Special Canada: Betoverend bergparadijs Banff

In het hartje van de Canadese Rocky Mountains ligt Banff, een onvervalst bergparadijs in winter en zomer. Met een overvloedige keuze aan bergen, pieken, dalen en meren heeft Banff veel te bieden voor zijn bezoekers.

Banff als uithangbord voor toeristen

Het piepkleine stadje Banff staat ondanks zijn 9 000 inwoners bekend als een van Canada’s meest toeristische trekpleisters dankzij het omgevend berglandschap en de warmwaterbronnen. In 1883 ontdekten drie werkmannen van het Canadese Pacific Railway verschillende natuurlijke warmwaterbronnen aan Sulphur Mountain. Vandaag vind je er de Cave & Basin National Historic Site. De stadskern werd van bij het ontstaan ontwikkeld met het oog op toerisme. Banff werd een echt dienstencentrum voor de massa’s toeristen die er het hele jaar door halt houden.

“Door de lage koers van de Canadese dollar krijgt het Amerikaanse toerisme naar de regio een boost.”, vertelt voorzitster Leslie Bruce van het Banff  & Lake Louise Tourism. Behalve Noord-Amerikanen voelen ook Canadezen zich meer aangetrokken tot de Banff. “Canadezen uit Ontario en het westen van het land blijven hier voor een staycation. Ze blijven voor een langere periode met in Banff met het gezin om hier hun vakantie door te brengen.”

Waar natuur en kunst samenkomen

Het begin van de Cave & Basin bronnen ligt op de top van Sulphur Mountain, hiernaartoe neem je best Banff Gondola. Op slechts 10 minuten sta je op de piek van de berg, en het adembenemend uitzicht krijg je er bovenop. Wandelliefhebbers kunnen te voet naar de top wandelen over een pad van 5,6 km. Vervolgens rusten in de warmwaterbronnen en voor halve prijs met de gondel de berg terug afdalen.

Veel artiesten en kunstenaars vinden deze adembenemende plek en de omliggende bergen en bossen een bron van inspiratie. Je kan hun werk bezichtigen in de Mountain Galleries Fairmont Banff Springs. Wil je nog meer natuurkunst? Verderop ligt het Whyte Museum of the Canadian Rockies: een cultureel erfgoedmuseum dat alles verzamelt, bewaart en tentoonstelt dat met de Canadese Rocky Mountains te maken heeft.

Oudste nationaal park in Canada

In Banff draait uiteindelijk alles rond de omliggende bergen, gletsjers, bossen en meren. Als enige Canadese gemeente is het omgeven door het oudste natuurpark van Canada, het Banff National Park dat maar liefst 6 641 km2 groot is. Sinds 1984 prijkt het park op de UNESCO-Werelderfgoedlijst, deels te danken aan de reuzenhoge hoodoos, dat zijn kalksteenpilaren uitgehouwen door jarenlange water- en winderosie.

Talrijke helderblauwe meren vullen het landschap van de Canadese Rocky Mountains. Een daarvan is Lake Louise, een meer waar het water een intrigerende smaragdgroene schijn heeft gekregen door de steenstof uit de omliggende gletsjers. Vermillion Lakes is de verzamelnaam voor drie meren waar je met wat geluk veel wild kunt tegenkomen. Vanaf hier kan je uitkijken op de Bow River, Mount Norquay en Banff.

Alle seizoenen prijs

Alle seizoenen valt er wel iets te beleven in Banff, zeker voor sportievelingen. Verschillende wandelroutes lopen doorheen de Rockies en het stadje. Ook fietsers en mountainbikers kunnen verschillende routes van lange en korte afstanden uitkiezen.

Wie denkt dat Banff er in de winter leeg en verlaten bijligt, vergist zich. Met bekende skigebieden als Sunshine Village en Mt Norquay blijven de toeristen het hele jaar door langskomen.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"
Aan de rand van de zakenwijk van Montreal ligt dit Hotel Le Dauphin. En wat verderop ligt ook de oude haven en het oude Montreal. Dit hotel biedt ruime en moderne kamers met uitzicht op de grootste stad van Quebec.
..."