Sportief, chique en snel op de Oostenrijkse skipiste

De ontwikkeling van de skisport gaat al sinds het begin hand in hand met modetrends en technologische vooruitgang. GRANDE.be neemt je mee voor een rit terug in de tijd doorheen de voorbije eeuw op de Oostenrijkse skipiste.

Leave your hat on!

De Oostenrijkse uitvinder van het alpineskiën, Mathias Zdarsky, ging nooit skiën zonder zijn hoed, zijn das en zijn lange wollen jas. Pas wanneer vrouwen op de piste verschenen, werd de kledingstijl belangrijker. De dames skieden naar beneden in hun beste zondagskleren met hoge hoeden en zijden sjaaltjes. Tijdens de jaren 1920 leek de skipiste net een catwalk. Wollen rokken, beenwindsels en hoedjes uit nertsbont waren een alledaags zicht op de piste. Skipionier Hannes Schneider raadde aan strakke stoffen te gebruiken zodat er na een val geen sneeuw achterbleef in je kleren. Vanaf 1950 namen sterren als Marilyn Monroe, Liz Taylor en Ingrid Bergmann zijn advies ter harte: zij introduceerden windbreakers en strakke rekbroeken op de piste. Wat weinigen weten is dat de broeken gevuld waren met krantenpapier om de koude tegen te gaan. En dan waren er ook nog de te grote Noorse wollen pullovers die vrouwen vaak wilden showen. Ze bonden hun jas dan rond hun middel en waren bereid een verkoudheid op te lopen in het belang van de mooiste mode.

Neon, Pink & Co.

Tijdens de jaren 70 was de hype natuurlijk de alomtegenwoordige ski-overall met schreeuwerige lila, turquoise en roze kleuren, vaak veel te groot en een afgrijselijk zicht. Net zoals de spannende ski-salopette uit die tijd. Maar het toppunt uit de jaren 70 zijn toch de pastelkleurige pufjassen met gewatteerde schouders.

Vandaag de dag kan je in de Oostenrijkse winterresorts verschillende kledingstijlen zien. Alles werkt: van alledaagse kleuren tot oogverblindende kleurencombinaties. En de hedendaagse skikleuren kan je evengoed naast de piste dragen. Winterjassen en stevige laarzen werken zowel op de après-ski als op restaurant.

Comfortabele skiliften

Over comfort gesproken: het transport in de Oostenrijkse skiregio’s is van de bovenste technologische plank. Denk maar aan de Zirmachbahnlift met 6 verwarmde comfortstoelen in het Schlick-skigebied of de luxueuze Flying Mozartgondel in Wagrain. Wachten is verleden tijd: in 1-2-3 sta je bovenaan de berg.

De liften waren niet altijd zo modern en hoogtechnologisch. Ouderen zullen zich vast nog de enge houten eenpersoonsstoeltjes herinneren: de krakende kabelbaan boven je hoofd, de oppasser die de gasten op de lift moest helpen, een ijzeren ketting of staaf klemde je veilig vast. En dan kon het wel eens misgaan: de lift die bleef hangen en passagiers die in de ijskoude wind hingen te bengelen boven de sneeuwgrond. Met bevroren vingers en tenen tot gevolg...

Tegelijkertijd sneller en trager

Skiliften doen er minder lang over om boven op de berg de raken, maar geven tegelijk de gasten meer tijd om in te stappen. Door de glazen omkleding kunnen passagiers, buiten de wind, even uitrusten en comfortabel genieten van het uitzicht. Sommige gondels kunnen ronddraaien en geven hun inzittenden een weids 360° paranoma. Mathias Zdarsky, die voetje voor voetje door de sneeuw de berg op strompelde, zou zijn ogen niet geloven!

Meer info

Foto's © ÖNB Rübelt Lothar- Wenzel Jelinek, Archiv Winter! Sport! Museum!, Doppelmayr Seilbahnen Gmbh - Österreich Werbung
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Vlakbij de start van de Asitz kabelbaan en tegenover het Epic Bikepark Leogang ligt het prachtige viersterrenhotel Salzburger Hof Leogang. Het hotel biedt een unieke wellnesservaring aan midden in de Oostenrijkse bergen en is de perfecte uitvalsbasis voor fietsers en wandelaars.

..."