaumestreek. Op de Place Albert vind je Les Chocolats d’Edouard, een bekende chocolaterie. Edouard Bechoux kan hier al sinds 1998 zijn passie voor chocolade kwijt. Hij is een ware artiest en leerde het vak tijdens zijn jaren in Italië. De chocolatier geeft zelf regelmatig les en wordt dikwijls gevraagd op belangrijke evenementen over de hele wereld. Edouard laat ons verschillende soorten pure chocolade proeven met heel intense smaken. Er zitten ook zeer speciale, experimentele smaken bij, zoals een praline gevuld met ganache en gekaramelliseerde rozemarijn.

In het atelier achter de winkel geeft hij een demonstratie en toont hij zijn talenten. Bij de chocolaterie hoort ook een restaurant, waar je kunt smullen van heerlijke desserts en hartige gerechten. Als lunch serveert de kok een kalfslapje met een saus van chocolade en rode wijn, een verrassend lekkere combinatie.

Op de rotsen van Bouillon

Diep verborgen in het Ardense woud ligt de middeleeuwse stad Bouillon. Rond de oude stadskern kronkelt de Semois. De grote burcht steekt imposant boven de stad uit en is dé trots van Bouillon. Het kasteel dateert uit de tiende eeuw en ligt op een rots boven de rivier. Godfried van Bouillon was hier een belangrijk figuur en heeft er dan ook een groot standbeeld. Hij erfde de stad en haar burcht van keizer Hendrik IV en was een van de grote leiders van de Eerste Kruistocht, die resulteerde in de herovering van Jeruzalem. De imposante burcht neemt je mee naar de middeleeuwen. Je kunt er rustig rondlopen en op ontdekking gaan langs de drie forten die verbonden zijn door bruggen.

Op het centrale ereplein van het kasteel kun je kennismaken met roofvogels. Begeleid door een valkenier tonen arenden, gieren, valken en buizerds hun kunstjes. In de kelders van de burcht kom je via een tentoonstelling alles te weten over de bekende Godfried van Bouillon. De zolder huist dan weer een museum over de evolutie van het schrift in de middeleeuwen tot nu. Vanuit het museum leidt een trap je naar de hoogste toren van het kasteel, waar je een adembenemend zicht hebt op Bouillon en de Semois, die zich een weg baant tussen de bossen en de stad.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Hotel Bütgenbacher Hof is het kleine paradijs midden de prachtige natuur van de Oostkantons. Voor veel Vlamingen is dit moderne en klassevolle hotel een vaste waarde!

..."
"

In hotel Radisson RED Brussels geniet je van de levendige sfeer, de kunst, de muziek. Dit is de Europese hoofstad: ook voor Belgen is er veel te ontdekken!

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Midden-november 2018 opende Radisson het gloednieuwe Radisson Blu Hotel Brugge op de site ‘Nieuw Brugge’, gelegen aan het station. Het hotel ligt op slechts een korte loopafstand van het pittoreske stadscentrum van Brugge. GRANDE.be deed de test en was gecharmeerd!

..."