In Salzburg weerklinken Mozart, Festspiele, The Sound of Music en Red Bull

Salzburg? Dat is de geboortestad van het muzikale genie Wolfgang Amadeus Mozart. Maar dat is niet de enige muzikale reden waarom Salzburg zoveel bezoekers blijft aantrekken. Er zijn de Salzburger Festspiele en er is de familie Trapp. Die ken je van The Sound of Music. En sinds enkele jaren treedt ook Red Bull meer en meer op de voorgrond.

Eind negentiende eeuw was er al een zomerfestival in Salzburg, maar pas na de Eerste Wereldoorlog kwam het festival tot stand dat bekend staat als de Salzburger Festspiele. De initiatiefnemers waren onder meer schrijver Hugo von Hofmannsthal, regisseur Max Reinhardt en componist Richard Strauss. Een groot internationaal festival in de geboortestad van Mozart, dat was een passend eerbetoon. Later werd het festival bijna dertig jaar geleid door dirigent Herbert von Karajan, zelf geboren in Salzburg. Nadien kreeg onze landgenoot Gerard Mortier de leiding in handen. Hij bracht er vernieuwing, iets wat eigenlijk pas na zijn vertrek naar waarde werd geschat.

Geboren in Salzburg

Wolfgang Amadeus Mozart, geboren in Salzburg, was een muzikaal wonderkind. Als kind concerteerde hij in heel Europa, maar hij trok vervolgens van Salzburg naar Wenen. Salzburg vergat hem niet. Hij kreeg er twee musea: zijn geboortehuis aan de Getreidegasse en het huis waar de familie Mozart later naartoe trok. Op de Mozartplatz staat zijn standbeeld: Wolfgang Amadeus kijkt er dag en nacht uit over alle activiteiten die zich hier ontplooien. Ondermeer de Kerstmarkt palmt het plein enkele weken per jaar volledig in. Mozartfans kunnen ook Café Tomaselli bezoeken: Mozart zou er meermaals te gast zijn geweest en zijn weduwe Constanze woonde een tijd boven het café. Van lang na zijn tijd dateren de Mozartkugeln. Doordat destijds geen patent werd aangevraagd, zijn er meerdere varianten van deze pralines in omloop. De kugeln van Fürst – de originele pralines – en die van Mirabell worden nog in Salzburg zelf gemaakt.

Geef je de voorkeur aan partituren boven snoepgoed, dan kan je terecht in de indrukwekkende Bibliotheca Mozartiana. Maar vergeet ook niet een bezoekje te brengen aan de vesting Hohensalzburg boven de stad. Daar kan je ’s avonds een concertje met muziek van W.A. Mozart meepikken.

Trappstad

Salzburg is dus Mozartstad. Maar ook Trappstad. De lotgevallen van de familie (von) Trapp zijn over de hele wereld bekend. Het muzikale gezin ontvluchtte Salzburg in 1938 uit onvrede met de aansluiting van Oostenrijk bij Nazi-Duitsland. In de jaren vijftig schreef moeder Maria er een boek over en er volgden twee (Duitstalige) films, waarna het duo Rodgers en Hammerstein er eerst een musical en vervolgens een film van maakte: The Sound of Music. Die film flopte aanvankelijk in Oostenrijk, met als gevolg dat Salzburg pas veel later de familie Trapp ook toeristisch begon uit te spelen. Nu is The Sound of Music wel een aantrekkingspool. Fans uit heel Europa, maar ook uit Japan en Amerika, zoeken de locaties op waar werd gefilmd. Schloss Leopoldskron fungeerde in de film als achterzijde van de woning van de familie. Hier dronken de kinderen limonade en vielen ze in het water van de vijver. Frohnburg, een ander kasteeltje iets buiten het centrum van Salzburg, fungeerde als voorzijde.

Do re mi

Een aanrader in Salzburg is de mooie Mirabellgarten, waar in de film de kinderen Do re mi zingen. Aan deze prachtige tuinen ligt ook het stadhuis: we vallen er binnen als er net een trouw gaat beginnen.

Voor de kiosk waar het lied I am 16 going on 17 weerklinkt, moet je naar het park van Hellbrunn, Daar zijn ook de ‘gekke fonteinen’: je kan er een leuke tour maken langs 21 attracties met water, spatten,… nat!

Uiteraard zijn enkele pleinen in Salzburg te zien in de film, zoals de Residenz Platz en wat nu de Herbert von Karajan Platz heet. Of je kan naar de kerk in Mondsee, waar Maria en de baron in de film trouwen – in het echt trouwden ze in klooster Nonnberg, een privilege dat Maria kreeg omdat ze een tijd in het klooster woonde en non wilde worden, tot ze als gouvernante naar het huis van de baron werd gestuurd. Blijf je liever in Salzburg zelf, dan zijn er nog het kerkhof van Sankt Peter en de Felsenreitschule.

Voor de licht sportieve wandelaar

Salzburg is een kleine stad: niet alleen wonen er nauwelijks meer dan 100.000 inwoners, ook ligt de stadskern geprangd tussen twee bergrijen: die van de Mönchberg enerzijds en die van de Kapucijnerberg anderzijds. Daartussen stroomt de rivier de Salzach. Het is dankzij die rivier – en de handel in zout Salz over het water – dat de stad haar naam kreeg, en ook zeer rijk werd. Je kan de stad dus makkelijk te voet doorkruisen: van de ene zijde van de Salzach over de bruggen naar de andere, over de vele pleinen en langs de mooi bewaard gebleven gebouwen.

Zo kan je aan de ene kant van de rivier de Kapucijnerberg opwandelen, een klimmetje voor de licht sportieve wandelaar. Het uitzicht op de stad is er beeldig, maar aan deze plek hangt ook een verhaal dat de Oostenrijkers nauw aan het hart ligt. Op de berg ligt het vroegere woonhuis van de Oostenrijks-Joodse schrijver Stefan Zweig. Deze humanist werd door het Nazi-regime gedwongen uit Salzburg te vluchten naar Brazilië. Daar pleegde hij zelfmoord. In zijn bekendste – en laatste – werk ‘De wereld van gisteren’ beschrijft hij zijn verdriet over de vernietiging van Europa. Ook aan deze kant van de rivier ligt het Mozarteum: niet alleen een muziekuniversiteit en een geweldige concertzaal, maar ook de naam van een uitstekend symfonisch orkest.

Aan de andere zijde van de Salzach kan je ook veel interessante musea en gebouwen bezoeken. Belangrijk is zeker de Dom van Salzburg: een barokke kathedraal uit de 17de eeuw waarvan de fundamenten reeds in de 8ste eeuw werden gelegd. Of – iets helemaal anders – de Griesgasse, de beroemde 18 karaat winkelstraat.

Fahrradtour

Zeker een aanrader is ook een tour met de fiets rond Salzburg. We volgen de diverse beddingen van het Almkanal, een dun lijntje water achter huizen door en voorbij velden. Zo bereiken we een tiental kilometers buiten de stad de voet van de bergen in Grödig en nemen er de kabelbaan naar de top van de Untersberg. Hier balanceren we op de grens van Oostenrijk met Duitsland: Berchtesgaden is amper 15 kilometer verder. Van boven de Untersberg loopt in de winter een skipiste naar het dal, in de zomer is het een top uitkijkpost over een groot deel van de regio SalzburgerLand.

Terugfietsen is vermoeiend en daarom komt de eindhalte als geroepen: onder de prachtige kastanjebomen van Biergarten Augustiner Brau trakteert Salzburg op (minimum) 50 centiliter bier in machtige aarden kruiken. En daar hoort dus Leberkäs bij!

Katapult naar vandaag

Met een bezoek aan Red Bull Hangar-7 katapulteer je jezelf (terug) in het huidige moderne Salzburg. In een modernistische ‘hangar’ naast het vliegveld worden een hele reeks modellen van de Red Bull raceteams tentoongesteld: racewagens, vliegtuigen, helikopters. Hier huizen ook een sterrenrestaurant, twee gezellige bars en een lounge. Salzburg maakt vandaag voor een stuk ook furore met dank aan Red Bull: het hoofdkwartier bevindt zich enkele kilometers buiten de stad in Fuschl am See. Co-eigenaar van Red Bull Dietrich Mateschitz is een grote sponsor van sport via het Formule 1 raceteam en de voetbalclubs in Salzburg en Leipzig, maar hij steunt ook diverse gastronomische initiatieven in de stad. En zo creëert Red Bull nieuwe aantrekkingspolen voor toeristen, heel verschillend van de geschiedenis van het traditioneel bewaard gebleven romantische stadje.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Vlakbij de start van de Asitz kabelbaan en tegenover het Epic Bikepark Leogang ligt het prachtige viersterrenhotel Salzburger Hof Leogang. Het hotel biedt een unieke wellnesservaring aan midden in de Oostenrijkse bergen en is de perfecte uitvalsbasis voor fietsers en wandelaars.

..."