Spa en Luik: sprankelend water en een vurige stede

Een citytrip die twee steden combineert kan tot verrassende contrasten én gelijkenissen leiden. Spa, als kuuroord ooit zo wereldbefaamd dat wellnessfaciliteiten vaak gewoon een ‘spa’ worden genoemd, is een oude parel die weer begint te schitteren. De industriehoofdstad Luik, vaak de Vurige Stede genoemd, hervond de grandeur van weleer.

Spa: een stad met een rijk verleden

Heb jij je al afgevraagd waarom in andere talen een kuuroord (of de wellnessafdeling in hotels,…) vaak ‘spa’ wordt genoemd? Dat Spa ooit het kuuroord der kuuroorden was, dankte het onder meer aan… de Russische tsaar Peter de Grote. In juli 1717 volgde de tsaar een kuur in Spa en een standbeeld in het centrum van Spa herinnert aan het bezoek van vroeger. Het heilzame water van de Ardennen was toen al in heel Europa befaamd. Na een paar weken tekende zijn lijfarts een document dat verklaarde dat Peter de Grote was verlost van diverse kwaaltjes. Dat viel in goede aarde bij andere Europese vorsten, zoals Jozef II, keizer van Oostenrijk én van de Oostenrijkse Nederlanden, de hertogin van Orléans, Gustaaf III van Zweden en vele anderen.

De ster van Spa als kuuroord taande in de twintigste eeuw, maar met de opening van nieuwe thermen (en de grotere aandacht voor wellness) is Spa weer booming. Een goede zaak, want ook toeristisch valt hier heel wat te beleven. De Peter de Grote bron bijvoorbeeld, een gebouw uit 1880 dat in 2012 helemaal werd gerestaureerd. In de wintertuin huist een permanente tentoonstelling met werk van Juan Miro. Een stadswandeling leidt ons langs het Maison Charlier, de église Notre-Dame en Saint-Remacle, het Casino en de oude Thermen. In de Koninklijke Villa – waar Leopold II’s echtgenote Maria-Hendrika resideerde terwijl haar man elders jong bloed opzocht – wordt de geschiedenis van de kuurstad geëvoceerd. Over Leopold gesproken: de Galérie Leopold II is een mooi stukje Spa dat helemaal wordt gerestaureerd. Wie meer zin heeft om gezellig te winkelen, kan zeker terecht in Spa, ook op zondag. Een hapje eten en iets drinken kan in een van de vele restaurantjes en cafés. En o ja, je kent Spa natuurlijk ook van het gelijknamige watermerk Spa, dat wordt geproduceerd door Spa Monopole en verwerkt uit de Koninginnebron, de Barisartbron en de Marie-Henriettebron. Je kan er meer over leren in het Museum van de waterstad.

Activiteiten buiten het centrum

In de heuvels buiten de stad, bevindt zich een oase van rust en totale ontspanning: de wereldberoemde Les Thermes de Spa. Hier wordt het moderne welzijn gecombineerd met het traditionele thermalisme en kan je allerlei behandelingen volgen. Sinds 2021 staan ze op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als deel van de Historische kuuroorden van Europa. In het kader van deze unieke gelegenheid werd een videoreeks gemaakt waarin inwoners van de stad hun reactie gaven. Zo ook inwoner Luc De Weerdt: "Deze erkenning is formidabel. Ik hoop dat dit anderen ook inspireert om te dromen over nieuwe initiatieven in de stad om de gemeenschap te versterken, want we moeten absoluut vermijden dat Spa wordt zoals Dubrovnik ... of Durbuy".

In de gemeente Stavelot, nabij Spa, ligt het wereldberoemde autoracecircuit Spa-Francorchamps waar heel het jaar door wedstrijden worden gehouden. Het circuit wordt door veel coureurs beschouwd als het mooiste circuit ter wereld. De bekendste races zijn de Formule 1-wedstrijden die in de zomer plaatsvinden.

Overnachten in Spa in het Radisson Blu Balmoral Hotel

In Spa zijn er twee Radisson Blu Hotels. Eén daarvan ligt in het centrum: het Radisson Blu Palace Hotel. Het hotel heeft een eigen kabelbaan die directe toegang geeft tot Les Thermes de Spa en biedt zelf ook verschillende spa-arrangementen aan.

Op een van de heuvels net buiten de stad vind je Radisson Blu Balmoral Hotel, gesitueerd in de bossen van de Belgische Ardennen. Het is een prachtig gebouw in de stijl van de jaren '40. De comfortabele kamers en suites geven je een beeldschoon uitzicht over de vallei. Het hotel heeft een elegant en eigentijds decor, fitnesscenter, zwembad en eigen spa met verschillende behandelingen, een sauna en een Turks bad. Binnen enkele minuten ben je bij Les Thermes de Spa of de golfbaan van de Royal Golf Club des Fagnes.

In het hotelrestaurant Entre Terre & Mer kun je smullen van de authentieke regionale keuken, vakkundig klaargemaakt door chef-kok Lionel Richard. Geniet na een heerlijke maaltijd van een lekkere cocktail in L’Entre Temps Bar, de ideale plek ook voor een spelletje snooker.

Chauvinisme

Van de lessen geschiedenis onthielden we dat Luik (net als Limburg) eeuwenlang los stond van de rest van wat nu België is. Het Prinsbisdom Luik, dat tot het Duitse rijk hoorde, was een buitenbeentje, een trotse einzelgänger, en dat werkt nog altijd door. Luik is Luik, vurig en niet helemaal onterecht een beetje chauvinistisch! Het perroen van Luik, een hardstenen zuil met daarop een rijksappel in de vorm van een pijnappel met een kruis, staat hier symbool voor. Andere steden die behoorden tot het vroegere prinsbisdom Luik hebben ook zo een perroen, bijvoorbeeld Sint-Truiden. De neergang van de grote industrieën werkte lang in Luik, maar vergis je niet: de stad is er weer helemaal klaar voor. Er kwamen veel jonge ondernemers bij en de stad kreeg een nieuw uitzicht. Met het door de Spaanse architect Calatrava verbouwde treinstation. En de hoge en opvallende kantoortoren Tour Paradis. Oude gebouwen kregen een stevige opfrisbeurt. Zoals het Curtiushuis, waar het Grand Curtius Museum de bezoekers trakteert op mooie tentoonstellingen over de boeiende geschiedenis van de stad. Ook liefhebbers van zilverwerk en porselein komen er aan hun trekken en de wapenafdeling zal zelfs pacifisten intrigeren. Andere musea zijn onder meer het Musée de la vie wallonne en het Musée Ansembourg. Het archeoforum onder de Place Saint-Lambert is een tijdscapsule, met sporen van prehistorische bewoning, een Romeinse villa en de funderingen van verschillende kerken en kathedralen.

Van zwembad tot cultuurplek

Dat Luik niets van zijn strijdkracht heeft verloren bewijst Cité Miroir, een oud badgebouw dat is omgebouwd tot een plek voor reflectie, debat en cultuur. Vergeet niet de kathedraal (en haar schatkamer) te bezoeken. Tenzij je liever het groen opzoekt en de hellingen van de citadel verkent, of op zondagochtend de markt Marché de La Batte afschuimt. Elke wandeling door de stad wordt trouwens beloond: je komt veel historische plekken, gedenktekens of gebouwen tegen, zoals het perron van Luik – het monument van de stedelijke vrijheden –, de 374 (ongeveer) trappen van de Montagne de Bueren, de Vleeshal uit 1546 of het mooie Hors-Château. Wie graag winkelt, komt hier flink aan zijn trekken. En hebben we het al over eten en drinken gehad? Wat ons opviel is het grote aantal patisserieën en tearooms. Verlaat Luik niet zonder een café liégeois te hebben genuttigd, en proef natuurlijk de befaamde ‘boulets à la liégeoise’!

La Boverie

Het mooiste hielden we voor het laatst: het museum La Boverie op het Outremeuse-eiland, een stukje Luik tussen twee armen van de Maas. De zuidelijke kant van het eiland is idyllisch groen. Hier bevindt zich een overblijfsel van de wereldtentoonstelling van 1905, een statig gebouw in Lodewijk XVI-stijl. Sinds 2016 huist hier het Museum voor Schone Kunsten van Luik, met plaats voor permanente en tijdelijke tentoonstellingen. Het gebouw kreeg een moderne uitbreiding en is een mooie wandeling vanuit het stadscentrum waard. In het museum zelf wachten meesters als Ingrès, Picasso, Ensor, Monet, Magritte, Wouters, Alechinsky, Gauguin, Delvaux en vele anderen je op, met als extraatjes zestiende-eeuwse doeken van onder meer Pieter Coecke, Frans Pourbus en Lambert Lombard. Enkele van deze werken waren al lang niet meer openbaar te zien. Een schitterende afsluiting van een verrassend verblijf in het oosten van ons land.

Meer info vind je via deze links:

Interview met inwoner van Spa Luc De Weerdt

Copyright foto's: Wim De Mont, Wallonie Bruxelles Tourisme, Spa Tourisme
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Op een van de heuvels net buiten het centrum van Spa, bevindt zich het viersterrenhotel Radisson Blu Balmoral Hotel. Het is dé ideale plek om te ontspannen en het centrum te bezoeken.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
In ‘Nieuw Brugge’ niet ver van het station vind je Radisson Blu Hotel Brugge. Het hotel ligt op slechts een korte loopafstand van het pittoreske stadscentrum van Brugge. Het is een prachtige moderne uitvalsbasis om de stad te bezoeken.
..."
"

Een juweeltje van een hotel, gehuisvest in een zeventiende-eeuws herenhuis langs de schilderachtige reien in hartje Brugge.

..."
"
Hotel Julien bevindt zich in twee historische gebouwen, omgeven door groene terrassen. Het biedt je heel wat stijl en comfort. De loungeruimte, een relaxerende plaats met boeken en magazines, leidt je naar de stijlvolle bar, waar je op je wenken bediend wordt.
..."
"

Verblijf in het vijf-sterren hotel van Brugge en ervaar een weekend vol luxe en cultuur! Iedere kamer en suite weerspiegelt de historische schoonheid van dit 15e eeuwse paleis, de voormalige residentie van de Hertogen van Bourgondië.

..."
"

In hotel Radisson RED Brussels geniet je van de levendige sfeer, de kunst, de muziek. Dit is de Europese hoofstad: ook voor Belgen is er veel te ontdekken!

..."
"
In het verleden deed dit gebouw al dienst als stoomkatoenspinnerij (1873), magazijn, broodbakkerij (1892) en garage. Maar sinds 2004 kreeg het een nieuwe toekomst als viersterrenhotel, centraal gelegen aan de rechteroever van de Leie.
..."
"

Dit charmante hotelletje herbergt acht trendy en individueel ingerichte luxekamers, allemaal met een eigen badkamer, tv, telefoon en minibar. In dit verblijf zijn gezelligheid en rust troef.

..."
"
De 150 bijzonder elegante kamers combineren historische charme met een moderne vormgeving. De suites die in de gerestaureerde zestiende eeuwse huizen gelegen zijn, bieden een prachtig uitzicht over de beroemde Korenlei aan de oever van de rivier de Leie.
..."
"

'Pluk de dag' is inderdaad hét motto in dit authentieke, rustgevende landhuis in de duinen. Je wilt immers zo lang mogelijk genieten van de bijzonder knusse familiesfeer. Die is er al in de gang, waar je ontvangen wordt.

..."

Pagina's