Special Bali: Nusa Penida, het avontuurlijke broertje van Bali

Blootsvoets en met opgerolde broekspijpen stappen we de veerboot af, we zetten voet aan wal in Nusa Penida, waar de steile kliffen en goudgele stranden ons toelachen. Hoewel Bali en Nusa Penida per boot amper 45 minuten van elkaar verwijderd liggen, zijn de verschillen tussen beide eilanden onmiskenbaar. De ongereptheid en de dramatische landschappen die Nusa Penida rijk zijn, trekken menig bezoeker aan. De smalle en kronkelende wegen leiden naar de mooiste uitzichtpunten en pittoreske dorpskernen waar de tijd lijkt stil te staan. 

Natuurpracht en wilde golven langs de westkust 

We rijden met een verouderde Toyota over de nauwe wegen van het eiland. Behendig en zonder veel moeite manoeuvreert onze gids Wayan voorbij de tegenliggers op een geasfalteerde weg die eigenlijk nét breed genoeg is voor één wagen. Dat dit niet de geschikte locatie is voor een beginnend motorrijder valt niet te ontkennen. “Er gebeuren dagelijks ongelukken op deze wegen”, vertelt Wayan. “Toeristen die voor het eerst een motorfiets huren, kunnen de haardspelbochten en onvoorspelbare tegenliggers vaak niet juist inschatten, met alle gevolgen van dien”. 

We bereiken veilig onze eerste stopplaats van de dag, Kelingking Cliff, een van de meest bijzondere plekken op het eiland. De ruige rotsen, die omringd worden door azuurblauwe zee, vormen de afbeelding van een gigantische Tyrannosaurus Rex. Het uitzicht is adembenemend, maar de weg die naar het strand leidt is ontzettend gevaarlijk. Na een steile en glibberige afdaling bereiken we het strand, waar de golven onstuimig tegen de kliffen kolken. Vanop een veilige afstand aanschouwen we dit natuurspektakel. Amper 10 meter van ons vandaan dobberen een aantal reuzenmanta’s - ook bekend als de grote duivelsroggen - rustig in het water.  

We dalen af naar de stad en de westkant van het eiland. "Wie Broken Beach wil bereiken, moet eerst de ‘broken road’ trotseren”, grapt Wayan. Broken Beach is een unieke rotsformatie die een natuurlijke brug vormt waar je overheen kan lopen. Op een aantal minuten wandelen van Broken Beach vinden we nóg een bijzondere plek, Angel’s Billabong. Deze natuurlijke infinity pool is een van de meest fotogenieke hotspots van het eiland. Wie die rotsen omhoogklimt, wordt beloond met een fantastisch uitzicht.

Oog in oog met reuzenmanta’s

De natuurpracht op Nusa Penida bevindt zich niet enkel op het land, maar verschuilt zich ook diep in de zee. Getrainde duikers kunnen hun hart ophalen in Manta Point, dé plek op het eiland om drie meter brede mantaroggen te spotten. Wie de manta’s liever vanop een veilige afstand bewondert, kan ervoor kiezen een snorkeltour te boeken. Zowel nabij Manta Point als voor het strand van Crystal Bay is het kleurrijke koraal een toeristische attractie op zich. 

Duurzaamheid op één 

Het is heerlijk ontwaken in de bungalows van Blue Harbor Beachfront. Vanuit onze private bungalow, die zich midden op het strand bevindt, zijn we slechts een paar voetstappen van de zee verwijderd. Het ecohotel bevindt zich op wandelafstand van de stadskern en beschikt over een prachtige infinity pool die rechtstreeks uitkijkt op Mount Agung, één van de actieve vulkanen op het naburige eiland Bali. 

Tijdens een wandeling over het strand ontdekken we de hippe beachbar Penida Colada. Vooral rond zonsondergang is het hier heerlijk vertoeven. De uitgebreide menukaart, het gezellige interieur en de unieke locatie maken van Penida Colada één van de ultieme uitgangsplekken van het eiland. Dag in dag uit kent deze beachbar een grote toestroom aan toeristen. “Een aantal jaar geleden verhuisden we onze zaak van een paar huizen verderop naar deze nieuwe locatie”, vertelt uitbater Wayan, “Het concept was zo’n groot succes dat de oude zaak te klein werd voor het clienteel dat dagelijks over de vloer kwam. Toeristen op Nusa Penida zijn op zoek naar ongereptheid en authenticiteit, maar houden er ook van om met een cocktail in de hand tot rust te komen in een gezellige setting”. 

Penida Colada draagt duurzaamheid hoog in het vaandel. Wie een zak vuilnis van het strand opraapt en binnenbrengt, krijgt een gratis kokosnoot of koffie aangeboden. “We vinden het erg belangrijk dat het eiland proper blijft. De lokale bevolking mag niet lijden onder het toenemende toerisme”, vertelt Wayan, “daarom proberen we de toeristen met dit soort initiatieven te motiveren om het strand plastiekvrij te houden”. 

Eilandhoppen op Nusa Lembongan en Ceningan

De ochtendzon staat hoog aan de hemel, wanneer we onze teenslippers aantrekken om er opnieuw op uit te trekken. Na een fikse wandeling over het goudgele strand van Nusa Penida bereiken we de haven. In een piepklein bootje varen we richting Nusa Lembongan, één van de minder bekende en ruigere Nusa-eilanden. Daar hoppen we op de motorfiets en rijden we langs de mooiste stranden die het eiland rijk is.

Wanneer we een verkeerd steegje inslaan, kijken de hardwerkende zeewiertelers ons vreemd aan, maar ook wij kijken onze ogen uit. We zijn beland op een van de vele zeewierplantages die het eiland telt. Terwijl Bali bekend staat voor de weelderige rijstterrassen, vormt op Nusa Lembongang de zeewierteelt de voornaamste landbouwactiviteit. Sinds de zeewierteelt eind vorige eeuw geïntroduceerd werd, floreert de economie. Het merendeel van de families op Nusa Lembongan leven van de opbrengst ervan. 

We houden halt bij Dream Beach, een idyllisch strand omgeven door hoge kliffen. Vanop het terras van een gezellige beach club, met uitzicht op deze weergaloze baai, genieten we in alle rust van een bord Mie Goreng.  Bij valavond ruilen we onze motorfiets in voor een retourticketje naar Nusa Penida. Vanop de boot zien we de zon langzaamaan wegzakken in de zee. 

De afgelopen jaren evolueerden de Nusa-eilanden van een onbeminde vergeten plek in de Indische oceaan naar het toevluchtsoord voor de avontuurlijke reiziger. Het toerisme op de eilanden mag op dit moment dan nog wel in zijn kinderschoenen staan, wie van het authentieke Indonesische leven wil proeven, rept zich naar Nusa Penida. 

Copyright foto's: Eavan Fahy
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek