Special Canada: Big Ten van Jasper National Park

Afrika heeft z’n Big Five, maar wij gingen op zoek naar de ‘Big Ten’ in het Jasper Nationaal Park, met 11 000 km2 het grootste natuurpark in de Canadese Rocky Mountains. De dikhoornschapen, elanden, bevers, sneeuwgeiten en beren wachten op ons.

Dag 1: Panoramische rit naar Jasper

We rijden naar Jasper via de Icefields Parkway of Highway 93. Deze heeft de reputatie een van de mooiste wegen ter wereld te zijn. Hij slingert langs en over scherpe bergkammen en biedt uitkijkpunten die de moeite waard zijn om voor te stoppen. Een bekende stop zijn de Columbia Icefields, de grootste ijsmassa in de Rockies. Deze gletsjer strekt zich uit over een oppervlakte van 325 vierkante kilometer in een uitgestrekt dal waar de wind genadeloos heerst.

De Parkway brengt ons uiteindelijk in provinciestad Jasper dat volledig omringd is door het nationaal park. We zijn benieuwd naar al het wildlife dat we hier gaan tegenkomen.  

Dag 2: ‘Walking and talking’

Paula Beauchamp neemt ons de volgende dag mee op haar ‘Walks and Talkstour’ door het park. Paula woont al heel haar leven in Jasper en kent het Nationaal Park en al z’n paden, watervallen, gletsjers, meren en canyons als haar broekzak. Vol passie vertelt ze persoonlijke verhalen die de tour zo uitzonderlijk maakt. “De bedoeling is om mijn jarenlange kennis door te geven aan elke persoon die mij als gids kiest”, verklaart ze. “Ik probeer niet gedurende de hele wandeling te praten, maar ga op zoek naar sporen van dieren om zo de mensen een compleet nieuwe wereld te laten kennen.”

We kiezen voor de Maligne Canyonroute die ons ook langs Maligne Lake voert. Hier spotten we onder andere enkele dikhoornschapen, en drie elanden. Verder langs het pad staat Paula plots stil. Ze fluistert: “Kijk daar, een witstaartsneeuwhoen”, fluistert ze. “Die kennen jullie in Europa zeker niet?” Later tijdens de wandeling zien we aan de overkant van een riviertje ook grondeekhoorns, fluithazen en grijze marmotten. Paula geeft uitgebreid informatie over de fauna en flora, en bovendien wijst ze ons op elke detail in de bossen.

Dag 3: Het water op

Dag drie betekent kano-dag. Met het avontuurlijke reisbureau Wild Current Outfitters brengen we de dag door op het water. We maken een kanotocht vlakbij Jasper, op Pyramid Lake. Onze instructeur Mike Lodge legt uit met welk doel we het water opgaan. “Dit is een inwijding tot de Canadese cultuur waar de kano vanzelfsprekend deel van uitmaakt.” Hij voegt er lachend aan toe: “Wij zorgen voor lokale proevers en warme dranken om van te genieten op de oeverkant, jullie zorgen voor het enthousiasme en de ooooh’s en aaaah’s.”

Mike had gelijk. Wanneer we langs de met sneeuwbedekte bergtoppen op de Rockies peddelen, maakt iedereen gretig gebruik van zijn fotocamera. Plotseling krijgt Mike een zwarte beer met haar jong in het oog, in alle rust op zoek naar een verse zalm. Niemand kan zijn ogen geloven, ze zijn zo dichtbij. Enkele uren later en enkele kilometers verder passeren we het bouwwerk van enkele otters en zien we een geschrokken wapiti het bos inlopen.

Dag 4: Welverdiende rustdag

Van al dat wandelen en peddelen mag er al eens een rustdag ingepland worden. We beslissen om even noordwaarts te rijden naar de Miette Hotsprings. Deze warmwaterbronnen zijn de warmste in heel de Canadese Rockies. Bovenaan de berg, in het begin van de stroom, bedraagt de temperatuur maar liefst 54°C. De waterpoelen worden natuurlijk gekoeld en in Miette kan je kiezen of je in een warme, hete of ijskoude bron springt. Badend in het water werpen we een laatste blik op de prachtige omgeving.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"
Aan de rand van de zakenwijk van Montreal ligt dit Hotel Le Dauphin. En wat verderop ligt ook de oude haven en het oude Montreal. Dit hotel biedt ruime en moderne kamers met uitzicht op de grootste stad van Quebec.
..."