Santander: driemaal anders

Santander ligt in de Spaanse regio Cantabrië. Het is een veelzijdige reisbestemming waar verschillende activiteiten mogelijk zijn. Wij schotelen je drie kant en klare weekendjes voor om Santander te verkennen op jouw manier: sportief, cultureel of puur genietend. Met een reisgids, een stadsplan en dit artikel ter voorbereiding, vertrek je met een gerust hart.

Keuze 1: Het actieve weekend

In de vroege voormiddag vertrek je – gewapend met picknick en stapschoenen - richting de vuurtoren van Cabo Mayor. Na een tocht van ongeveer vijf kilometer kijk je uit over de Golf van Biskaje, waar je een plekje kan zoeken om te lunchen. Na de middag daal je weer af naar de stad, waar je een bezoekje brengt aan het indrukwekkende Museo Marítimo del Cantábrico aan de Avenida de Carrero Blanco. In het Parque de Mataleñas kan je daarna rustig joggen of de dierentuin bezoeken. Vanaf El Palacete del Embarcadero heb je nog een schitterend uitzicht over het water. Struin nog even door de stad en later op de avond trek je naar Casa Albo voor de beste paella van de stad. 

De Golf van Biskaje is een populaire surfbestemming en Santander heeft stranden genoeg. Neem de ferry in het centrum naar Playa de Somo en huur materiaal in de Escuela Cantabra de Surf. Ook op andere stranden zijn er surfscholen in overvloed. Voor 30 euro heb je de hele dag een surfboard en wetsuit. In de visrestaurantjes van Puertochico, de kleine haven, kan je ’s avonds weer op krachten komen.

Keuze 2: De stad en de kunst

Je kan Santander perfect verkennen op een rustig tempo, zonder ook maar een hoogtepunt te te missen.

Begin met een wandeling langs de pleinen om de sfeer op te snuiven. Niet te missen: de statige gebouwen op Plaza de Pombo, de galerijen van Plaza Porticada, Plaza del Generalismo en Plaza de la Esperanza. Ook de haven is een verplichte stop. Begeef je na de lunch richting strand, waar je keuze hebt uit verschillende plekjes. In de late namiddag spring je binnen in het Museo de Bellas Artes. Let op: pas na de lange siesta gaat het weer open. Gratis inkom voor 800 schilderijen, 300 beeldhouwwerken en nog veel meer. Zet je daarna neer op een terrasje van de Plaza de Italia en ’s avonds is La Conveniente het ideale restaurant om uit te rusten.

De gotische Catedral de Nuestra Señora de la Asunción bestaat uit twee kerken boven elkaar en je kan er archeologische resten van het Romeinse Santander bekijken. Op wandelafstand van elkaar liggen de verschillende afdelingen van de Fundación Marcelino Botín, die tentoonstellingen en workshops organiseert. Wandel zeker langs het mooie El Promontorio. Heb je nog tijd over, rijd dan naar Santillana del Mar, een half uurtje buiten Santander. Koel af in de grotten van Altamira tussen een honderdtal prehistorische rotstekeningen of bezoek het charmante dorpje. 

Keuz 3: Genieten

Genieten begint met uitrusten op het strand. Op Playa del Camello of Het Strand van de Kameel zit je zeker goed. De naam wordt ontleend aan de vreemd gevormde rots die net voor de kust staat. In de namiddag zijn de Jardines de Pereda een must. Wandel door de prachtige tuinen met beelden en vergeet aan de overkant het bankgebouw niet. Volg de Paseo de la Pereda en ontdek de kleine haven Puertochico. Proef van de plaatselijke lekkernijen in Días Desur, de beste tapasbar van de stad. 

Het schiereiland van La Magdalena is het mooiste groene plekje van Santander. Het terrein is 25 hectare groot en was vroeger het zomerverblijf van koning Alfonso XIII. Prachtige tuinen, een zoo en een schitterend kasteel vormen daar de herinneringen aan. Op het strand breng je gemakkelijk de dag (al luierend) door, maar bezoek ook even het kasteel. Voor de beste wijn en een heerlijke maaltijd ga je ’s avonds naar Bodega Cigaleña, het best verborgen geheim van Santander. Heb je daarna nog zin in wat jazz, wandel dan naar Rocambole. 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Verrassend logeren of luxueus kamperen? Valle de Oro is de perfecte locatie om heerlijk te lanterfanten op het ritme van het zuiden.

..."