Special Bali: Drie verrassende regio’s

Bali, het beroemde Indonesische eiland grenzend aan de Balizee in het noorden en de Indische oceaan in het zuiden, is al jaren geliefd bij menig reiziger. De gastvrijheid van de lokale bevolking, de paradijselijke stranden, de indrukwekkende onderwaterwereld en de rijke cultuur maken van Bali een bestemming die bij velen hoog op de bucketlist prijkt. Hoewel het eiland met zijn 5780 vierkante meter niet tot de grootste Indonesische eilanden behoort, valt er zoveel te beleven dat het uitkiezen van de leukste verblijfsplekken tot keuzestress kan leiden. GRANDE.be loodst je naar drie verrassende regio’s waar je nog van het authentieke Balinese leven kan proeven. 

1. Sanur, charmante badplaats aan de zuidoostkust 

Sanur, een klein vissersdorpje in het zuidoosten van Bali, kende door de Nederlandse kolonisatie en de invasie van Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog een woelig verleden. In de jaren zeventig keerde het tij en ontpopte het kleine vissersdorpje zich tot de eerste toeristische badplaats op Bali.

In tegenstelling tot feestbestemmingen Canggu, Kuta en Seminyak heerst in Sanur een heel ontspannen sfeer. De parelwitte zandstranden, rustig golvende zee, luxueuze hotels en gezellige beachbars trekken voornamelijk gezinnen met kinderen en oudere koppels aan, maar ook de lokale bevolking houdt van de bemoedigende stemming die de straten van Sanur vult. 

Met de fiets naar de avondmarkt 

Vlak voor het strand werd een vijf kilometer lange promenade gebouwd, waarlangs tal van hippe restaurants en koffiebars te vinden zijn. Slenter voorbij de vele boetiek- en souvenirwinkeltjes of huur een fiets en verken de volledige kustlijn. 

Na zonsondergang ontvouwt zich nabij Sindhu Beach een impressionante laatavondmarkt, waar de lokale bevolking in kleine warungs of eetstalletjes de lekkerste Balinese gerechten uit de pan tovert. Geniet van de traditionele kipsatés met pindasaus, bestel een mix van verse gegrilde vis of waag je aan een pikante curry. Schuif aan tafel met de lokale bevolking, die maar al te graag een praatje met je slaat, en laat alle nieuwe indrukken rustig nazinderen. 

Tip: Sanur ligt slechts een paar kilometer van de internationale luchthaven van Denpasar verwijdert. Boek een aantal nachten in een van de prachtige resorts die Sanur rijk is om te acclimatiseren na de lange reis en voor het eerst kennis te maken met de Balinese cultuur. 

2. Kintamani, een oase van rust aan de voet van Mount Batur

In de schaduw van de indrukwekkende Mount Batur, één van Bali’s actieve vulkanen, ligt het pittoreske dorp Kintamani. In vergelijking met andere toeristische regio’s op het eiland lijkt de tijd in Kintamani stil te staan. Met een verbaasde en nieuwsgierige blik verwelkomen de bewoners van Kintamani je in hun dorp. 

De afgelopen jaren, en dan vooral tijdens de coronapandemie, werden rondom de dorpskern tal van gloednieuwe verblijfsplekken gebouwd. De inwoners van Kintamani, die zich voornamelijk met landbouwactiviteiten bezighouden, ontdekken langzaamaan de economische voordelen die de aangewakkerde interesse van buitenlandse toeristen in hun dorp met zich meebrengt.  

In Kintamani kan je heerlijk overnachten, of je nu kiest voor een luxueus viersterrenhotel of een eenvoudige slaaphut, één ding hebben alle slaapplekken gemeen: ze bieden een formidabel uitzicht op de beroemdste vulkaan van het eiland, Mount Batur. 

Naar de top van de vulkaan

De meeste reizigers verblijven slechts één nacht in Kintamani om zich vroeg in de ochtend aan de steile beklimming van de vulkaan te wagen. Je moet er wel je nachtrust voor opgeven, want stipt om drie uur word je opgepikt en naar de voet van de berg gebracht.

Gewapend met een zaklamp en een houten wandelstok, leidt een ervaren gids je naar boven. Het wordt een race tegen de klok, want je wil de zon, die in de zomermaanden al rond zes uur opkomt, uiteraard voorblijven om te kunnen genieten van een prachtige zonsopkomst. Nog met slaap in de ogen haasten wij ons naar boven langs de soms erg smalle paadjes. Zonder het goed en wel te beseffen, bereiken we al na anderhalf uur klimmen de top, als allereerste! Wat een magisch gevoel om na een zware tocht helemaal als eerste boven te komen. Terwijl we rustig bijkomen met een heerlijke tas thee, stromen de wandelaars met mondjesmaat toe. Na een uurtje wachten werden we op 1717 meter hoogte beloond met een adembenemende zonsopkomst. Tijdens de afdaling ontdek je pas hoe het vulkaanlandschap er echt uitziet, want tijdens de beklimming was het nog pikdonker. Vanaf de top, maar ook tijdens de tocht naar beneden, ontvouwt zich een mystiek kleurenspel waarbij de heuvelruggen door de eerste zonnestralen worden belicht.  

Eens terug op de begane grond gunnen we onze spieren welverdiende rust in de warmwaterbronnen die zich aan de westkant van Danau Batur, het Meer van Batur, bevinden. 

3. De betoverende streek rond Amed

Amed, een charmante regio aan de Oostkust, is een van de best bewaarde geheimen op Bali. Negen kleine kustdorpen liggen uitgestrekt langs de veertien kilometer lange kustlijn. Wie op zoek is naar Balinese authenticiteit en de drukke feestbestemmingen op het eiland even achter zich wil laten, is in Amed aan het juiste adres. Nergens op het eiland wisselen verschillende landschapstypen zich zo snel met elkaar af. Op de motorfiets rijd je voorbij zwarte zandstranden, grillige rotsformaties en groene weilanden. Mount Agung, de hoogste actieve vulkaan op Bali, domineert het landschap.

Aan boord bij lokale vissers

De onderwaterwereld voor de kust van Amed behoort met zijn kleurrijke koraalriffen tot het beste van wat Bali te bieden heeft. De kustlijn wordt al jaren erkend als de beste duik- en snorkellocatie op het eiland dankzij zijn fascinerende onderwatertempels en gezonken scheepswrakken. Hoewel bij duikers deze plek steevast op hun verlanglijstje staat, is Amed bij het grote publiek nog onbekend. Wanneer je de scooter even aan de kant zet en op goed geluk een strand oploopt, ontdek je verlaten paradijselijke stranden waar lokale vissers druk in de weer zijn hun vangst te lossen na een ochtend op zee. Met een brede glimlach op het gezicht nodigen ze je uit voor een tocht in hun houten vissersboot. Bij valavond trotseer je samen met een lokale visser de woeste golven van de zee, op zoek naar makreel en barracuda. In een mum van tijd sleurt de sterke wind je mee tot diep in de zee, louter met de hulp van een groot windzeil. Net wanneer je denkt dat deze ervaring zijn hoogtepunt bereikt heeft, duikt naast de boot een groep dolfijnen op die nieuwsgierig op en neer springen. Als de zon de mooiste kleuren aan de hemel tovert en langzaam achter Mount Agung verdwijnt, bereik je het strand van Amed met, bij goed geluk, een vis in de hand en een hart vol nieuwe indrukken. 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek