Special Bali: Eilandhoppen op het exotische Lombok

De Indonesische archipel bestaat uit meer dan 17.000 vulkanische eilanden, waarvan er ruim 6.000 bewoond worden. Daarmee kroont Indonesië zich tot ’s werelds grootste eilandstaat. Een betere plek om dwars door de azuurblauwe zee van eiland naar eiland te hoppen vind je nergens. Wij kozen het ruige Lombok met zijn ongerepte stranden, adembenemende baaien en surfspots van wereldklasse als uitvalsbasis om de idyllische Gili-eilanden vlak voor de kust van Lombok te verkennen. 

Culturele tradities in het hart van Lombok 

Vanuit Padangbai op Bali meren we na een onstuimige twee uur durende tocht op zee aan in de haven van Senggigi. Bovenop het dek van de boot bespeuren we de eerste verschillen met naburig eiland Bali. Het groene eiland Lombok straalt rust uit. Donkere wolken hangen dreigend boven de haven en creëren een dramatische sfeer. In tegenstelling tot Bali zijn het hier geen luxueuze beach clubs of toeristische winkeltjes waar we op afstevenen, maar wel een bosrijk gebied met torenhoge palmbomen. 

Wanneer we voorbij traditionele dorpjes rijden, wordt al snel duidelijk dat lokale tradities hier hoog in het vaandel worden gedragen. “We vinden het erg belangrijk om onze cultuur in stand te houden”, vertelt gids Eskander. “Dat uit zich zowel in het dagelijkse leven als tijdens ceremonies en feesten. Negentig procent van de eilandbewoners hangen de Islam aan, maar we houden er wel onze eigen culturele tradities op na”. 

Luide muziek en gejuich zijn de voorbode van feest in het dorp. “De dorpsbewoners vieren een trouwpartij”, licht Eskander toe. “Dit brengt ons meteen bij een van de meest bijzondere tradities op ons eiland. Een aantal dagen voor de trouwceremonie ontvoert de bruidegom zijn toekomstige bruid in het holst van de nacht naar zijn ouderlijk huis. Daar wordt de bruid hartelijk verwelkomd met een groots feest. Wanneer de ouders hun dochter de volgende ochtend niet thuis aantreffen, beseffen ze dat iemand om de hand van hun dochter heeft gevraagd. De familie van de bruid dwaalt dan door het dorp, op zoek naar het huis waar hun dochter verblijft”. 

Lokale ambachten als drijfveer van de economie in Sasak Ende

We brengen een bezoek aan Ende, een traditioneel Sasakdorpje. Eeuwenlang al houdt de Sasak-bevolking zijn traditionele levensstijl in stand door het schuwen van moderne technologie en elektriciteit. Sinds een aantal jaar blaast een moderne wind door Lombok. Huizen worden vernieuwd, steden worden uitgebouwd en nieuwe wegen worden aangelegd. Verschillende Sasak-dorpen willen hun eigenheid behouden en weigeren hun traditionele dorpen, bestaande uit houten hutten, te verlaten. De dorpsbewoners leven er van de verkoop van handgemaakte gewoven kledij, pottenbakken en landbouwactiviteiten. Verschillende dorpen zijn open voor toeristen. Hoewel de bevolking ons met een glimlach verwelkomt, rijst toch de vraag of de bewoners van het dorp echt tevreden zijn met ons bezoek dan wel dat ze gedwongen worden hieraan mee te werken. 

Zwemmen met schildpaden op Gili Trawangan

Vandaag verlaten we Lombok en nemen we de boot naar Gili Trawangan, het grootste en drukste eiland van de Gili’s. Deze populaire bestemming is ontzettend toeristisch, maar toch bleef de relaxte sfeer bewaard. Op het eiland werden gemotoriseerde voertuigen verboden, er zoeven je dus geen scooters om de oren. De lokale bevolking verplaatst zich te voet of met de fiets, maar wie gepakt en gezakt op het eiland aankomt kan gebruik maken van paard en kar. 

Overdag kan je er heerlijk fietsen. Een paar uur tijd is voldoende om het hele eiland te verkennen, maar de fiets geeft je ook de vrijheid om een leuk strand uit te kiezen en de fascinerende onderwaterwereld te bewonderen. Bij Turtle Point kan je, zoals de naam al doet vermoeden, grote waterschildpadden spotten. De kans dat je oog in oog staat met een van deze prachtige dieren is erg groot. De nieuwsgierige schildpadden zwemmen graag een eindje met je mee. 

We stappen aan boord van een klein motorbootje met glazen vloer, dat ons meeneemt naar de mooiste snorkelplekken rondom de Gili’s. De sterke wind en hoge golven voorspellen onrust, maar eens we het helderblauwe water induiken, staan we versteld van de onderwaterpracht. Koraalriffen in de felste kleuren en fascinerende gezonken standbeelden vormen het decor van het onderwaterlandschap vlak voor de kust van Gili Meno, het kleinere broertje van Gili T. Naast kleurrijke vissen en schildpadden duikt plots een kleine haai op. Even schrikken, maar de gids verzekert ons dat de haai ongevaarlijk is. We bewonderen het zeldzame blauwe koraal en zetten na een uurtje snorkelen voet aan wal op Gili Meno, waar we genieten van een drankje en een verse maïskolf.  

Na zonsondergang komt Gili Trawangan pas echt tot leven. Het centrale plein, vlak voor de haven, wordt omgebouwd tot een bijzondere avondmarkt. Enthousiaste marktkramers proberen je met een verkoopspraatje te verleiden en de geur van traditionele Indonesische gerechten doet je instant watertanden. De gegrilde verse vis, met kreeft als specialiteit, is hier van topkwaliteit en de zoete gebakjes, bereid op basis van rijst, maken je maaltijd compleet. 

Hiken door de legendarische Merese heuvels 

De weg naar Kuta, de grootste stad in het zuiden van Lombok, loodst ons doorheen groene valleien naar de baai van Mawun, waar turkoois water, spierwitte stranden en woeste golven die tegen de rotsen slaan ons in vervoering brengen. 

Na een verfrissende duik rijden we door naar Mandalika, waar we een bezoek brengen aan het gloednieuwe MotorGP circuit. Het circuit van Mandalika wordt omgeven door twee idyllische baaien en mag zich zonder twijfel ’s werelds meest exotische racecircuit noemen. Dit najaar verwelkomt Lombok de eerste Internationale World Superbike Race in Mandalika, een event waar de Indonesiërs vol spanning naartoe leven. “De bevolking van Lombok is erg trots dat dit grote event op hun eiland zal plaatsvinden”, vertelt Eskander. “De tickets zijn al maanden uitverkocht. Wie geen ticket kon bemachtigen, zal het spektakel volgen vanuit de heuvels rondom het circuit”.  

In de late namiddag bereiken we Merese Hill, waar we de natuur induiken op zoek naar de beste locatie om de zon in de zee te zien ondergaan. “Het heuvellandschap rondom Kuta is erg bijzonder. Achter iedere heuvel ontdek je een andere baai. Bij valavond stroomt de eerste heuvel vol met toeristen die met een hapje en een drankje willen genieten van de zonsondergang”, vertelt Eskander. “Ze beseffen niet dat de verste heuvels het mooiste uitzicht bieden”. De wandeling doorheen het heuvellandschap brengt ons langs ongerepte stranden. We klauteren over hoge rotsen en balanceren op smalle paden om de top van de laatste heuvel te bereiken. Wat we daar zien stelt niet teleur, in het bijzijn van tientallen aapjes die speels heen en weer springen en ons nieuwsgierig aanstaren, zakt de zon steeds verder weg in de uitgestrekte zee. 

Copyright foto's: Eavan Fahy
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek