Special Bali: Avontuur en cultuur in het artistieke Ubud

Ubud, het culturele en artistieke epicentrum van Bali is een van de meest geliefde plekken op het eiland. Weelderige rijstterrassen, tal van hindoeïstische tempels en een rijke cultuur vormen het decor van deze bruisende stad, die dankzij zijn centrale ligging door vele reizigers als uitvalsbasis wordt gekozen tijdens een bezoek aan Bali.

Ubud werd begin 2022 door reizigers van over de hele wereld verkozen tot favoriete stad in Azië. De combinatie van adembenemende natuur, verrijkende culturele ervaringen en spiritualiteit, spreekt tot de verbeelding. GRANDE.be neemt je mee naar alle niet te missen hoogtepunten in en rond deze fascinerende stad. 

1. De gifgroene rijstterrassen van Tegalalang

In de heuvels rondom Ubud liggen de iconische rijstterrassen van Tegalalang verscholen. De meeste toeristen maken hier slechts een korte fotostop, maar ook een trekking dwars doorheen het heldergroene gebied behoort tot de mogelijkheden. 

We besluiten onze scooter aan de kant te zetten en de rijstvelden in te duiken. Hoewel we op de eerste heuvels nog een aantal toeristen kruisen, valt er om de hoek niemand meer te bespeuren. We moeten ons best doen om overeind te blijven op deze smalle aardeweggetjes en komen om de haverklap landbouwers tegen die druk in de weer zijn om de rijstterrassen te onderhouden. In gebrekkig Engels geven ze ons met een brede glimlach uitleg over het rijstkweekproces dat zijn stempel drukt op het landschap in centraal Bali. 

2. Luwak koffie, de duurste koffie op aarde 

Een aantal kilometer verderop maken we een tussenstop bij Alas Harum, waar we met zicht op de rijstvelden één van de Balinese specialiteiten proeven, Luwak koffie. De luwak, een klein diertje met een spitse snuit en tevens een afstammeling van de kat, komt voor in Zuidoost-Azië en is verzot op overrijpe koffiebessen. Met de uitwerpselen van de luwak wordt een unieke koffiesoort gecreëerd. Door het tijdrovende brandingsproces en de exotische smaak werd Luwak koffie verheven tot de duurste koffiesoort ter wereld.  Hoewel je voor een tas koffie al snel acht euro kwijt bent, behoort Luwak koffie tot een van de lokale delicatessen die je steevast moet proberen wanneer je een bezoek brengt aan Bali. 

3. Dompel je onder in het Hindoeïstische geloof bij de heilige watertempel

Pura Tirta Empul is één van de drukst bezochte watertempels in Indonesië. De tempel, die werd opgedragen aan Vishnu, de god van het water, heeft verschillende natuurlijke waterbronnen die als heilig worden beschouwd door de Hindoeïstische gemeenschap. Balinezen brengen éénmaal per jaar een bezoek aan deze tempel om te baden in het heilige water. Voor we het tempelcomplex mogen betreden, bedekken we ons met een sarong, een traditionele wikkelrok gemaakt uit de mooiste kleuren. 

Op de grote binnenplaats vinden we een helder bad met dertig waterspuwers. Dagelijks schuiven tal van Hindoes in lange rijen aan om deel te nemen aan dit belangrijke reinigingsritueel. Wie zich wast bij iedere watertuit, gaat volgens het Hindoeïstische geloof met een gereinigde ziel naar buiten. Het ritueel wekt sinds een aantal jaren ook de interesse van Westerlingen op. Toeristen die de traditionele gebedskledij aantrekken worden uitgenodigd deel te nemen aan het ritueel. 

Hoewel Islam de staatsgodsdienst is in Indonesië, hangen de meeste inwoners van Bali het Hindoeïstische geloof aan. “De Balinese gemeenschap volgt hoofdzakelijk het Hindoeïsme”, vertelt gids Borhan, “maar het is opvallend hoe respectvol en vreedzaam verschillende religies en culturen met elkaar omgaan op ons eiland”. Het Hindoeïsme uit zich dan ook op iedere straathoek in Bali. “Alle Hindoes die over een eigen huis beschikken, bouwen op hun stuk grond een tempel ter ere van de goden”, legt Borhan uit. “Wanneer de zon opkomt staan de Hindoes op om een eerste offer uit te brengen. Vaak bestaat dit offer uit prachtig gekleurde bloemen, een koekje en een heerlijk geurend wierookstokje. Je vindt deze offers overal waar je kijkt, nabij tempels, maar ook midden op het voetpad”. 

4. Actief Ubud: rafting op de onstuimige Agung rivier 

Vroeg in de ochtend worden we opgepikt en naar de startplaats van ons rafting avontuur gebracht. Met een reddingsvest aan, helm op en peddel in de hand dalen we af naar de Ayung rivier, die zich diep in de vallei schuilhoudt. Eens we in de sloep stappen trotseren we samen met gids Kadek de wilde wateren en ontwijken we om de haverklap gigantische rotsen. Tijdens een twee uur durend avontuur op het water komen we voorbij impressionante watervallen en idyllische panorama’s. Halverwege ons traject houden we even halt om te sippen van een verse kokosnoot. Een verfrissende duik in het water, waarbij we meedeinen op de stroming van de rivier, maakt deze belevenis helemaal compleet! Na een stevige beklimming naar het basekamp schuiven we aan tafel en worden we verwend met een Balinese lunch. 

5. Op bezoek bij de aapjes in Monkey Forest 

De groene wouden rondom Ubud bieden onderdak aan vele unieke diersoorten waaronder de Balinese langstaart aap. In Monkey Forest kan je een bezoek brengen aan de meer dan duizend aapjes die in het immense park wonen. “De apen zijn hier niet mensenschuw, ze vinden al deze aandacht erg normaal”, vertelt Borhan, “Maar let op, ze mogen er dan wel lief uitzien, ze kunnen brutaal uit de hoek komen. Je kijkt hen best niet in de ogen en raak hen zeker niet aan”, klinkt het. We komen in het park voorbij prachtige en lachwekkende taferelen: moeders die hun pasgeboren baby’s beschermen, jonge aapjes die nieuwsgierig een eindje met ons meewandelen en een reusachtig mannetje die, zonder waarschuwing, vanuit een boom op de rug van een toerist springt om eten uit haar rugzak te stelen. We ondervinden ook aan den lijve waarom we deze onverschrokken dieren best niet aanraken. Wanneer we een klein aapje helemaal alleen op een tak zien zitten, besluiten we wat dichterbij te komen. Hoewel het aapje rustig blijft zitten wanneer we hem zachtjes aaien, komen in een mum van tijd vijf grote apen op ons afgestormd die agressief hun tanden laten zien. We kunnen er best om lachen, maar we observeren de aapjes na dit incident toch vanop een veiligere afstand. 

6. De traditionele ochtendmarkt in Ubud 

In het centrum van Ubud vindt iedere ochtend een traditionele markt plaats waar Balinezen massaal hun inkopen doen. Op de grote marktplaats worden verse groenten en fruit, bloemen en vlees verhandeld. Een bezoek aan deze kleurrijke lokale markt biedt een interessante inkijk in het authentieke Balinese leven. Later op de dag worden op dezelfde locatie kraampjes opgesteld waar leuke souvenirs worden verkocht. In de zijstraten rondom de markt kan je bij talloze spa’s terecht voor een deugddoende massage. De traditionele Balinese massage is onze ultieme favoriet! 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek