Reportagetip: Warschau, de heropbouw van glorie

De hoofdstad van Polen kent een woelige geschiedenis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad haast volledig verwoest door het Duitse leger. Toch is Warschau vandaag zonder twijfel de meest bruisende stad van Polen. Na de oorlog werd een fenomenale inspanning geleverd om de oude stadskern in zijn authenticiteit en glorie te herstellen en een nieuw stadsdeel te bouwen. Ook het communistische verleden is vandaag ver weg.

  

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het Pools Informatiebureau voor Toerisme.

Een stad van contrasten

In de oude stad werden bij de wederopbouw de storende moderne factoren maximaal geband. Zo is Warschau in vele opzichten een stad met twee snelheden: met enerzijds de verkeersvrije, pittoreske en lieflijke oude stad en anderzijds de grondig geplande nieuwe stad met de drukte rond het station.

Het Cultuurpaleis van Stalin

Tussen de glimmende wolkenkrabbers staat nog het icoon van de voormalige Russische invloed: het paleis van Cultuur en Wetenschap. Het is een imposante massieve constructie, gebouwd in opdracht van Stalin als ‘geschenk’ aan de inwoners van Warschau. Vroeger was het Cultuurpaleis een stenen doorn in het oog van vele Polen. Plannen om het torengebouw af te breken werden aan de kant geschoven: de toren is eenvoudigweg te stevig om op een betaalbare manier met de grond gelijk te maken. Gelukkig is het paleis intussen omarmd door de inwoners. Er zijn een hele reeks bedrijven gevestigd, onder meer ook het toeristenbureau, een cinema en een cultuurcentrum. De zalen worden vaak gebruikt voor tal van prestigieuze events. Met de sfeervolle nachtverlichting en de reclamepanelen errond is de communistische inspiratie ook grotendeels verdwenen. Voor de bezoekers is het paleis bovendien een handig oriëntatiepunt, zichtbaar van overal in de stad. We zoeven per lift naar de dertigste verdieping en het panoramisch terras. Hier heb je een schitterend uitzicht over Warschau, waarbij vooral de vele parken opvallen. Vanaf deze hoogte krijg je ook een beeld van de vernietiging van een wereldstad en de planmatige wederopbouw.

Het groene Wisla en Praga

Vanuit de oude stad wandelen we naar de oevers en de gezellige boulevards aan de Wisla, een groene zone die reikt tot aan de levendige universiteitswijk van Warschau. In de zomer kan je op het dak van de universiteitsbibliotheek vertoeven: het staat vol planten en is net een park waar je doorheen kan wandelen. Aan de overkant van de rivier de Wisla, kom je in het stadsdeel Praga. Praga stond vroeger bekend als het ‘ruigere’ deel van de stad: er werden allerlei illegale software en illegale kopieën uit Rusland verkocht. Vandaag is de plek veranderd in een aangename buurt die zeker de moeite waard is om te verkennen. Samen met je gezin kan je een plezierige dag beleven in de zoo waar de film ‘The Zookeepers Wife’ werd opgenomen én op gebaseerd. Je kan ook het Poolse wodkamuseum ontdekken in de gebouwen van de oude wodkafabriek ‘Koneser’.

Stereoscopische geschiedenis

Wie zich snel een beeld wil vormen van de voormalige pracht en praal van Warschau en zijn vernietiging door de nazi’s moet zeker een bezoek brengen aan het Fotoplastikon, in de schaduw van het Cultuurpaleis. Het theater is onderdeel van het Museum van de opstand van Warschau. Stereoscopische foto’s van Warschau, grotendeels in zwart-wit, met soms een schitterend 3D-effect laten je kennismaken met wat er is verdwenen. Op de achtergrond speelt Chopin, in harmonie met de schoonheid van het verleden en soms in fel contrast met de brute vernielingen.

Vlaamse meesters

We bezoeken de heropgebouwde oude stad ook in het echt. De architecturale eenheid van de oude stadskern is bijna te perfect. Het koninklijke paleis, het marktplein, de omliggende straten, de koninklijke weg,… alles is in grote mate opnieuw opgebouwd. In het oude stadsdeel vind je nog een heleboel andere bezienswaardigheden, onder meer de universiteit en het nationaal museum. Het museum toont een unieke collectie religieuze schilderijen, maar vooral ook een hele reeks Poolse, Vlaamse, Franse en Italiaanse meesters uit de zestiende tot de achttiende eeuw. Maar je kan natuurlijk ook altijd een koffie drinken in een van de trendy koffiehuizen op de Nowy Swiat, helemaal terug in de tijd naar vandaag. Ook heerlijke foodmarktjes zijn niet meer weg te denken uit Warschau. De kraampjes rond Hala Mirowska, en Szembek’s Bazaar geven je de ideale gelegenheid om de bekende Poolse gepekelde producten te proeven, rechtstreeks uit het vat, zoals gepekelde komkommers en zuurkool.

Chopin in park Lazienki

De koninklijke weg Trakt Krolewski geeft vanuit het oude stadscentrum enkele kilometers verder uit op het meest populaire en mooiste park van Warschau: Lazienki. Eendjes, zwanen en eekhoorns zorgen voor een idyllische sfeer. We wandelen langs het paleis waar de laatste koning van Polen zijn diners voor intellectuelen gaf, het auditorium voor zomerconcerten, de orangerie, het standbeeld van Chopin in de rozentuin. In de zomer wordt een vleugelpiano naast het beeld gerold. Maar het is winter: Chopin kijkt streng naar de lege plek naast hem.

Meer info vind je via deze links:

Bezoek Warschau

De oude stad

Ontdek de musea in Warschau

Polen in de sporen van Chopin

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels