Special Canada: Op zwier met Joe van Jasper Tour Company

Over Jasper, zijn National park en de lokale fauna en flora is al heel wat geschreven. GRANDE.be volgde Joe Urie, een lokale gids met meer dan 20 jaar ervaring en een unieke vertelstijl.

Joe verloor zijn hart aan de bergen in 1988, een fenomeen dat herkenbaar is voor veel inwoners van Jasper. “Ik kwam voor een seizoen naar de Canadese Rocky Mountains en kijk, meer dan 20 jaar later ben ik hier nog altijd”, vertelt Joe enthousiast.

Kroonjuweel van de Rockies

Nadat Joe ons is komen oppikken aan het hotel, rijden we naar de eerste stop. Vandaag staat de Maligne Valley Adventure met een begeleide wandeling op het programma. We beklimmen de Athabasca Valley tot waar die overloopt in de Maligne Valley. Wandelend langs het canyon zijn we getuige van de furieuze stroming in de rivier die ons uiteindelijk zal leiden naar Medicine Lake en vervolgens Maligne Lake.

Het Maligne Lake is het grootste natuurlijke meer van de Rocky bergketen. Het kleine eiland met enkele trotse bomen omringd door helderblauw water en in de verte de machtige Rockies, het is een bijna onbeschrijfelijk tafereel. Dit is zonder twijfel de clichépostkaart van West-Canada. Zelf beschrijft Joe het als “het kroonjuweel van de Canadese Rockies”.

Joe heeft een eigen boot liggen op het meer en je kan de Maligne Valley Adventure boeken met een cruise in plaats van de wandeling. Dan gidst hij je mee naar Spirit Island, dat kleine eiland met die enkele bomen in het meer. “Als je daar staat is het net alsof je op de drempel van ‘The Hall of the Gods’ staat.” Hij quoot ontdekkingsreiziger Mary Schäfer die dit wonder als eerste mocht aanschouwen: “There burst upon us that which, all in our little company agreed, was the finest view any of us had ever beheld in the Rockies!”

De zoektocht naar wild

De volgende dag volgen we Joe op zijn Summer Wildlife Tour. Het Jasper National Park staat bekend voor z’n vele Canadese wildlife. Joe blijkt een onuitputbare bron van kennis en een geboren verteller vol enthousiasme en energie.

Voorbereid is Joe zeker: wanneer we enkele herten spotten, haalt hij uit de koffer van het busje allerlei geweien om ons de verschillen soorten uit te leggen. Toen we nog geen coyotes waren tegengekomen, verraste hij iedereen door blaffend een coyote na te bootsen om –tevergeefs- enkele uit hun hol te lokken. Als kers op de taart konden we op de terugweg zowel een grizzlybeer van zeer nabij zien, en enkele kilometers verder een zwarte beer.

Joe Urie is in het verleden niet voor niets verkozen tot beste gids van de Rockies. Met zijn enthousiasme, energie en ervaring maakt hij elke uitstap de moeite waard. Als echte natuurliefhebber geeft hij bovendien tips om dieren te benaderen en met zijn ervaring in spoorzoeken krijg je gegarandeerd wilde dieren te zien.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"
Aan de rand van de zakenwijk van Montreal ligt dit Hotel Le Dauphin. En wat verderop ligt ook de oude haven en het oude Montreal. Dit hotel biedt ruime en moderne kamers met uitzicht op de grootste stad van Quebec.
..."